Συνεχίζονται και σήμερα οι επιθέσεις του τουρκικού Τύπου κατά της Ελλάδας για την υπόθεση της νηοψίας που επιχείρησαν Γερμανοί κομάντος που συμμετέχουν στην επιχείρηση Ειρήνη στο τουρκικό φορτηγό πλοίο «Ροζελίν Α», για το οποίο υπήρχε υποψία ότι μετέφερε όπλα προς την Λιβύη παράνομα.

Η οργή του τουρκικού Τύπου εναντίον της χώρας μας οφείλεται στο γεγονός ότι ο επικεφαλής της επιχείρησης Ειρήνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την τήρηση του εμπάργκο πώλησης όπλων στη Λιβύη είναι ο έλληνας αρχιπλοίαρχος Θόδωρος Μακρόπουλος.

Υπενθυμίζεται ότι η φρεγάτα «Αμβούργο» των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων έλαβε εντολή να επιθεωρήσει το τουρκικό φορτηγό πλοίο «Rosaline A», για το οποίο υπήρχε η υποψία ότι μεταφέρει όπλα. Την τελευταία στιγμή ο έλεγχος απετράπη, έπειτα από έντονη διαμαρτυρία της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία δήλωσε ότι δεν δίνει την έγκρισή της.

Η Γενί Σαφάκ αναφέρει σε δημοσίευμά της ότι «ο τουρκικός στόλος τέθηκε σε κατάσταση επιφυλακής μετά τη νηοψία που επιχειρήθηκε» καθώς και ότι οι Τούρκοι εξετάζουν την πιθανότητα να επέμβουν σε ελληνικά πλοία.

«Επειδή ο διοικητής της ‘’εισβολής’’ ήταν Έλληνας, εξετάζεται το ενδεχόμενο των αντιποίνων σε ελληνικά πλοία στην ανατολική Μεσόγειο» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα της Γενί Σαφάκ.

«Η πειρατική επιδρομή στο τουρκικό πλοίο στη Μεσόγειο πραγματοποιήθηκε υπό την ηγεσία της Ελλάδας. Αυτή ήταν το τρίτη σαμποτάζ της Αθήνας προς τη Γερμανία και τις προσπάθειες διαμεσολάβησης του ΝΑΤΟ» αναφέρει σε δημοσίευμά της με τίτλο «Το τρίτο σαμποτάζ» η εφημερίδα Ακσάμ.

Το δημοσίευμα υποστηρίζει πως η Ελλάδα χρησιμοποιεί τη διοίκηση της Επιχείρησης «Ειρήνη» στη Μεσόγειο, για να υποσκάψει τον διάλογο με την Τουρκία, χρησιμοποιώντας τη Γερμανία και το ΝΑΤΟ.

«Μια γερμανική φρεγάτα από τον στόλο «Ειρήνη» της Ε.Ε. τη Μεσόγειο, υπό τη διοίκηση του Έλληνα διοικητή Θεόδωρου Μικρόπουλου, ξεκίνησε μια μη εξουσιοδοτημένη επιδρομή στο τουρκικό πλοίο που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Λιβύη. Μόνο προμήθειες τροφίμων και βοήθειας βρέθηκαν στο πλοίο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελευταία πρόκληση έγινε πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 10 Δεκεμβρίου, όπου θα συζητηθεί επίσης η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο» σημειώνει η Ακσάμ, παρουσιάζοντας και δηλώσεις του Τούρκου υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ, σύμφωνα με τις οποίες η Άγκυρα : «εργάζεται για τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν για την ασφάλεια των τουρκικών εμπορικών πλοίων».