Τους λόγους για τους οποίους παρέμειναν κλειστά τα φυσικά καταστήματα εξήγησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η απόφαση αυτή την παράδοση εκτός καταστήματος, πάρθηκε ύστερα από ενδελεχή συζήτηση με την ειδική επιτροπή του υπουργείου Υγείας, των οποίων τα δεδομένα επιβεβαιώνονται.

Συγκεκριμένα οι αλγόριθμοι που παρουσιάστηκαν, έδειξαν ότι αν ανοίξει το λιανεμπόριο κανονικά τότε έως τις 21 Ιανουαρίου θα είχαμε ανεξέλεγκτη πανδημία και θα θρηνούσαμε πολλαπλάσια των σημερινών θύματα, ίσως οι θάνατοι να ξεπερνούσαν τους 1.000, όπως είπε ο υπουργός.

Παρότι, ο ίδιος ήταν υπέρμαχος ενδοκυβερνητικά να ανοίξει το λιανεμπόριο και να κινηθεί η αγορά, μπροστά σε έναν τέτοιον κίνδυνο, υπήρξε προβληματισμός.

Ειδικά για το ρεβεγιόν ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι ο μεγαλύτερος φόβος είναι να κολλήσουν οι μικρότεροι τους μεγαλύτερους και γι’ αυτό οι επιστήμονες προτείνουν να μην ενισχυθεί η κοινωνική κινητικότητα εκείνες τις ημέρες.

Σκοπός είναι να μην υπάρξει κινητικότητα και όχι το αν θα τηρούνται τα μέτρα στα καταστήματα.

Παράλληλα, ο υπουργός απηύθυνε κάλεσμα στους εμπορικούς συλλόγους αν έχουν συγκεκριμένες προτάσεις για το άνοιγμα της αγοράς, με χαρά να τις ακούσει.

Κρατική ενίσχυση

Ξεκαθάρισε, ότι θα υπάρξει πρόβλεψη κρατικής ενίσχυσης στις επιχειρήσεις είτε παραμένουν κλειστές είτε λειτουργούν μέσω του click away.

«Θα υπάρξει κι άλλη πρόβλεψη, βλέπουμε πώς μπορεί να αυξηθεί το ποσό», σημείωσε χαρακτηριστικά. Ενώ όπως είπε, ελπίζει αυτή η μέθοδος παράδοσης να ισοφαρίσει τις ζημιές.