«Το Α και το Ω είναι τα περισσότερα τεστ», τόνισε ο Ηρακλής Τσαγκάρης, καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας και στέλεχος της ΜΕΘ στο Νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ.

O καθηγητής εμφανίστηκε δε ιδιαίτερα επιφυλακτικός με την πορεία της πανδημίας του κοροναϊού και τάχθηκε υπέρ ενός ήπιου ανοίγματος της αγοράς, με συγκεκριμένες και αυστηρές προϋποθέσεις.

Επισήμανε ότι παρατηρείται μια κόπωση που έχει ως αποτέλεσμα την μη πλήρη συμμόρφωση στα μέτρα και γι’ αυτό το άνοιγμα πρέπει να γίνει με προσοχή. «Θα πρέπει να έχουμε πολύ προσεκτική επιδημιολογική εικόνα, για να δούμε αν παίρνουμε διαφορετική τροπή», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Έμφαση στα λύματα και το ιικό φορτίο

Επιπλέον υπογράμμισε στον ΘΕΜΑ 104,6, ότι πρέπει να υπάρχει επιφύλαξη, επαγρύπνηση και εγρήγορση για τον περιορισμό της διασποράς, ενώ όπως είπε, «η επιστήμη μας επιτρέπει να έχουμε περισσότερα στοιχεία για τον έλεγχο της πανδημίας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην εξέταση λυμάτων και το ιικό φορτίο που διαθέτουν».

Σύμφωνα, μάλιστα, με τον κ. Τσαγκάρη, αυτή η μέθοδος βοηθάει τους επιστήμονες να προβλέψουν πόσοι ασθενείς είναι πιθανό να φτάσουν μέχρι τις ΜΕΘ και να προετοιμάσει το εθνικό σύστημα.

Αυτός ο πόλεμος θα τελειώσει με το εμβόλιο

Σχετικά με το εμβόλιο, ο κ. Τσαγκάρης ανέφερε ότι με την έγκρισή του και τον εμβολιασμό του πληθυσμού αυτός ο πόλεμος θα τελειώσει, επισημαίνοντας όμως ότι μέχρι να έρθει η ανοσία, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Είναι απαραίτητο να τηρούνται για ένα μεγάλο διάστημα τα μέτρα προστασίας και υγιεινής. Το εμβόλιο είναι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία, τόνισε, καλώντας όλους να το κάνουν, ενώ επισήμανε ότι υπάρχουν κάποια ερωτηματικά όπως για τη διάρκεια της ανοσίας, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι είναι απαραίτητο να γίνει ο εμβολιασμός χωρίς φόβο και επιφυλάξεις για παρενέργειες.