Οι πρόσφατοι κλυδωνισμοί στην Ντάουνινγκ Στριτ έπειτα από την καρατόμηση του μακιαβελικού Ντόμινικ Κάμινγκς, του πιο στενού συμβούλου του Μπόρις Τζόνσον, είχαν και μια παράπλευρη απώλεια: κατάφεραν καίριο πλήγμα σε ορισμένους… πωλητές εσωρούχων.

Η εταιρεία Twisted Twee αίφνης, η οποία έχει λανσάρει σλιπάκια με τη φωτογραφία της κεφαλής του τέως δεξιού χεριού του βρετανού πρωθυπουργού τυπωμένη στον καβάλο, κατέγραψε «δραματική πτώση» στις πωλήσεις του εν λόγω («βιτσιόζικου», σύμφωνα με χρήστες των κοινωνικών δικτύων) αξεσουάρ.

Η επικεφαλής του καταστήματος Σούζι Ουόρεν αναγκάστηκε να ρίξει την τιμή στο μισό (10 στερλίνες από 20 πριν) ελπίζοντας να «διώξει» γρήγορα το απόθεμα. «Το σλιπάκι πούλησε πολύ στο πρώτο λόκνταουν (σ.σ. όταν ο Κάμινγκς βρέθηκε στην επικαιρότητα επειδή έσπασε την καραντίνα).

Ηλπιζα ότι αυτό θα συνεχιζόταν και ότι ίσως εξελισσόταν στο «καλύτερο χειρότερο» δώρο για τα Χριστούγεννα. Δυστυχώς, αυτός ο βάρβαρος την κοπάνησε προτού μπορέσω να τον εκμεταλλευτώ πλήρως» είπε – με μια κάποια δόση χιούμορ  – στα «ΝΕΑ».

Η εταιρεία πουλά, επίσης, και… σαλιάρες με τη φωτογραφία του Κάμινγκς, καλώντας τους επίδοξους αγοραστές να πάρουν την εκδίκησή τους λερώνοντάς τες όσο περισσότερο μπορούν. Αν νομίζετε ότι ο χαρακτηρισμός «βάρβαρος» είναι τραβηγμένος, ίσως αλλάξετε γνώμη διαβάζοντας τα λόγια ενός από τους προκατόχους του Μπόρις, του Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος κάποτε αποκάλεσε τον Κάμινγκς «ψυχοπαθή καριέρας».

Ο πρώην πρωθυπουργικός σύμβουλος, ο οποίος την Τετάρτη θα κλείσει τα 49, δεν έφερε τυχαία την προσωνυμία Ρασπούτιν της Ντάουνινγκ Στριτ. Αμφιλεγόμενος ήδη από την εποχή που ηγείτο της (νικηφόρας) εκστρατείας «Vote Leave» υπέρ του Brexit, τους τελευταίους μήνες είχε γίνει διαβόητος για τις υπερεξουσίες που είχε συγκεντρώσει (μεταξύ άλλων, θεωρείται υπαίτιος για την απομάκρυνση, πριν από εννέα μήνες, του υπουργού Οικονομικών Σάτζιντ Τζάβιντ), την τοξική ατμόσφαιρα που είχε δημιουργήσει στην κυβέρνηση και τον σκαιό τρόπο με τον οποίον φερόταν σε συμβούλους και αξιωματούχους.

Οταν έγινε γνωστή η αποχώρησή του, γράφτηκε ότι ακούστηκαν αναστεναγμοί ανακούφισης στο Ουάιτχολ, την οδό που στεγάζει πολλά υπουργεία και χρησιμοποιείται ως συνώνυμο της βρετανικής κυβέρνησης. Οι περισσότεροι τον αντιμετώπιζαν περίπου ως «δαιμονική φιγούρα». Ετσι τον είχαν φανταστεί και οι διαδηλωτές στη μεγαλειώδη πορεία κατά του Brexit στο Λονδίνο, τον Οκτώβριο 2019, κατασκευάζοντας ένα καρναβαλικό άρμα με τον Κάμινγκς να φέρει κέρατα Διαβόλου και να κρατά μια μαριονέτα με τη μορφή του Τζόνσον…

Ο Μπόρις σχεδίαζε να σηματοδοτήσει το «τέλος εποχής» στην Ντάουνινγκ Στριτ (εκτός από τον Κάμινγκς παρελθόν αποτελεί και ο διευθυντής του Γραφείου Επικοινωνίας του πρωθυπουργού Λι Κέιν) με μια «ολική επαναφορά» στην κυβερνητική στρατηγική. Λογάριαζε, όμως, χωρίς τον κορωνοϊό, ο οποίος πέρασε ξανά το κατώφλι του – ξώφαλτσα αυτή τη φορά: από την περασμένη Κυριακή βρίσκεται σε 14ήμερη απομόνωση επειδή ήρθε σε επαφή με έναν βουλευτή που εκ των υστέρων αποδείχθηκε ότι είχε προσβληθεί από COVID-19. Δύο ημέρες νωρίτερα έδειχνε την πόρτα της εξόδου στον έως τότε εξ απορρήτων του. Σύμφωνα με τους «Τάιμς», θα ακολουθήσει μπαράζ απομακρύνσεων μιας σειράς συμβούλων που είχαν συνδεθεί με την εποχή Κάμινγκς. Σημαντικό ρόλο στην αποπομπή του λέγεται ότι διαδραμάτισε η 32χρονη Κάρι Σίμονς, αρραβωνιαστικιά του Τζόνσον, μητέρα του έκτου (ή έβδομου) παιδιού του και πρώην διευθύντρια του Τομέα Επικοινωνίας των Συντηρητικών.

Ορισμένοι εκφράζουν ανησυχίες ότι το διαζύγιο με τον άνθρωπο που θεωρείται ότι συνέβαλε τα μέγιστα στον εκλογικό θρίαμβο των Τόρις τον περασμένο Δεκέμβριο ίσως αποδειχθεί προβληματικό για τον πρωθυπουργό.

«Ο «Ντομ» μπορεί να ήταν ελαφρώς παρανοϊκός, αλλά ήταν ιδιοφυΐα» είπε στα «ΝΕΑ» πηγή των Συντηρητικών, προσθέτοντας ότι «ενδεχομένως να θελήσει να πάρει εκδίκηση ενορχηστρώνοντας επιθέσεις κατά της κυβέρνησης», όπως άλλωστε συνήθιζε να κάνει. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του Times Radio Ματ Τσόρλι, ο Κάμινγκς πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας δεκαετίας τρομοκρατώντας τους εκάστοτε πρωθυπουργούς: τον Κάμερον για τις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις και αργότερα για το Brexit και τη Μέι επίσης για το Brexit. Πολλά δημοσιεύματα τον ήθελαν να «θάβει» τον Τζόνσον σε δημοσιογράφους όσο ακόμη διατελούσε σύμβουλός του! «Εφερε στην κυβέρνηση μια συμμορία οσφυοκαμπτών.

Είναι εγωπαθής και πιστεύει ότι είναι πιο έξυπνος από όλους, ενώ στην πραγματικότητα δεν ξέρει τίποτε. Παραλίγο να εκτροχιάσει τη θητεία του πιο δημοφιλούς πρωθυπουργού από την εποχή του Τσόρτσιλ» είπε στο Politico αξιωματούχος της Ντάουνινγκ Στριτ.

«Ο Τζόνσον χρειάζεται φίλους, όχι εχθρούς»

«Η απόλυση του Κάμινγκς ήταν εσωτερική υπόθεση του »κυβερνητικού παλατιού». Προφανώς δεν ήταν πλέον χρήσιμος στον πρωθυπουργό. Η επιθετική, αγενής συμπεριφορά του αποξένωσε πολλούς και η περιφρόνησή του προς τους βουλευτές ήταν αντιπαραγωγική σε μια εποχή όπου ο Τζόνσον χρειάζεται φίλους και συμμάχους στο κόμμα, όχι εχθρούς», δήλωσε στα «ΝΕΑ» ο Ντένις ΜακΣέιν, υπουργός Ευρώπης επί Μπλερ. «Νομίζω ότι η επιρροή του μεγαλοποιήθηκε. Η επικράτηση του Brexit το 2016 ήταν αναμενόμενη, καθώς βασίστηκε σε μια λαϊκιστική, αντιμεταναστευτική ρητορική. Επίσης, οι Τόρις δεν κέρδισαν τις εκλογές του 2019 χάρη στον Κάμινγκς. Η μεγαλύτερη βοήθεια που είχε ο Τζόνσον ήταν ότι απέναντί του ως εναλλακτικό πρωθυπουργό είχε τον Κόρμπιν, ο οποίος είναι τόσο αγαπητός στους Βρετανούς όσο είναι ο Βαρουφάκης στους Ελληνες».