Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα εξετάσει εντός του Δεκεμβρίου την έγκριση των εμβολίων κατά του κοροναϊού που έχουν αναπτύξει οι BioNTech/Pfizer και η Moderna σύμφωνα με τους Financial Times.

Η έγκριση τον επόμενο μήνα θα ανοίξει το δρόμο για τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ ώστε  να ξεκινήσει άμεσα ο εμβολιασμούς πριν από το τέλος του έτους.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Πέμπτη ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε ότι περιμένει να λάβει την πρώτη αίτηση για έγκριση κυκλοφορίας ενός εμβολίου κατά της Covid-19 «τις προσεχείς ημέρες», το τελευταίο διαδικαστικό βήμα προς τη διάθεση ενός εμβολίου εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αφού γίνει αυτό o EMA θα παρουσιάσει στη λεπτομερή χρονοδιαγράμματα για τη διαδικασία έγκρισης.

«Ανάλογα με το πώς προχωρούν οι αξιολογήσεις, ο οργανισμός θα μπορούσε να ολοκληρώσει την αξιολόγησή του για τους πιο προηγμένους υποψήφιους εμβολίων προς το τέλος του τρέχοντος έτους ή στις αρχές του επόμενου»,  δήλωσε στο FT Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Το δύσκολο καθήκον και τα εμπόδια

Οι ρυθμιστικές αρχές αντιμετωπίζουν το δύσκολο καθήκον της εξισορρόπησης της συντριπτικής ανάγκης για τη δημόσια υγεία με την επιταγή της διασφάλισης της εμπιστοσύνης στη διαδικασία της έγκρισης των εμβολίων, η οποία έχει γίνει αμφιλεγόμενο ζήτημα υγειονομικής περίθαλψης σε ορισμένες χώρες.

Η απροθυμία του κοινού να λάβει το εμβόλιο θα μπορούσε να εμποδίσει τις προσπάθειες των ιατρικών αρχών να σταματήσουν την εξάπλωση της πανδημίας.

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων: Δεχτήκαμε πιέσεις, αλλά όχι πολιτικές

Μάλιστα ο EMA δέχθηκε πιέσεις για να επιταχύνει τη διαδικασία επειδή το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ είναι πιθανό να εγκρίνουν ένα εμβόλιο νωρίτερα, ανέφεραν οι άνθρωποι εξοικειωμένοι με τη διαδικασία του οργανισμού.

Ωστόσο, σε μια δήλωση, ο EMA ανέφερε ότι «δεν είχε δεχθεί πολιτική πίεση».

«Η σύσταση θα βασιστεί στη δύναμη των επιστημονικών στοιχείων σχετικά με την ασφάλεια, την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα ενός εμβολίου και τίποτα άλλο», ανέφερε.

Πρώτα θα εμβολιαστούν οι εργαζόμενοι στην υγειονομική περίθαλψη και οι ευάλωτοι ασθενείς

«Η έγκριση θα χορηγηθεί όταν τα στοιχεία δείχνουν πειστικά ότι τα οφέλη του εμβολιασμού είναι μεγαλύτερα από τυχόν κινδύνους του εμβολίου.»

Σύμφωνα με το βρετανικό μέσα, οι εργαζόμενοι στην υγειονομική περίθαλψη και οι ευάλωτοι ασθενείς θα είναι στην πρώτη γραμμή για όποιο εμβόλιο κυκλοφορήσει πρώτα.