«Έχει ωριμάσει η κατάσταση ώστε οι ηγέτες να ζητήσουν από τον Ύπατο Εκπρόσωπο Ζοζέπ Μπορέλ να προχωρήσει η Κομισιόν στην κατάρτιση του καταλόγου των κυρώσεων κατά της Τουρκίας», δήλωσε η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Σπυράκη. Ανέφερε ότι το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών θα συζητήσει τον κατάλογο τον Ιανουάριο και θα ανακοινώσει ποιες από αυτές θα προχωρήσουν στην εφαρμογή.

Όπως επισήμανε ωστόσο η κυρία Σπυράκη υπάρχει μια σοβαρή επιφύλαξη από πλευράς της Προεδρίας. “Υπάρχει εδώ και μια σοβαρή συζήτηση για το αν τελικά η Προεδρία της ΕΕ- στην περίπτωση αυτή είναι η Γερμανία- μπορεί να διαδραματίσει το ρόλο εκείνου που διατηρεί τις αποστάσεις ανάμεσα στις δυο πλευρές”, είπε μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6.

Η αιχμή στον Λαγό

Πρόσθεσε ότι η Γερμανία δεν μπορεί να αποφύγει κάποιου είδους κυρώσεις. “Έχει διαμορφωθεί ένα μομέντουμ. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ζητήσει σκληρές κυρώσεις για την Τουρκία, δεν μας έκανε την τιμή ο κύριος Λαγός τόνισε σκωπτικά η ευρωβουλευτής της ΝΔ. “Αυτό δεν μπορεί να αγνοηθεί, όπως δεν μπορεί να αγνοηθεί και η πίεση που ασκεί η Ελλάδα, η Κύπρος, η Γαλλία” συμπλήρωσε.

Για τη στάση της Γερμανίας, η κυρία Σπυράκη επισήμανε ακόμα ότι υπάρχουν δυο ζητήματα: το προσφυγικό και το δεύτερο αν συνεχίζει η Γερμάνια να εκτελεί τα συμβόλαια που έχει υπογράψει στο παρελθόν με Τουρκία κυρίως για τα υποβρύχια.

«Η ΕΕ πάει μαζί και αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα δείξει τις κυρώσεις για την Τουρκία», είπε και πρόσθεσε ότι δεν θα τις βάλει απλά στο τραπέζι, θα δείξει στον κύριο Μπορέλ τον κατάλογο για να συνεχίσει».

Εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις η κ. Σπυράκη για το αν ο κατάλογος θα πλήξει την καρδιά της οικονομίας της Τουρκίας. Για τον κατάλογο είπε ότι θα είναι μια σειρά απο κυρώσεις που θα εφαρμόζονται σταδιακά όσο η Άγκυρα συνεχίζει την προκλητική συμπεριφορά.