Τον οδικό χάρτη για την εορταστική αγορά με ένα ιδιότυπο lockdwon πρόκειται να ανακοινώσει σήμερα, Παρασκευή, η κυβέρνηση.

Το επιδημικό κύμα υποχωρεί με αργούς ρυθμούς με τους κρίσιμους δείκτες να εμφανίζονται μεν μειωμένοι όχι όμως σε ικανοποιητικό βαθμό.

Με δεδομένο ότι βρισκόμαστε στο τέλος της 5ης εβδομάδας του lockdown οι επιστήμονες περίμεναν πολύ καλύτερη επιδημιολογική εικόνα, εξού και είναι αρνητικοί στο άνοιγμα της αγοράς.

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.534 νέα κρούσματα, με την Αττική, τη Θεσσαλονίκη και τη Λάρισα να συγκεντρώνουν περίπου τα μισά από αυτά, ενώ δεκάδες κρούσματα κοροναϊού καταγράφηκαν σε άλλες 45 περιφερειακές ενότητες της χώρας. Με δραματικά αργό ρυθμό γίνεται η αποσυμπίεση και στα δημόσια νοσοκομεία, όπου νοσηλεύονται πλέον περί τους 3.625 ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 εκ των οποίων οι 565 είναι διασωληνωμένοι.

Το lockdown θέλει… click away

Όπως ανακοινώθηκε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας θα εκθέσει από κοινού με τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, το σχέδιο της κυβέρνησης για τη λειτουργία της αγοράς μέχρι τις γιορτές.

Εκείνο που είναι βέβαιο είναι πως τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν επιτρέπουν ευρύ άνοιγμα των καταστημάτων, κάτι που έχει τονίσει με τον πιο σαφή τρόπο τόσο ο Στέλιος Πέτσας όσο και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Το μόνο που πρέπει να θεωρείται βέβαιο είναι πως θα ανοίξουν κάτω από αυστηρούς κανόνες τα κομμωτήρια και τα βιβλιοπωλεία, σύμφωνα με όσα έχουν εξαγγελθεί μέχρι σήμερα.

Σημειώνεται ότι η επιτροπή λοιμωξιολόγων εισηγήθηκε να ληφθούν πολύ αυστηρά μέτρα λειτουργίας για τα καταστήματα που θα ανοίξουν.

Υπενθυμίζεται πως τα κομμωτήρια, πριν κλείσουν, λειτουργούσαν με αυστηρούς κανόνες. Συγκεκριμένα:

  • Τέσσερα άτομα έως 100 τ.μ. και ένα άτομο για κάθε 10 τ.μ. επιπλέον.
  • Απόσταση δύο μέτρων μεταξύ θέσεων εργασίας.
  • Εξυπηρέτηση πελατών μόνο με ραντεβού.

Τι είναι το click away

Από την άλλη πλευρά οι αγορές θα πραγματοποιούνται με τη μέθοδο του click away.

Όπως έχει δηλώσει ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης «πρόκειται για μια διεθνή πρακτική που εφαρμόζεται σε πολλές χώρες προκειμένου να αντιμετωπιστεί το θέμα της εξυπηρέτησης των καταναλωτών».

Ο καταναλωτής κάνει την ηλεκτρονική παραγγελία, προπληρώνει το προϊόν και με το αποδεικτικό παραγγελίας – πληρωμής παραλαμβάνει το προϊόν από έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο του καταστήματος, έξω από αυτό.

Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγεται ο συνωστισμός, τόσο εντός των καταστημάτων, όσο και στους εμπορικούς δρόμους των μεγάλων πόλεων, καθώς η έρευνα αγοράς δεν θα γίνεται εντός του καταστήματος, αλλά από το e-shop.

Οι ειδικοί συμφώνησαν πως το άνοιγμα του λιανεμπορίου με τον… παραδοσιακό τρόπο μπορεί να αποβεί καταστροφικό για τη διασπορά του κοροναϊού στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, την εορταστική, κατά την οποία καταγράφεται συνωστισμός στην αγορά.

Μάλιστα, οι πρόσφατες εικόνες από την αγορά του Λονδίνου όπου χιλιάδες κόσμου περίμεναν επί ώρες σε συνθήκες απόλυτου συνωστισμού για τα χριστουγεννιάτικα ψώνια λειτούργησαν ως προειδοποίηση.

Για αυτό και συμφώνησαν να δοθεί έγκαιρα και υπό ασφαλείς προϋποθέσεις χρόνος για τις αγορές στους πολίτες ώστε να μην καταγραφούν στην Ελλάδα σκηνές παρόμοιες με εκείνες από την αγορά του Λονδίνου.

Σούπερ μάρκετ την Κυριακή

Επιπλέον, ανοιχτά μπορούν να μείνουν μεθαύριο, Κυριακή 13 Δεκεμβρίου τα σούπερ μάρκετ σε όλη τη χώρα, η λειτουργία τους, ωστόσο είναι προαιρετική, όπως διευκρίνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Στην κατεύθυνση αυτή, σχεδόν βέβαιη θεωρείται η τροποποίηση του ωραρίου κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες λόγω της επανεκκίνησης της αγοράς, με την κυβέρνηση να επεξεργάζεται σχέδιο για την μετάθεση της απαγόρευσης αργότερα από το ισχύον πλαίσιο, εξασφαλίζοντας τον απαραίτητο χρόνο στους εργαζόμενους, αλλά και τους πελάτες να επιστρέψουν στο σπίτι τους μετά τις αγορές.

Τι παραμένει σε… lockdown

Πάντως το σίγουρο είναι πως μέχρι τις 7 Ιανουαρίου παραμένουν κλειστά:

  • Τα σχολεία όλων των βαθμίδων, νηπιαγωγεία, βρεφικοί, βρεφονηπιακοί, παιδικοί σταθμοί, ενώ συνεχίζεται η τηλεκπαίδευση
  • Καταστήματα εστίασης, μπαρ, κέντρα διασκέδασης, μουσικές σκηνές, θέατρα, κινηματογράφοι
  • Τα δικαστήρια
  • Οι αθλητικές δραστηριότητες, εκτός από εκείνες που έχουν εγκριθεί από την υγειονομική επιτροπή (όπως για παράδειγμα τα επαγγελματικά πρωταθλήματα της Superleague στο ποδόσφαιρο και της Basket League στο μπάσκετ) και
  • Τα χιονοδρομικά κέντρα.

Επίσης, παρατείνεται, μέχρι την ίδια ημέρα και ώρα, η απαγόρευση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων στη χώρα, ενώ εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση συναθροίσεων και κυκλοφορίας τη νύχτα.