Αίτημα στον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια κατέθεσε ο Γιάνης Βαρουφάκης ζητώντας από τον υπουργό να καταθέσει στη Βουλή τις εισηγήσεις και τις γνώμες που έχουν καταθέσει προς την κυβέρνηση οι επιτροπές των εμπειρογνωμόνων.

Θέμα νομιμοποίησης των κυβερνητικών αποφάσεων

Ο κ. Βαρουφάκης επανέρχεται στο θέμα μετά την επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε προς τον πρωθυπουργό για το σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ και με το αίτημά του για τη δημοσιοποίηση των πρακτικών των επιστημονικών επιτροπών αφήνει αιχμές για εργαλειοποίηση των ειδικών από την κυβέρνηση, κάνει λόγο για δημιουργία σύγχυσης, ενώ επισημαίνει ότι  τίθεται θέμα νομιμοποίησης των κυβερνητικών αποφάσεων.

«Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, οι αποφάσεις του ίδιου και της κυβέρνησής του στηρίχθηκαν στα επιστημονικά δεδομένα. Να δοθούν άμεσα, λοιπόν, στη δημοσιότητα όλα τα πρακτικά των επιτροπών που οδήγησαν λήψη των μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης του κοροναϊού» αναφέρεται στον επίσημο λογαριασμό του ΜέΡΑ25 στο twitter.

Αίτηση κατάθεσης εγγράφων

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25 αναφέρει:

Αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων κατέθεσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης προς τον Υπουργό Υγείας με τις οποίες ζητά τόσο τα Πρακτικά και τις Εισηγήσεις της Επιτροπής Αντιμετώπισης Έκτακτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, όσο και τα Πρακτικά και τις Γνώμες της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κοροναϊού COVID-19.

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, οι αποφάσεις του ίδιου και της κυβέρνησής του – και κατ’ επέκταση και η νομιμοποίησή τους – στηρίχθηκαν στα επιστημονικά δεδομένα και στη γνώμη των επιστημόνων. Η Κυβέρνηση άλλωστε στις σχετικές αποφάσεις της επικαλείται τις εισηγήσεις/γνώμες των αντίστοιχων επιτροπών. Οι συγκεκριμένες επιτροπές, λοιπόν, εισηγούνται στους αρμόδιους δημόσιους λειτουργούς και τα κυβερνητικά όργανα για τη λήψη των μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης του κορωνοϊού, ενώ από τη νομιμοποίηση των αποφάσεων της Κυβέρνησης και τη διαφάνεια εξαρτάται η αποδοχή και μη αμφισβήτηση των μέτρων από πλευράς των πολιτών.

Ωστόσο, δημιουργείται επικίνδυνη σύγχυση σχετικά με το ποια μέτρα αποδίδονται στην «Επιτροπή Αντιμετώπισης Έκτακτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες» και ποια στην «Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κοροναϊού COVID-19», ενώ και η εργαλειοποίηση των όσων εισηγείται ή δεν εισηγείται η κάθε Επιτροπή αποδεικνύεται καταστροφική. Για όλους αυτούς τους λόγους είναι εξαιρετικά κρίσιμο και απαραίτητο να δοθούν άμεσα στη δημοσιότητα όλα όσα αιτείται στον κ. Κικίλια ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από