Για τις «κόκκινες» περιοχές, τα μέτρα και την άρση του lockdown, όποτε και αυτό έρθει, μίλησε ο καθηγητής Παθολογίας, Χαράλαμπος Γώγος.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής, «το lockdown έγινε οριζόντια για να μη μεταφερθεί το κλίμα της Θεσσαλονίκης και στις άλλες πόλεις».

«Η καμπύλη έχει επιπεδωθεί»

Αυτή τη στιγμή τα πράγματα είναι καλά, όπως είπε ο κ. Γώγος, καθώς «η καμπύλη έχει επιπεδωθεί και πάει και λίγο προς τα κάτω. Τα δεδομένα από τα λύματα δίνουν καλές προβλέψεις για το μέλλον».

Ο καθηγητής μιλώντας για τις προϋποθέσεις για άρση του απαγορευτικού είπε ότι το κακό δεν είναι μόνο ότι έχουμε πολλά κρούσματα, αλλά ότι έχουμε πολλά ενεργά κρούσματα. Είναι πάνω από 20.000 διαγνωσμένα, ενώ μη διαγνωσμένα υπολογίζονται γύρω στα 100.000.

«Πριν τις 14 Δεκεμβρίου είναι δύσκολο να ανοίξει κάτι»

Ο κ. Γώγος είπε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει συζήτηση για το τι θα ανοίξει, όμως πριν τις 14 Δεκεμβρίου είναι δύσκολο να ανοίξει κάτι.

«Αρχίζουμε να έχουμε κάποια επάρκεια στις κλίνες, δυστυχώς όμως στις ΜΕΘ δεν είναι έτσι».

Για το αν θα συνεχίσουν να υπάρχουν μέτρα και μετά τη λήξη του lockdown, ο κ. Γώγος είπε ότι τα μέτρα πρέπει να είναι οριζόντια, ωστόσο σε κάποιες «κόκκινες» περιοχές μπορεί να είναι επαυξημένα.

«Υπάρχουν προβλεπτικά μοντέλα. Όσο πιο αργά ανοίξουμε τόσο πιο καλές είναι οι προβλέψεις. Υπάρχει όμως και το πρόβλημα στην οικονομία. Αυτή τη στιγμή προηγείται η υγειονομική κατάσταση.», τόνισε.

Τέλος, στάθηκε και στο «πρόβλημα των κλειστών δομών» το οποίο όπως εξήγησε «είναι πολύ σημαντικό και το βλέπουμε τώρα».