Ασφυκτικές είναι οι πιέσεις της κοινωνίας προς κυβέρνηση και ειδικούς για ένα μερικό άνοιγμα της οικονομίας ενόψει και των εορτών των Χριστουγέννων.

Ωστόσο, πολλοί είναι εκείνοι που τονίζουν ότι μια πρόωρη άρση των περιοριστικών μέτρων, έστω και μέρος αυτών, θα οδηγήσει σε επιδείνωση του δεύτερου κύματος της πανδημίας και σε περαιτέρω πίεση του συστήματος υγείας που ήδη βρίσκεται στα όριά του.

«Λάθος να ανοίξουμε στις 14»

Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, σημείωσε ότι με βάση την πορεία της πανδημίας μέχρι τώρα είναι αδύνατο να φτάσουμε τον στόχο των 500 κρουσμάτων που έχει θέσει το υπουργείο Υγείας μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

«Αν αυτός είναι ο στόχος, πρέπει να περιμένουμε άλλες περίπου 15 ημέρες μετά τις 21 του μήνα».

Ο κ. Σαρηγιάννης επισήμανε ότι είναι επικίνδυνο να «ανοίξει» η χώρα την επόμενη εβδομάδα, ενώ αφήνει ένα πολύ μικρό παράθυρο για προσεκτικό άνοιγμα ορισμένων επιχειρήσεων την εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα.

«Είναι λάθος να ανοίξουμε στις 14».

Ο καθηγητής τόνισε ότι δε θα κάνουμε ρεβεγιόν Χριστουγέννων όπως τις προηγούμενες χρονιές, ενώ θα πρέπει να ξεχάσουμε γιορτές σε μαγαζιά.

Εξαιρετικό εργαλείο η ιχνηλάτηση

Αναφερόμενος στην ιχνηλάτηση, ο κ. Σαρηγιάννης σημείωσε ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικό εργαλείο το οποίο δε θα πρέπει να σταματήσει να χρησιμοποιείται.

«Η προσπάθεια να κάνει κανείς από τη μια μεριά αντιπροσωπευτική δειγματοληψία και από την άλλη πιο στοχευμένα τεστ έτσι ώστε να χτυπήσει περιοχές που μπαίνουν το ‘κόκκινο’, θα είναι ένα ακόμη όφελος».