Διευκρινίσεις σχετικά με τα πρόσφατα δημοσιεύματα για τον νέο καταυλισμό του Καρά Τεπέ στη Λέσβο έδωσαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

Υπενθυμίζεται, πως δημοσίευμα της Deutsche Welle σχετικά με αρουραίους στον νέο καταυλισμό, προκάλεσε την οργή του υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου το οποίο προχώρησε σε σχετική διάψευση.

Συγκεκριμένα, το μέσο αναπαρήγαγε δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Αναπτυξιακής Βοήθειας στην εφημερίδα Passauer Neue Presse, ο οποίος κατήγγειλε ότι οι πρόσφυγες στη Λέσβο εξακολουθούν να ζουν υπό «καταστροφικές συνθήκες».

Μάλιστα, επικαλούμενος τους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα» επισήμανε ότι η διεθνής οργάνωση ξεκίνησε τους εμβολιασμούς τετάνου στο Καρά Τεπέ, καθώς στα υγρά από τις βροχές αντίσκηνα οι αρουραίοι δαγκώνουν μωρά και μπορεί να τους μεταφέρουν μολυσματικές ασθένειες.

«Οι πληροφορίες που αναφέρουν ορισμένα μέσα ενημέρωσης ότι αρουραίοι δαγκώνουν παιδιά στη Λέσβο είναι ανακριβείς, αλλά όχι ‘’παντελώς ανυπόστατες’’» αναφέρει η ανακοίνωση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Αρουραίοι, σκορπιοί και φίδια

Σύμφωνα με τις ιατρικές μας ομάδες, αρουραίοι, σκορπιοί και φίδια δαγκώνουν παιδιά και ενήλικες – όχι στη Λέσβο – αλλά στο άλλο απάνθρωπο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, στο Βαθύ, στη Σάμο.

«Δεν έχουμε πληροφορίες για παρόμοια περιστατικά στη Λέσβο και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δεν έχουν δηλώσει ποτέ κάτι τέτοιο δημοσίως. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι οι συνθήκες στη Λέσβο είναι αποδεκτές, καθώς και στον νέο καταυλισμό, οι άνθρωποι θα αναγκαστούν να ζήσουν σε σκηνές μέσα στο χειμώνα χωρίς επαρκή ασφάλεια ή προστασία.

»Αντί να διορθώνει την ανακρίβεια αυτών των πληροφοριών για τη Λέσβο, το Υπουργείο Μετανάστευσης θα πρέπει να επικεντρωθεί στην αλλαγή της απάνθρωπης πραγματικότητας που βιώνουν άντρες, γυναίκες και παιδιά που ζουν στους δύο καταυλισμούς και θα πρέπει να φροντίσει για την άμεση μεταφορά αυτών των ανθρώπων σε ασφαλές μέρος» τονίζουν οι ΓΧΣ.

Μάλιστα πριν από δύο μήνες, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είχαν δημοσιεύσει βίντεο το οποίο φιλοξενεί μαρτυρίες προσφύγων μέσα από το Βαθύ Σάμου, οι οποίες δείχνουν τις άθλιες συνθήκες στις οποίες ζουν εν μέσω καραντίνας.

«Υπάρχουν τρύπες στο πάτωμα, υπάρχουν κατσαρίδες και αρουραίοι» αναφέρει μιας πρόσφυγας στο βίντεο.