Για το αντιεμβολιαστικό κίνημα αλλά και την κατάσταση της υγείας μετά τον δικό της εμβολιασμό μίλησε η Μίνα Γκάγκα, διευθύντρια της 7ης Παθολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Σωτηρία.

Η κ. Γκάγκα ανέφερε ότι δεν έχει καμία παρενέργεια, παρά μόνο λίγο πόνο όταν πιέζει το σημείο, όπως συμβαίνει με όλα τα εμβόλια.

Η ίδια μιλώντας στο ΣΚΑΪ ανέφερε ότι η πιο διαδεδομένη θεωρία για το εμβόλιο είναι ότι το RNA θα μετατραπεί σε DNA και έτσι θα νοσήσει με κοροναϊό ο άνθρωπος που θα το κάνει.

Η κ. Γκάγκα εξήγησε πως η μετατροπή του RNA σε DNA είναι μια φυσική λειτουργία των ιών για να πολλαπλασιάζονται στον ανθρώπινο οργανισμό. Όμως, κάτι τέτοιο δε μπορεί να συμβεί με το εμβόλιο, καθώς η ποσότητα RNA του ιού είναι ελάχιστη. Επομένως τόνισε έχει ελάχιστες έως και καθόλου πιθανότητες ο ιός να λειτουργήσει, όπως λειτουργεί φυσικά, μέσω του εμβολίου.

«Τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούνται κατά του εμβολίου πραγματικά δε μπορούν να σταθούν», επεσήμανε η γιατρός και προσέθεσε ότι τα εμβόλια είναι μια πολύ ασφαλής λύση.

Όσον αφορά τις παρενέργειες του εμβολίου η ίδια ανέφερε πως «σε όλα αυτά τα εκατομμύρια που έχουν γίνει, έχουμε ελάχιστες αναφυλακτικές αντιδράσεις, μάλλον λιγότερες από όσες έχουμε συνηθίσει με άλλα εμβόλια».

Η αναφυλαξία είναι κάτι συνηθισμένο ακόμα και με φάρμακα που χρησιμοποιούμε καθημερινά, εξήγησε η γιατρός.

Σχετικά με το αντιεμβολιαστικό κίνημα η κ. Γκάγκα εξήγησε ότι οι μελέτες τους δε δημοσιεύονται ποτέ σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά. Η γιατρός, διευκρίνισε ότι «είναι πολύ αυστηρά τα πρωτόκολλα και τα δεδομένα είναι πολύ καλά ελεγμένα». Ο λόγος που η διαδικασία έγκρισης του εμβολίου προχώρησε τόσο γρήγορα, όπως είπε η κ. Γκάγκα, είναι αφενός η τεχνολογία που είναι πολύ πιο ισχυρή σήμερα και αφετέρου ότι η πανδημία ήταν σε πολύ μεγάλη έξαρση.

Τέλος, η κ. Γκάγκα εξέφρασε την άποψη ότι τα σχολεία μπορούν να ανοίξουν στις 7 Ιανουαρίου.