Φορτωμένο με περίπου δύο κιλά σκόνη και βράχους από τη Σελήνη, το κινεζικό σκάφος Chang’e-5 άρχισε το ταξίδι προς τη Γη.

Η Κίνα ελπίζει τώρα να γίνει η πρώτη χώρα που φέρνει στη Γη δείγματα από το φεγγάρι από τη δεκαετία του 1970.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της κινεζικής Εθνικής Υπηρεσίας Διαστήματος, το σκάφος που κινούταν σε σεληνιακή τροχιά για περίπου μια εβδομάδα πυροδότησε την Κυριακή τον κινητήρα του για να τεθεί σε πορεία προς τη Γη. Το ταξίδι αναμένεται να διαρκέσει τρεις ημέρες.

Το θεαματικό βίντεο της προσσελήνωσης δείχνει αναρρίθμητους κρατήρες να εμφανίζονται και μετά να χάνονται στον ορίζοντα

Η κάψουλα που περιέχει τα πολύτιμα δείγματα θα απελευθερωθεί από το σκάφος και θα πέσει με αλεξίπτωτο στην έρημο της Εσωτερικής Μογγολίας. Το πότε παραμένει αδιευκρίνιστο.

Η σεληνάκατος της αποστολής Chang’e-5 προσεδαφίστηκε την 1η Δεκεμβρίου κοντά στο Mons Rümker, ένα ηφαίστειο στην ορατή πλευρά της Σελήνης που εκτιμάται ότι έμεινε ανενεργό πριν από περίπου 1,2 δισεκατομμύριο χρόνια.

Η σεληνάκατος συνέλεξε δείγματα από την επιφάνεια αλλά και από το υπέδαφος, τα οποία τοποθετήθηκαν σε ένα σκάφος ανόδου και μεταφέρθηκαν στο μητρικό σκάφος που περίμενε σε τροχιά.

Το υλικό εκτιμάται ότι μπορεί να είναι δισεκατομμύρια χρόνια νεότερο από ό,τι τα δείγματα που συνέλεξαν οι αμερικανικές αποστολές Apollo και οι σοβιετικές Luna.

Τα νέα δείγματα ίσως δώσουν νέα στοιχεία για τον σχηματισμό και την εξέλιξη της Σελήνης και θα χρησιμοποιηθούν επίσης ως σημείο αναφοράς για τη χρονολόγηση άλλων σχηματισμών στο Ηλιακό Σύστημα.

Η Κίνα αναμένεται να παραχωρήσει ένα μέρος των δειγμάτων σε ερευνητές άλλων χωρών, όπως είχαν κάνει τον περασμένο αιώνα οι ΗΠΑ και η τότε Σοβιετική Ένωση.

Στη διάρκεια της αποστολής, η Κίνα έγινε μόλις η δεύτερη χώρα που υψώνει τη σημαία της στη Σελήνη..