Η μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες προχωρούν σε αναστολή των πτήσεων από και προς τη Μεγάλη Βρετανία μετά τον εντοπισμό μεταλλαγμένου στελέχους του κοροναϊού στη βορειοανατολική Αγγλία.

Το μεσημέρι της Κυριακής ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Λουίτζι ντι Μάιο ανακοίνωσε πως η χώρα του σχεδιάζει να αναστείλει τις πτήσεις από και προς τη Βρετανία.

«Ως κυβέρνηση έχουμε το καθήκον να προστατεύσουμε τους Ιταλούς, για αυτόν τον λόγο, αφού ενημερώσαμε τη βρετανική κυβέρνηση, με τον υπουργό Υγείας θα υπογράψουμε το διάταγμα για την αναστολή των πτήσεων με τη Μεγάλη Βρετανία», έγραψε ο Ντι Μάιο στο Facebook και πρόσθεσε: «Προτεραιότητά μας είναι να προστατεύσουμε την Ιταλία και τους συμπατριώτες μας».

Αναστολή πτήσεων από τη Βρετανία στις Κάτω Χώρες και πιθανώς στη Γερμανία

Την Κυριακή η Ολλανδία και το Βέλγιο αποφάσισαν την απαγόρευση των πτήσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι την 1η Ιανουαρίου εξαιτίας του νέου στελέχους του κοροναϊού.

Η απόφαση αυτή ελήφθη αφότου σε ορισμένα τεστ που διεξήχθησαν στις Κάτω Χώρες, νωρίτερα το Δεκέμβριο, εντοπίστηκε το ίδιο στέλεχος που έχει εμφανιστεί και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αναμένοντας «περισσότερα στοιχεία» σχετικά με την κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο, η ολλανδική κυβέρνηση δήλωσε ότι «η περαιτέρω εξάπλωση του εν λόγω στελέχους στις Κάτω Χώρες θα πρέπει να ελαχιστοποιηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο».

Εξάλλου, η Γερμανία εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο αναστολής των πτήσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νότια Αφρική μετά την ανακάλυψη μιας μετάλλαξης της Covid-19 σε αυτές τις χώρες, ανέφερε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο κυβερνητική πηγή.

«Οι περιορισμοί στην εναέρια κυκλοφορία από τη Βρετανία και τη Νότια Αφρική αποτελούν ένα σοβαρό ενδεχόμενο», το οποίο εξετάζει αυτήν τη στιγμή το Βερολίνο, ανέφερε η πηγή, προσκείμενη στο γερμανικό υπουργείο Υγείας.

Αναστολή και σιδηροδρομικών δρομολογίων από τη Βρετανία στο Βέλγιο

Εκτός των ανωτέρω, τα δρομολόγια των τρένων από τη Βρετανία θα αναστείλει το Βέλγιο από τα μεσάνυχτα της Κυριακής (1:00 ώρα Ελλάδας), δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας κυβερνητικός αξιωματούχος της χώρας.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της χώρας, Αλεξάντερ ντε Κρο, διευκρίνισε στο τηλεοπτικό δίκτυο VRT ότι η διάρκεια της αναστολής θα είναι τουλάχιστον 24 ωρών.

Την ίδια στιγμή, και η Γαλλία εξετάζει το ενδεχόμενο να αναστείλει τις πτήσεις και τα δρομολόγια των τρένων από τη Βρετανία, αφότου ανιχνεύτηκε εκεί ένα νέο στέλεχος του κορονοϊού, μεταδίδει σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο BFM.

Η επίσημη απόφαση των γαλλικών αρχών αναμένεται αργότερα σήμερα, ανέφερε το BFM χωρίς να επικαλεστεί τις πηγές του.

Αξιωματούχοι στο υπουργείο Μεταφορών δεν είναι προς το παρόν διαθέσιμοι για κάποιο σχόλιο.

Σε κινητοποίηση και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) βρίσκεται σε διαρκή επαφή με βρετανούς αξιωματούχους για το θέμα αυτό. Όπως έχει διαπιστωθεί έως τώρα, το στέλεχος του ιού, μολονότι εξαπλώνεται ταχύτερα σε σχέση με την αρχική μορφή του ιού, δε θεωρείται περισσότερο θανατηφόρο. Όπως δήλωσε στο BBC ο ΠΟΥ, η υπό εξέταση μετάλλαξη έχει εντοπιστεί, πέραν της Βρετανίας, στις Κάτω Χώρες, τη Δανία και την Αυστραλία. Δεν υπάρχουν ενδείξεις, ωστόσο, ότι το νέο στέλεχος αντιδρά διαφορετικά στα εμβόλια.

Ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας Ματ Χάνκοκ δήλωσε σήμερα πως το νέο στέλεχος του κοροναϊού ήταν «εκτός ελέγχου», προκειμένου να δικαιολογήσει την επιβολή της καραντίνας στο Λονδίνο και σε ένα τμήμα της Αγγλίας, η οποία θα μπορούσε, σύμφωνα με τον ίδιο, να διαρκέσει εωσότου τα εμβόλια καταστούν ευρύτερα διαθέσιμα.

«Δυστυχώς, το νέο στέλεχος ήταν εκτός ελέγχου. Έπρεπε να ανακτήσουμε τον έλεγχο και ο μοναδικός τρόπος να το κάνουμε ήταν να περιορίσουμε τις κοινωνικές επαφές», δήλωσε ο Χάνκοκ στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.