Όλο και πιο αυστηρά μέτρα παίρνουν οι ευρωπαϊκές χώρες, ώστε να αναχαιτιστεί η πορεία του κοροναϊού.

Η Γερμανία σήμερα κατέγραψε αριθμό ρεκόρ νέων κρουσμάτων, γεγονός που αυξάνει την πίεση επί των αρχών των 16 γερμανικών κρατιδίων για την επιβολή αυστηρότερων περιορισμών, όπως προτείνει η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, για την αναχαίτιση του δεύτερου κύματος της επιδημίας.

Συγκεκριμένα ανακοινώθηκαν 23.648 νέα κρούσματα και 260 νέοι θάνατοι, επί συνόλου 13.630, κατά το τελευταίο 24ωρο, μία αύξηση κατά περισσότερο από το ένα τρίτο σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων.

«Έχουμε αυτή τη στιγμή μια σταθερή κατάσταση, αλλά οι αριθμοί είναι πάρα πολύ μεγάλοι. Η σταθεροποίηση θα μπορούσε να είναι το πρώτο βήμα», δήλωσε πριν από λίγο ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ, αλλά απέφυγε να δώσει πληροφορίες για τα σχέδια της Καγκελαρίας ενόψει της επόμενης εβδομάδας.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες που επικαλείται η BILD, η Καγκελάριος έχει εκφράσει την πρόθεσή της να δώσει στους πολίτες «μια κάποια ελευθερία» για τα Χριστούγεννα, τονίζοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι «δεν θα τα καταστρέψουμε όλα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς».

Μέτρα μέχρι τον Ιανουάριο

Επιπλέον, στις 25 Νοεμβρίου θα ήθελε να αποφασιστεί παράταση του «μερικού lockdown», το οποίο εφαρμόζεται από τις 2 Νοεμβρίου, έως το τέλος Δεκεμβρίου ή και τις αρχές Ιανουαρίου. Στην τελευταία διαβούλευση, οι Πρωθυπουργοί των κρατιδίων απέρριψαν τις προτάσεις της Καγκελαρίας και ανέβαλαν οποιαδήποτε απόφαση.

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, κατά την τηλεδιάσκεψη που είχε η Άνγκελα Μέρκελ με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός της την περασμένη Τρίτη, αναφέρθηκε σε «πάρα πολύ δύσκολες αποφάσεις» που θα πρέπει να ληφθούν την επόμενη εβδομάδα, ενώ εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για τις χειμερινές διακοπές και κυρίως για το ενδεχόμενο επισκέψεων στα χιονοδρομικά κέντρα της Αυστρίας.

Ανάλογη στάση τηρεί και ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ, ο οποίος τάσσεται σταθερά υπέρ της συνέχισης των μέτρων περιορισμού. Δήλωσε μάλιστα ότι θα προσπαθήσει να προωθήσει μια «εθνική στρατηγική hotspot», η οποία θα προβλέπει αυξημένα μέτρα στις περιοχές με πολλά κρούσματα. Αυτό, αναφέρει η BILD, θα μπορούσε να σημαίνει ακόμη και κλείσιμο σχολείων.

Από την άλλη πλευρά πάντως ο επικεφαλής της Επιτροπής Υγείας της Bundestag Έρβιν Ρούντελ (CDU) δεν θεωρεί δεδομένη την παράταση των μέτρων. Βλέπει μάλιστα αρκετές πιθανότητες επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης και άθλησης. Σε αυτή την περίπτωση βέβαια, οι πολίτες θα έπρεπε να είναι ακόμη πιο προσεκτικοί στην ιδιωτική τους ζωή, διευκρινίζει.

Ιταλία: Παράταση lockdown σε τέσσερις περιφέρειες

Ο Ιταλός υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα θέλησε να στείλει ένα μήνυμα συγκρατημένης αισιοδοξίας, σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης λόγω κοροναϊού.

«Αρχίσαμε να βλέπουμε το φως στην άκρη του τούνελ, αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», τόνισε και πρόσθεσε ότι «χάρη στα περιοριστικά μέτρα και στις θυσίες των πολιτών, ο δείκτης μετάδοσης του ιού άρχισε να μειώνεται». «Ελπίζουμε η μείωση αυτή να συνεχιστεί, ώστε να υπάρξουν θετικές συνέπειες και σε ό,τι αφορά την πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία», υπογράμμισε ο Ιταλός υπουργός.

Παράλληλα, ο Ρομπέρτο Σπεράντσα υπέγραψε σήμερα απόφαση, με την οποία παρατείνεται η ισχύς του τοπικού lockdown μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου σε τέσσερις περιφέρειες της χώρας: πρόκειται για τη Λομβαρδία, με κύρια πόλη το Μιλάνο, για το Πεδεμόντιο, με πρωτεύουσα το Τορίνο, για την περιοχή Βάλε Ντ’ Αόστα, στα σύνορα με την Γαλλία και την Καλαβρία της Κάτω Ιταλίας.

Αν ο αριθμός των κρουσμάτων και οι υπόλοιπες επιδημιολογικές παράμετροι συνεχίσουν να παρουσιάζουν βελτίωση, από τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου μπορεί να αποφασιστεί, στις παραπάνω περιοχές, σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

Νέα μέτρα στη Φινλανδία

Οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των 20 ατόμων θα απαγορευθούν στην περιοχή της πρωτεύουσας της Φινλανδίας, του Ελσίνκι, προκειμένου να αντιμετωπισθεί μια αύξηση των μολύνσεων από τον νέο κοροναϊό, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές.

Αν και ο μέσος όρος 14 ημερών για τις μολύνσεις από κοροναϊό ανά 100.000 κατοίκους στη Φινλανδία παραμένει στο χαμηλότερο επίπεδο στην Ευρώπη, 58, οι αρχές δημόσιας υγείας ανέφεραν πως ο δείκτης είναι σχεδόν διπλάσιος στην περιοχή της πρωτεύουσας και άρα οι νέοι περιορισμοί είναι απαραίτητοι.

«Ο ανώτατος αριθμός ατόμων σε δημόσιες εκδηλώσεις σε κλειστούς χώρους θα περιοριστεί σε 20 στην περιοχή της πρωτεύουσας αρχής γενομένης από τις 23 Νοεμβρίου και για τρεις εβδομάδες», δήλωσε ο δήμαρχος του Ελσίνκι Γιαν Βαπααβουόρι.

Τους τελευταίους μήνες, οι Φινλανδοί μπορούσαν να απολαύσουν σχετικές ελευθερίες σε σύγκριση με πολλούς άλλους Ευρωπαίους που βρίσκονται υπό καθεστώς λοκντάουν, όπως το να πηγαίνουν σε συναυλίες και στο θέατρο, οι οποίες τώρα θα απαγορευθούν για τρεις εβδομάδες.

Χθες, Πέμπτη, η κυβέρνηση αποφάσισε να παρατείνει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που έχει επιβάλει και απαιτούν από όσους έρχονται από τις περισσότερες χώρες του εξωτερικού να παρουσιάζουν αρνητικό αποτέλεσμα τεστ για COVID-19 κατά την άφιξή τους και να αυτοαπομονώνονται για 10 ημέρες ή να υποβάλλονται σε τεστ για δεύτερη φορά.

Στην περιοχή της πρωτεύουσας, οι αίθουσες κολύμβησης, τα γυμναστήρια και άλλες εγκαταστάσεις αθλημάτων θα παραμείνουν ανοικτά με τήρηση των κανόνων κοινωνικής απόστασης, αλλά οι ομάδες ενηλίκων και τα αθλήματα που απαιτούν σωματική επαφή θα διακοπούν, δήλωσε ο Βαπααβουόρι.

Οι αρχές χαρακτήρισαν τους νέους περιορισμούς προληπτικούς αλλά αναγκαίους λόγω του υψηλού κινδύνου ραγδαίας επιδείνωσης της κατάστασης αν δεν αναληφθεί δράση.

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ