Η Εθνική Υπηρεσία Αεροναυπηγικής και Διαστήματος (NASA) είναι μια ανεξάρτητη υπηρεσία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ που είναι υπεύθυνη για το πολιτικό διαστημικό πρόγραμμα, καθώς και την αεροναυτική και τη διαστημική έρευνα.

Ίδρυση και σκοπός

Η NASA ιδρύθηκε το 1958, διαδέχοντας την Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή Αεροναυτικής (NACA). Το νέο πρακτορείο επρόκειτο να έχει έναν ξεχωριστό πολιτικό προσανατολισμό, ενθαρρύνοντας ειρηνικές εφαρμογές στη διαστημική επιστήμη.

Από την ίδρυσή της, οι περισσότερες προσπάθειες εξερεύνησης του Διαστήματος των ΗΠΑ έχουν ηγηθεί από τη NASA, συμπεριλαμβανομένων των αποστολών προσγείωσης Apollo Moon, του διαστημικού σταθμού Skylab και αργότερα του διαστημικού λεωφορείου.

Η NASA υποστηρίζει τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και επιβλέπει την ανάπτυξη του διαστημικού σκάφους Orion, του Διαστημικού συστήματος εκτόξευσης και των εμπορικών οχημάτων.

Σύμφωνα με το en.wikipedia, η υπηρεσία είναι επίσης υπεύθυνη για το Πρόγραμμα Υπηρεσιών Εκτόξευσης, το οποίο παρέχει εποπτεία των λειτουργιών εκτόξευσης και διαχείριση αντίστροφης μέτρησης για τις εκκεντρικές εκκινήσεις της NASA.

Η επιστήμη της NASA επικεντρώνεται στην καλύτερη κατανόηση της Γης μέσω του Συστήματος Παρατήρησης της Γης · προωθώντας την ηλιοφυσική μέσω των προσπαθειών του Ερευνητικού Προγράμματος Ηλιοφυσικής της Διεύθυνσης Επιστημονικής Αποστολής, εξερεύνηση σωμάτων σε όλο το Ηλιακό Σύστημα με προηγμένα ρομποτικά διαστημόπλοια όπως οι New Horizons και έρευνα αστροφυσικών θεμάτων, όπως το Big Bang, μέσα από τα Μεγάλα Παρατηρητήρια και συναφή προγράμματα.