Σφοδρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην δευτερολογία του κατηγορώντας τον για χυδαία εκμετάλλευση των θανάτων από κοροναϊό.

«Κάνετε με χυδαίο τρόπο κριτική πάνω στους νεκρούς. Επικαλείστε ένα χρονικό σημείο, την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου και την πρώτη του Δεκεμβρίου όπου πράγματι είμαστε πάνω από το μέσο όρο στην ΕΕ, αλλά όλο το υπόλοιπο διάστημα είμαστε κάτω από το μέσο όρο» είπε ο πρωθυπουργός σχολιάζοντας την πρωτολογία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε:

«Απομονώνετε ένα στοιχείο και είναι άδικο, αναξιοπρεπές και κατώτερο των περιστάσεων γιατί δεν τιμάτε και τον αγώνα των υγειονομικών. Δεν απαντάτε στο βασικό ζητούμενο όπου είναι η διαχείριση μιας πανδημίας που χτυπάει μια φορά στα εκατό χρόνια».

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η κάθε φορά αλλαγή στρατηγικής δεν συνιστά αστοχία της κυβέρνησης και επικαλέστηκε το παράδειγμα της Γερμανίας όπου όπως ανακοινώνεται θα συνεχίσει το lockdown αφού αλλάξανε τα δεδομένα.

«Αναγνωρίστε επιτέλους κ. Τσίπρα ότι δεν είναι πανδημία Μητσοτάκη, είναι πανδημία Covid. Μπορεί να μην κολάει στο αντιπολιτευτικό σας αφήγημα, αλλά είναι καλό για τη χώρα» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Αντίστοιχα ο κ. Μητσοτάης στην κριτική για τα τεστ είπε ότι ο αριθμός τους είναι στο μέσο όρο της Ευρώπης και αναφερόμενος στα εμβόλια είπε ότι «θα δεχτώ ότι αντικείμενο μελλοντικής κριτικής θα είναι η ταχύτητα του εμβολιασμού».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη μείωση των παραδόσεων εμβολίων της Pfizer  στην ΕΕ γι’ αυτό το μήνα και τόνισε ότι επειδή είναι «δυδοσικά τα εμβόλια, δεν μπορούμε να κάνουμε όλα τα εμβόλια γιατί δεν γνωρίζουμε αν οι εταιρείες θα ανταποκριθούν στις παραγγελίες».

Είμαστε εξαρτημένοι από την ευρωπαϊκή διαθεσιμότητα των εμβολίων είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι το χρονοδιάγραμμα του εμβολιασμού θα προχωρήσει με βάση τα διαθέσιμα εμβόλια ενώ επίμανε ότι είναι περίπλοκη η εφοδιαστική αλυσίδα και πρέπει να μην πάει χαμένη καμία δόση.

Σε αυτό το πλαίσιο και απαντώντας στον κ. Βαρουφάκη, ο πρωθυπουργός είπε ότι «όντως η ΕΕ καθυστέρησε στην αδειοδότηση των εμβολίων που έχουν εγκριθεί» και αναφέρθηκε στα περί διαπλοκής λέγοντας ότι «αν υπάρχουν χώρες που έχουν παραβιάσει την απόφαση της ΕΕ, είναι απολύτως κατακριτέο και θα καταδικαστεί. Δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα η φημολογία για τη Γερμανία. Το ερευνάει η Κομισιόν. Αν επιβεβαιωθεί θα είναι χτύπημα στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη».

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε πυροτέχνημα την πρόταση Τσίπρα λέγοντας ότι «η παραγωγή στην Ελλάδα είναι μια πρόταση παντελώς ανεφάρμοστη. Το εξήγησε η ίδια η ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Να είστε πιο προσεκτικός όταν πετάτε τέτοια πυροτεχνήματα» ενώ για τα περί ευρωπαϊκής πατέντας σημείωσε ότι είναι «είδηση περσινή».

Σε ότι αφορά το λιανεμπόριο ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι κάθε άνοιγμα εγκυμονεί κινδύνους, ωστόσο μίλησε για λελογισμένο ρίσκο το οποίο μπορούμε να πάρουμε με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα.