Το πρόγραμμα εμβολιασμών προχωρά τόσο γρήγορα στο Ισραήλ ώστε θα είναι έτοιμο να καλύψει και τα παιδιά από τα μέσα Μαρτίου, όταν πολλές χώρες δεν θα έχουν ολοκληρώσει ακόμα τον εμβολιασμό των ενηλίκων.

Ο Νάχμαν Ας, εθνικός συντονιστής κατά της πανδημίας, εκτίμησε ότι μέχρι τον Μάρτιο η αμερικανική FDA (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων) θα έχει εγκρίνει τη χρήση των εμβολίων σε ανηλίκους, εφόσον έχουν υποβληθεί τα απαιτούμενα δεδομένα.

«Το γεγονός ότι τα παιδιά κάτω των 16 ετών σήμερα δεν εμβολιάζονται για τον κοροναϊό σίγουρα προκαλεί προβληματισμό όσον αφορά την επίτευξη συλλογικής ανοσίας» είπε σε τοπικό ραδιοσταθμό σύμφωνα με το Reuters.

«Υπολογίζω ότι σε ένα-δύο ακόμα μήνες θα υπάρχει μια νέα ηλικιακή ομάδα –οι ηλικίες άνω των 12 ετών- που μπορούμε να εμβολιάσουμε».

Μέχρι τα μέσα Μαρτίου η κυβέρνηση ελπίζει ότι τουλάχιστον 5 από τα 9 εκατομμύρια κατοίκων θα έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου.

Σύμφωνα με την ισραηλινή στατιστική υπηρεσία, τα άτομα 12-16 ετών αντιστοιχούν στο 7,75% του πληθυσμού.

Σύμφωνα με το Our World In Data, μια υπηρεσία συλλογής στατιστικών δεδομένων που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το Ισραήλ είναι μακράν η πρώτη χώρα όσον αφορά τον ρυθμό εμβολιασμού, έχοντας χορηγήσει την πρώτη δόση σε πάνω από το 21% του πληθυσμού.