Επελαύνει στη χώρα η κακοκαιρία «Λέανδρος» με χαμηλές θερμοκρασίες και χιονοπτώσεις να εκδηλώνονται από το βράδυ της Πέμπτης, σαρώνοντας τη χώρα από βορρά προς νότο, με την Αττική να περιμένει χιόνια στα ορεινά τις επόμενες ώρες.

Κύριο χαρακτηριστικό της ψυχρής εισβολής είναι οι χιονοπτώσεις, οι ισχυρές καταιγίδες, οι θυελλώδεις άνεμοι και ο παγετός.

Στα «λευκά» έχουν ήδη ντυθεί περιοχές της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής.

Χιόνια αναμένονται και στη Θεσσαλία και στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα. Το χιόνι έφτασε επίσης στην πόλη του Κιλκίς, τη Φλώρινα, στα ορεινά του νομού Πέλλας, καθώς και στις Σέρρες, στην Εγνατία Οδό, μετά τα διόδια.

Στους Δήμους Φλώρινας και Αμυνταίου εξαιτίας της χιονόπτωσης και των χαμηλών θερμοκρασιών νηπιαγωγεία, δημοτικά και σχολεία Ειδικής Αγωγής θα παραμείνουν κλειστά.

Προσοχή στην οδήγηση

Κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στον δρόμο Ωραιοκάστρου – Μελισσοχωρίου στη Θεσσαλονίκη, μετά την αντιμετώπιση του παγετού που δημιουργήθηκε σε σημεία του οδοστρώματος κατά τη διάρκεια της χθεσινοβραδινής χιονόπτωσης.

Στα «λευκά» ντύθηκαν από χθες οι οικισμοί Λιβάδι, Περιστερά, Μονοπήγαδο και Άγιος Αντώνιος στον δήμο Θέρμης, ωστόσο η κυκλοφορία γίνεται χωρίς προβλήματα. Με απόφαση του δημάρχου Θεόδωρου Παπαδόπουλου, παραμένουν σε πλήρη ετοιμότητα και επιφυλακή η Πολιτική Προστασία του δήμου και οι υπάλληλοι όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών για όσο διάστημα διαρκέσουν τα καιρικά φαινόμενα.

Λόγω των έκτακτων καιρικών φαινομένων, της χιονόπτωσης και του παγετού, στον δήμο Βέροιας, ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης αποφάσισε να αναστείλει για σήμερα τα μαθήματα στα νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία Ριζωμάτων και Τριποτάμου – Ράχης.

Συνιστάται στους οδηγούς όσο διαρκούν οι χαμηλές θερμοκρασίες και δημιουργείται παγετός στους δρόμους να είναι προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους σε ολόκληρη τη βόρεια Ελλάδα.

Στη Χαλκιδική επικρατεί παγετός στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου, από το 50ο (διασταύρωση Αγίου Προδρόμου) έως το 65ο χλμ, από το 39ο – 92ο χλμ της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Ιερισσού (Γαλάτιστα – Στρατωνίκη), από το 55ο – 85ο χλμ της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Ιερισσού (μέσω Ταξιάρχη), στις επαρχιακές οδούς Αρναίας – Στανού, Νεοχωρίου – Βαρβάρας – Ολυμπιάδας, στην επαρχιακή οδό Πολυγύρου – Ιερισσού από το 1ο – 15ο χλμ (Βράσταμα), από το 1ο – 15ο χλμ της επαρχιακής οδού Πολυγύρου – Γερακινής και στη δασική οδό Πολυγύρου – Ταξιάρχη (μέσω Τσουκαλά).

Στην Πέλλα χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από τους οδηγούς στο επαρχιακό και δημοτικό οδικό δίκτυο της δημοτικής ενότητας Βεγορίτιδας του δήμου Εδεσσας (ευρύτερη περιοχή Αρνισσας – Αγιος Αθανάσιος) και στο Κιλκίς στην επαρχιακή οδό Καστανερής – Λιβαδίων.

Επιπλέον, σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας, η κυκλοφορία των οχημάτων στο δημοτικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο της Καστοριάς, αλλά και σε όλο το εθνικό οδικό δίκτυο, πλην της εθνικής οδού Καστοριάς – Κοζάνης, διεξάγεται αποκλειστικά με τη χρήση ειδικού τύπου ελαστικών ή αντιολισθητικών αλυσίδων.

Στη Φλώρινα, η κίνηση των οχημάτων γίνεται με αντιολισθητικές αλυσίδες σε όλο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, καθώς και στον κάθετο άξονα της Εγνατίας οδού (Α-27) Νίκης – Φλώρινας.

Σε συναγερμό η Πολιτική Προστασία

Σε συναγερμό έχει τεθεί η Πολιτική Προστασία ενόψει του επερχόμενου κύματος κακοκαιρίας «Λέανδρος».

Σήμερα, Παρασκευή το πρωί θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, παρουσία του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, για το βέλτιστο συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων Πολιτικής Προστασίας, ενόψει της επερχόμενης κακοκαιρίας, η οποία αναμένεται να πλήξει μεγάλο μέρος της χώρας μας κατά τις επόμενες ημέρες.

Με δελτίο που εξέδωσε για την κακοκαιρία, η Πολιτική Προστασία έδωσε λεπτομέρειες για το πότε και πού αναμένεται να κάνει το πέρασμά της η κακοκαιρία, δίνοντας αναλυτικές οδηγίες στους πολίτες ώστε να παραμείνουν ασφαλείς.

Τα καιρικά φαινόμενα θα είναι πολύ έντονα κατά τόπους, με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας να είναι σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Κλειστά σχολεία σε δήμους της Δ. Μακεδονίας

Στα «λευκά» ντύθηκε η δυτική Μακεδονία, ενώ χιονοπτώσεις σημειώθηκαν σε περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας. Χωρίς προβλήματα διεξάγεται η κυκλοφορία στους μεγάλους οδικούς άξονες της βόρειας Ελλάδος.

Ο «Λέανδρος» έφερε τα πρώτα χιόνια στα ορεινά της Θεσσαλονίκης. Από το βράδυ της Πέμπτης έπεσαν νιφάδες χιονιού στο Πανόραμα, τον Χορτιάτη, το Φίλυρο, στο Ωραιόκαστρο και στα ορεινά του δήμου Λαγκαδά, χωρίς να προκληθούν όμως προβλήματα. Κλειστοί είναι λόγω παγετού οι δρόμοι Αγ. Βασιλείου – Χορτιάτη και Μελισσοχωρίου – Ωραιοκάστρου. Ο υδράργυρος «έδειξε» το πρωί 2 βαθμούς Κελσίου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Χιονόπτωση σημειώθηκε, εξάλλου, στα ορεινά της Χαλκιδικής και ειδικότερα σε Πολύγυρο, Αρναία, Ταξιάρχη κ.ά. Οι οδηγοί που κινούνται προς την ορεινή Χαλκιδική πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες ή χιονολάστιχα. Το χιόνι έφτασε στο Κιλκίς και τη Βέροια, αλλά και στα ορεινά του νομού Πέλλας (όπου σε κάποια σημεία οι οδηγοί χρειάζονται αλυσίδες), ενώ ασθενής χιονόπτωση σημειώθηκε στους νομούς των Σερρών και της Καβάλας. Οι θερμοκρασίες κινούνται οριακά πάνω από το μηδέν στα μεγάλα αστικά κέντρα της Κεντρικής Μακεδονίας.

Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών αποφασίστηκε να μείνουν κλειστά σήμερα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στους δήμους Κοζάνης, Εορδαίας, Φλώρινας και Άργους Ορεστικού. Με αλυσίδες ή χιονολάστιχα διεξάγεται η κίνηση των οχημάτων στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο της Φλώρινας και σε ορισμένα σημεία της Καστοριάς.

Οδηγίες Πολιτικής Προστασίας

Σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

  • Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου,
  • Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα,
  • Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους,
  • Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν,
  • Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων,
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν μετακινούνται πεζοί:

  • Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας,
  • Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού)

Εγκατέλειψαν περιουσίες στη Ροδόπη

Με τις εικόνες της απόλυτης καταστροφής ήρθαν σε επαφή τα μέλη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΠΕ Ροδόπης, μόλις κατέφτασαν στις περιοχές του ανατολικού τμήματος που επλήγησαν από τις πλημμύρες των προηγούμενων ημερών. Τα σπίτια είχαν πλημμυρίσει και οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να διανυκτερεύσουν στο Τζαμί του Μαυροματίου και σε σχολικά κτίρια.

«Το φαινόμενο που έπληξε την περιοχή ήταν ιδιαίτερα ισχυρό, η ανατολική Ροδόπη δοκιμάστηκε» τονίζει στο GRtimes.gr ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης, Νίκος Τσαλικίδης, ο οποίος βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στην πληγείσες περιοχές.

«Αναφορικά με την ένταση της βροχόπτωσης είναι χαρακτηριστικό να αναφέρω ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε από την Πολιτική Προστασία και τις επίσημες μετρήσεις στο Πολύαρνο στα δυτικά ορεινά της Ροδόπης, τα ύψη της βροχής έφτασαν τα 51.8 χιλιοστά, ενώ στον Κέχρο τα 170.2 χιλιοστά. Για να συναντήσουμε παρόμοιας έντασης φαινόμενο, θα πρέπει να γυρίσουμε στο 2007, όπου τότε φτάσαμε τα 208 χιλιοστά. Οι μεγάλες αυτές ροές από τα ορεινά, διαχύθηκαν στον Λίσσο ο οποίος υπερχείλισε, σπάζοντας τα αναχώματα με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν αυτές οι περιοχές» συμπληρώνει.

«Όσα σπίτια βρίσκονταν κοντά στις κοίτες του ποταμού από το σπάσιμο των αναχωμάτων πλημμύρισαν και υπέστησαν ζημιές. Αυτό είχε ως άμεσο αποτέλεσμα την δραστηριοποίηση όλων των φορέων, της ΕΜΑΚ, της Πυροσβεστικής, της Πολιτικής Προστασίας που έσπευσαν στα σημεία όπου υπήρξε πρόβλημα και από τρία σπίτια απεγκλωβίστηκαν άνθρωποι οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε ασφαλέστερο σημείο» υπογραμμίζει ο κ. Τσαλικίδης και πρόσθεσε πως «υπάρχει ένας καλός συντονισμός ανάμεσα στους τρεις δημάρχους και την Περιφέρεια. Άμεσα με εισήγηση τους ζητήθηκε να μπουν τα χωριά και οι περιοχές σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και σήμερα ήρθαν και οι πρώτες κηρύξεις. Εμείς συνεχίζουμε την αυτοψία, γίνεται καταμέτρηση των ζημιών και από την άλλη εβδομάδα ελπίζω ότι θα γίνουν όλες εκείνες οι παρεμβάσεις που χρειάζονται έτσι ώστε να επιστρέψουμε στην φυσιολογική καθημερινότητα».

Σε ερώτηση για το αν θα ενισχυθούν σύντομα τα αντιπλημμυρικά έργα έτσι ώστε να μην υπάρξουν ανάλογες εικόνες στο μέλλον, δεδομένης και της κλιματικής αλλαγής, ο κ. Τσαλικίδης στάθηκε ιδιαίτερα στο νόμο 4412/16 ο οποίος αφορά αναθέσεις μελετών και δημόσιες συμβάσεις, ένας νόμος «ο οποίος αποτελεί όλεθρο και πρέπει να αλλάξει άμεσα. Είναι τρομερές οι παθογένειες που έχει επιφέρει και η γραφειοκρατία που πρέπει να ξεπεραστεί. Ξέρετε, η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί το τελευταίο ανάχωμα των πολιτών και θα πρέπει να έχει εργαλεία για να αντιμετωπίσει ανάλογες καταστάσεις. Στο πλαίσιο αυτό ο νόμος αυτός και οι αγκυλώσεις του θα πρέπει να ξεπεραστούν».

Αναφορικά με το που μεταφέρθηκαν οι άνθρωποι των οποίων τα σπίτια πλημμύρισαν και ως εκ τούτου δεν είναι προς το παρόν κατοικήσιμα τόνισε ότι με πρωτοβουλία της Περιφέρειας και των Δημάρχων, «οι άνθρωποι αυτοί μεταφέρθηκαν άμεσα σε ασφαλή σημεία, και τους παρέχεται ότι χρειάζεται, από τροφή και στέγη. Στο Λοφάριο άνοιξε μια σχολική μονάδα καθώς επίσης και ένας ναός στο Λοφάριο», ενώ για τα ζώα που χάθηκαν, «η Περιφέρεια μέσω ειδικού προγράμματος που υλοποιεί μεριμνά για περισυλλογή νεκρών ζώων και καταβάλλει αποζημίωση 25 ευρώ για κάθε νεκρό ενήλικο ζώο στους κτηνοτρόφους».

«Πρέπει να κάνουμε μεγάλα έργα και να δούμε την επόμενη ημέρα άμεσα, τώρα που τα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής γίνονται ολοένα και πιο έντονα», κατέληξε ο κ. Τσαλικίδης.

Στα λευκά η Πάρνηθα

Όλη τη νύχτα χιόνιζε και στην Πάρνηθα με το βουνό της Αττικής να έχει ντυθεί ήδη στα λευκά.

Ο υδράργυρος δείχνει αυτή την ώρα 2 βαθμούς υπό το μηδέν, ενώ συνεχίζεται ακόμα και τώρα η χιονόπτωση. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των μετεωρολόγων ο καιρός το επόμενο διάστημα θα είναι άκρως χειμερινός. Η χιονόπτωση θα επηρεάσει και τις ημιπεδινές περιοχές της Αττικής και στα βορειότερα τμήματα του νομού ενδέχεται να έχουμε και χιονόστρωση.

Ποιες περιοχές καλύφθηκαν από χιόνι

Το ανέφελο πρωινό στα βόρεια ηπειρωτικά έδωσε τη δυνατότητα στο μετεωρολογικό δορυφόρο Meteosat-11 να καταγράψει τις περιοχές της Μακεδονίας και της Ηπείρου που καλύφθηκαν από χιόνι. Στη σχετική εικόνα, την οποία επεξεργαστήκαμε στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr, φαίνονται με πορτοκαλί αποχρώσεις οι περιοχές αυτές.