Σε φυλάκιση 18 μηνών καταδικάστηκε ένας νεαρός 19 ετών στη Νίκαια της Γαλλίας, επειδή απείλησε έναν καθηγητή ότι «θα πέθαινε σαν τον Σαμουέλ Πατί», τον εκπαιδευτικό που αποκεφαλίστηκε από έναν Τσετσένο στα περίχωρα του Παρισιού τον Οκτώβριο.

Στο αυτόφωρο όπου οδηγήθηκε, ο έφηβος ισχυρίστηκε στην απολογία του ότι απλώς έκανε «πλάκα» με αποκλειστικό σκοπό να εντυπωσιάσει μια νεαρή μαθήτρια.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Nice-Matin, ο 19χρονος, που έχει ολοκληρώσει τις λυκειακές σπουδές του, πληροφορήθηκε μέσω ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης ένα περιστατικό που συνέβη σε μια από τις τάξεις όπου διδάσκει ο καθηγητής.

Ο τελευταίος είχε ζητήσει εξηγήσεις από ορισμένους μαθητές του, για τους οποίους είχε υποψίες ότι αντέγραψαν σε ένα διαγώνισμα.

Ο δράστης κατάφερε να βρει τη διεύθυνση ενός λογαριασμού του καθηγητή σε άλλον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης και τον απείλησε ότι θα έχει την τύχη του Σαμουέλ Πατί, ο οποίος δολοφονήθηκε από έναν ισλαμιστή επειδή έδειξε σκίτσα του Μωάμεθ στους μαθητές του, σε ένα μάθημα για την ελευθερία της έκφρασης.

«Ο πελάτης μου βίωσε δύο πολύ δύσκολες εβδομάδες» εξήγησε ο Ζουλιέν Νταράς, ο δικηγόρος του καθηγητή.

Όπως είπε, αναγκάστηκε να σταματήσει τα μαθήματα και έβγαλε το όνομά του από το γραμματοκιβώτιό του μέχρι να εντοπίσουν οι Αρχές τον άνθρωπο που τον απειλούσε.

Ο 19χρονος, που έχει λευκό ποινικό μητρώο, κινδύνευε να καταδικαστεί σε κάθειρξη επτά ετών για απολογία της τρομοκρατίας και απειλή θανάτου.

Οι δικηγόροι του μπορούν να ασκήσουν έφεση μέσα σε διάστημα 10 ημερών.

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)