Τη θανάτωση δεκάδων χιλιάρων πτηνών έχουν ξεκινήσει οι αρχές της Ινδίας, καθώς άγριες χήνες, κοράκια και πάπιες σε ολόκληρη χώρα βρέθηκαν θετικές στη γρίπη τον πτηνών.

Οι αξιωματούχοι εντόπισαν για πρώτη φορά το στέλεχος H5N8 πριν από μια εβδομάδα, με την κυβέρνηση έχει θέσει τη χώρα σε ύψιστο συναγερμό, ζητώντας από τις πολιτείες «επείγοντα μέτρα» για τον περιορισμό εξάπλωσης της γρίπης.

Σύμφωνα με το BBC, ενώ τα περισσότερα στελέχη είναι χαμηλού κινδύνου για τον άνθρωπο, συνιστάται στους ανθρώπους να μην αγγίζουν νεκρά ή άρρωστα πουλιά.

Η προειδοποίηση έρχεται καθώς η Ινδία συνεχίζει να καταπολεμά την πανδημία του κοροναϊού. Ενώ οι αριθμοί κρουσμάτων μειώνονται, η χώρα ετοιμάζεται να ξεκινήσει το πρόγραμμα εμβολιασμού.

Έτσι, οι πολιτείες αντέδρασαν άμεσα στις οδηγίες για τη γρίπη των πτηνών, ανακοινώνοντας τη σφαγή των πουλερικών καθώς και άλλα μέτρα. Πολλά καταστήματα που πωλούν πουλερικά έχουν κλείσει και η πώληση αυγών έχει σταματήσει.

Απειλούνται κι άλλα πτηνά

Ωστόσο, ο ιός έχει επηρεάσει και άλλα είδη πτηνών.

Στη βόρεια πολιτεία Χιματσάλ Πραντές, περίπου 2.400 πτηνά -κυρίως χήνες από τη Σιβηρία και τη Μογγολία- βρέθηκαν νεκρά γύρω από τη λίμνη Pong Dam, δήλωσε στο BBC o γιατρός Βικράμ Σινγκ.

«Έχει εκδοθεί προειδοποίηση σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων. Δεν έχουν βρεθεί συμπτώματα γρίπης των πτηνών στα πουλερικά ακόμη» πρόσθεσε.

Στη νότια πολιτεία της Κεράλα, αξιωματούχοι δήλωσαν ότι έχουν πεθάνει 12.000 πάπιες και έχουν ανακοινώσει σχέδια για τη θανάτωση περισσότερων από 36.000 πτηνών, σύμφωνα με τις οδηγίες του κράτους.

Στην κεντρική πολιτεία της Madhya Pradesh, εκατοντάδες κοράκια αναφέρθηκε πως εντοπίστηκαν νεκρά τις τελευταίες 10 ημέρες, ενώ υπήρξαν και θάνατοι περιστεριών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από