Κριτική στην κυβέρνηση για αναξιοπιστία στη διαχείριση της πανδημίας άσκησε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης λέγοντας ότι αφενός το πακέτο των μέτρων πάσχει από λογική ασυνέπεια, αλλά και έλλειψη αναλογικότητας.

Η ίδια η κυβέρνηση υπονομεύει τα μέτρα

Μάλιστα αναφέρθηκε στην αύξηση του προστίμου στα 500 ευρώ κάνοντας λόγο για «αισχρή και οριζόντια τιμωρητικότητα χωρίς κοινωνική ευαισθησία» και τόνισε ότι αυτή η λογική «υπονομεύει τα μέτρα».

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 ανέφερε ότι η κυβέρνηση είχε τέσσερις υποχρεώσεις: Αξιόπιστη πληροφορόηση, ενίσχυση δημόσιου συστήματος υγείας, δημιουργία δικτύου μαζικών τεστ που θα μετατρέπονταν σε κέντρα μαζικών εμβολιασμών και θα έμεναν προίκα στο εθνικό σύστημα υγείας και εξασφάλιστη επάρκειας εμβολίων και σχολίασε σε όλα οι κυβερνητικοί χειρισμοί οδήγησαν σε φιάσκο.

Ο κ. Βαρουφάκης ουσιαστικά κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι τίποτα από αυτά δεν έκανε και εξαπέλυσε πυρά ότι χρησιμοποιεί τους επιστήμονες για να δικαιολογήσει τις πολιτικές της αποφάσεις. «Τους εργαλειοποιείτε ως φύλο συκής για τις επιλογές σας» είπε χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο αυτό είπε ότι «χτίσατε πληροφοριακό σύστημα σε ψηφιακό παρακράτος» προσθέτοντας ότι έτσι «δεν μπορείτε να εμπνεύσετε εμπιστοσύνη» και αναφέρθηκε στην απόκρυψη κρουσμάτων στην Κοζάνη.

Στο ίδιο πλαίσιο είπε ότι η κυβέρνηση έχει αρνηθεί να δει την ΟΕΝΓΕ, κάνει ΕΔΕ για τους υγειονομικούς που νοσούν από κοροναϊό και την ίδια στιγμή γίνονται δηλώσεις όπως του κ. Κοντοζαμάνη που μεταθέτει στους υγειονομικούς την ευθύνη για τους θανάτους από covid, ενισχύοντας έτσι την έλλειψη εμπιστοσύνης.

Φιάσκο με θύματα

Ο κ. Βαρουφάκης έκανε λόγο για «κανιβαλισμό των νοσοκομείων αντί για δημιουργία εμβολιαστικών κέντρων» αναφερόμενος στα προβλήματα που έχουν εμφανιστεί στην οργάνωση του εμβολιασμού και μίλησε για «ξεκάθαρο κυβερνητικό εμβολιακό φιάσκο, το οποίο έχει θύματα».

«Ένας μέσος όρος εμβολιασμός στο πρώτο εξάμηνο 32000 την ημέρα θα γλιτώναμε 97 από τις 100 ζωές που χάνουμε. Αν ο μέσος όρος πέσει στις 9.000 θα χάσουμε 30 από τους 100 ανθρώπους που μπορούσαμε να σώσουμε».

Στην κατεύθυνση αυτή ο κ. Βαρουφάκης μίλησε για αναίτιες απώλειες και επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση, ωστόσο υπογράμμισε ότι το πλαίσιο το ευρωπαϊκό σε αυτό το δεύτερο κύμα για τα εμβόλια με τις  κοινές παραγγελίες και την κεντρική διανομή είναι σωστό.

Κριτική στην ΕΕ ως ευρωπαϊστές

Μάλιστα απευθύνθηκε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και την πρότασή του για την αγορά της πατέντας από την ΕΕ και με ειρωνική διάθεση ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε: «Κύριε Τσίπρα μου άρεσε και εμένα η πρόταση για ευρωπαϊκή πατέντα. Pfizer και Moderna δεν το κάνουν. Για να γίνει αυτό χρειάζεται μια τεράστια αλλαγή στην κεφαλαιοκρατική δομή στην ΕΕ. Εδώ στο δημοψήφισμα είπατε ναι σε όλα. Θ’ αλλάζατε αυτό;».

Ως ευρωπαϊστές κάνουμε κριτική στην ΕΕ για τις καθυστερήσεις στην προμήθεια του εμβολίου συμπλήρωσε ο κ. Βαρουφάκης και κατήγγειλε διαπλοκή του γαλλογερμανικού άξονα με την παραγγελία 300.000 δόσεων για την Ευρώπη.

Ταυτόχρονα μίλησε για «γερμανική αποστασία» βάζοντας εθνικό σχεδιασμό μπροστά αντί της ευρωπαϊκής στρατηγικής. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη τι θα κάνει για να εξασφαλίσει έγκαιρα δόσεις εμβολίων αναρωτήθηκε ο κ. Βαρουφάκης κάνοντας λόγο για «ραγιαδισμό του μνημονιακού τόξου που σπάει κόκκαλα».

Υπάρχει λεφτόδεντρο

Αναφερόμενος στις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 σχολίασε απευθυνόμενος προς τον κ. Μητσοτάκη:

«Το λεφτόδεντρο κ. πρωθυπουργέ υπάρχει και λειτουργεί καθημερινά. Τα χρηματιστήρια είναι στα ύψη την ώρα που παγκοσμίως είναι στα τάρταρα ο καπιταλισμός. Τυπώνουν χρήματα οι κεντρικές τράπεζες και τα δίνουν στους δικούς τους» είπε ο κ. Βαρουφάκης.

Στο πλαίσιο αυτό κατηγόρησε την κυβέρνηση για «ανοησία» σε ότι αφορά τη μη χρηματοδότηση της οικονομίας με εμπροσθοβαρή λογική περιγράφοντας ότι συνέπεια αυτής της λογικής είναι η μεταδοτικότητα της ύφεσης και των λουκέτων με γρηγορότερους ρυθμούς.

Για τα δημοσιονομικά, ο κ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε θράσος του κ. Μητσοτάκη τα περί 72 δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης λέγοντας ότι μόνο 2,5 δισεκ. ευρώ έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό για το 2021.

Στάχτη στα μάτια

Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης «στάχτη στα μάτια για να μη γίνει το ευρωομόλογο» και το χαρακτήρισε «μακροοικονομικά ασήμαντο» ενώ επέμεινε ότι χρειάζεται αναδιάρθωση του χρέους καθώς το χρέος δεν είναι βιώσιμο.

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 χαρακτήρισε τον κ. Μητσοτάκη «δοτό πρωθυπουργό της τρόικας όπως και οι προηγούμενοι» και εκτίμησε ότι θα υπάρξουν νέα μνημονιακά μέτρα λιτότητας, επαναλαμβάνοντας ότι έρχεται «πέμπτο μνημόνιο αβάσταχτο».

Σε αυτό το πλαίσιο μίλησε για χτίσιμο αστυνομικού κράτους από την κυβέρνηση ενώ άσκησε κριτική σε όσους συγκρίνουν τις πλατείες με την ακροδεξιά του Τραμπ.

«Είστε μια νέα ΕΡΕ, χτίζετε ένα νέο παρακράτος» είπε ο κ. Βαρουφάκης λέγοντας ότι το νεοφιλελεύθερο μίσος συναντάται με το ακροδεξιό μίσος για τα πανεπιστήμια. «Φυτώριο αναξιοκρατίας, διαπλοκής και τρομοκρατίας του πανεπιστημίου είναι η ΔΑΠ, καταργείστε την κύριε πρωθυπουργέ» είπε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από