Υπέρ του ανοίγματος του λιανεμπορίου, αντί των σχολείων τάχθηκε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος προέβλεψε πως προς το τέλος του μήνα θα «αγγίξουμε» και πάλι τα 1.000 κρούσματα την ημέρα.

Ο καθηγητής, αν και εκτίμησε ότι το άνοιγμα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν θα επιφέρει σημαντική επιβάρυνση στο επιδημιολογικό φορτίο, πρόσθεσε πως θα ήταν προτιμότερο να ανοίξει πρώτα το λιανεμπόριο με τη μέθοδο του click away, καθώς αυτό θα ήταν καλύτερο για την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων.

Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη τα στοιχεία δείχνουν πως την περίοδο των εορτών υπήρξε διπλασιασμός των επαφών κι αυτό έχει φανεί στα νούμερα καθώς σταμάτησε η πτωτική τάση των κρουσμάτων.

Προέβλεψε δε, μιλώντας στον ΑΝΤ1,  πως με τα μέχρι τώρα δεδομένα, τα κρούσματα θα αρχίσουν να αυξάνονται και πάλι μετά τις 19 Ιανουαρίου και προς το τέλος του μήνα θα «βλέπουμε» περί τα 960 ημερήσια κρούσματα, ενώ τον Φεβρουάριο πιθανόν να έχουμε 1.000 κρούσμτα την μέρα.

Σημείωσε τέλος, πως τα πράγματα, θα ήταν πολύ δύσκολα τον επόμενο μήνα, αν άνοιγαν όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης και το λιανικό εμπόριο ταυτόχρονα.