H Υπηρεσία Φαρμάκων της Φινλανδίας δέχτηκε την πρώτη αναφορά για παρενέργεια στο εμβόλιο των Pfizer/BioNTech κατά του κοροναϊού, μια εβδομάδα μετά την έναρξη στην Ευρώπη της εκστρατείας μαζικού εμβολιασμού του πληθυσμού, μετέδωσε σήμερα το φινλανδικό δίκτυο YLE.

Οι χώρες-μέλη της ΕΕ ξεκίνησαν το πρόγραμμα εμβολιασμού στο μπλοκ στις 27 Δεκεμβρίου, μια ημέρα αφού παρέλαβαν τις πρώτες προμήθειες του εμβολίου των Pfizer/BioNTech έπειτα από την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ισως αυξηθούν τα περιστατικά αλλεργίας

«Όταν υπάρξουν τουλάχιστον πέντε τέτοια περιστατικά, θα ανεβάσουμε τις πληροφορίες στην ιστοσελίδα μας σχετικά με τον τύπο της αντίδρασης που εμφανίστηκε», δήλωσε στο δίκτυο η επικεφαλής γιατρός της Υπηρεσίας Μάγια Καουκόνεν και πρόσθεσε ότι δεν μπορούν να αποκαλυφθούν περισσότερες λεπτομέρειες λόγω των προσωπικών δεδομένων.

Ταυτόχρονα η ίδια επισήμανε ότι οι αναφορές αλλεργικών αντιδράσεων ή άλλης παρενέργειας πιθανόν να αυξηθούν.

Μέχρι στιγμής εμβόλια κατά του κορονοϊού έχουν χορηγηθεί σε εργαζόμενους στον τομέα υγείας στις πέντε μεγαλύτερες περιοχές της χώρας από πλευράς νοσηλευτικών εγκαταστάσεων–Ελσίνκι, Τούρκου, Τάμπερε, Κουόπιο και Ούλου–σύμφωνα με το ρεπορτάζ του δικτύου.