Ποιο θα είναι το επόμενο μεγάλο αστέρι στον κόσμο των εικαστικών που θα γεννήσει η Βρετανία; Την τράπουλα υπόσχεται να ανακατέψει γερά μια νέα τηλεοπτική εκπομπή κυνηγών ταλέντων που ευελπιστεί να παρακάμψει το αυστηρό καθιερωμένο σύστημα κριτικών και εμπόρων έργων τέχνης, συλλεκτών και θεωρητικών και θα δοκιμάσει να ανακαλύψει ένα κρυμμένο διαμάντι στον χώρο των εικαστικών με περισσότερο “δημοκρατικές διαδικασίες”.

Πίσω από την ιδέα του τηλεπαιχνιδιού με χαρακτήρα ριάλιτι που θα έχει τον τίτλο The Next Big Thing βρίσκεται ο επικεφαλής της γκαλερί Μάντοξ, Τζέιμς Νίκολς, ο οποίος θα κρατά και τον ρόλο του οικοδεσπότη στην εκπομπή. Υποστηρίζει ότι συνέλαβε την ιδέα κατά τη διάρκεια της πρώτης περιόδου του εγκλεισμού. Τότε παρατήρησε ότι παρά τον περιορισμό της κίνησης των πελατών του οι πωλήσεις έργων τέχνης κυμαίνονταν σε υψηλά επίπεδα για τους καταξιωμένους καλλιτέχνες και προβληματίστηκε ποια θα είναι η τύχη των νεότερων. Και κάπως έτσι αποφάσισε να προχωρήσει στο συγκεκριμένο τηλεοπτικό πρόγραμμα το οποίο και θα προβάλλεται από το London Live.

Τζέιμς Νίκολς

Οι αιτήσεις συμμετοχής έκλεισαν δύο ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα. Oι υποψήφιοι πρέπει να ζουν στη Βρετανία, να είναι μεταξύ 17 και 30 ετών και να έχουν καταθέσει ηλεκτρονικό πορτφόλιο με έργα τους. Η προβολή της εκπομπής αναμένεται να ξεκινήσει την άνοιξη του 2021 και θα συμμετέχουν περίπου 20 κριτές – εξέχοντα μέλη του εικαστικού κόσμου, όπως επιμελητές μουσείων, στελέχη μεγάλων γκαλερί κλπ.

Αρχικά θα επιλεγούν 10 καλλιτέχνες το έργο των οποίων θα εντάσσεται σε κάποια από τις πέντε παρακάτω κατηγορίες- πορτρέτο, φωτογραφία, street art, γλυπτική και τοπιογραφία- και εν συνεχεία το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να ψηφίσει τον αγαπημένο του καλλιτέχνη που θα θελήσει να δει στον τελικό. Οι φιναλίστ εν συνεχεία θα κληθούν να δημιουργήσουν ένα προτύπο έργο μέσω του οποίου να αποδίδεται το κλίμα του Λονδίνου υπό την καθοδήγηση προσωπικοτήτων που έχουν διακριθεί στον χώρο των εικαστικών. Τα έργα αυτά θα πωληθούν μέσω δημοπρασίας και τα έσοδα θα καταλήξουν στους δημιουργούς και σε φιλανθρωπικά ιδρύματα. Επιπλέον οι συμμετέχοντες θα διεκδικήσουν και υποτροφίες ύψους 10.000 στερλινών όπως και τη συμμετοχή τους στη φουάρ The Other Fair.