«Κανένα άγχος συγκυβέρνησης με τη Νέα Δημοκρατία δεν έχει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, αντιθέτως το μόνο μας άγχος είναι να προτείνουμε λύσεις κοινωνικής σωτηρίας», ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στον ρ/σ «Παραπολιτικά 90,1 FM».

Τεράστιο φάουλ

Επισήμανε ότι η αντιμετώπιση της πανδημίας έχει δύο σκέλη -το υγειονομικό και το οικονομικό, ενώ σχολιάζοντας τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή, χαρακτήρισε «τεράστιο φάουλ του πρωθυπουργού το επιχείρημα του «εσωτερικού εχθρού» που πήγε να στήσει απέναντι στους νέους ανθρώπους, χωρίς, μάλιστα, στοιχεία που να το τεκμηριώνουν».

Είπε ότι «οι νέοι άνθρωποι είναι στην πρώτη γραμμή στην εστίαση, στους χώρους εργασίας, στα σούπερ μάρκετ, στις αποθήκες», προσθέτοντας ότι «μάλιστα, ο ίδιος ο κ. Τσιόδρας είπε πως εστίες εξάπλωσης του ιού είναι οι κλειστοί χώροι, και όχι δήθεν οι πλατείες».

Ο κ. Ηλιόπουλος υποστήριξε ότι «ο πρωθυπουργός σύρθηκε στη συζήτηση στη Βουλή, χωρίς να θέλει να συμμετέχει» και ότι «αναγκάστηκε μόλις στην τριτολογία του να ανακοινώσει κάποια μέτρα στήριξης, ενώ προηγουμένως ο κ. Σταϊκούρας είχε ξεκαθαρίσει πως δεν θα υπάρξουν».

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, όμως, βρέθηκε απομονωμένη στη συζήτηση», είπε, επισημαίνοντας και την αναφορά του Αλέξη Τσίπρα χτες στη Βουλή, ότι «σε μια χώρα με 11 εκατ. ατομικές ευθύνες μόνο ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει καμία ευθύνη».

Συνένοχος σε εγκλήματα κατά της ζωής

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι ανέμεναν ήδη από την πρωτολογία του, ο πρωθυπουργός να παρουσιάσει ένα σχέδιο για την ενίσχυση του ΕΣΥ, «που λειτουργεί με σχεδόν 6.000 λιγότερους εργαζόμενους σε σχέση με πέρυσι», ενώ κατηγόρησε τη ΝΔ ότι το σχέδιο της «είναι οι συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στην υγεία και δεν αξιοποιεί τη μεγάλη ευκαιρία της πανδημίας για μια ουσιαστική επένδυση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση αντί να κάνει επιτάξεις ιδιωτικών ΜΕΘ, «αφού όπως λέει βρισκόμαστε σε πόλεμο με την πανδημία, διπλασιάζει και τα νοσήλια, προς χάριν του κέρδους των ιδιωτικών κλινικών, δεν προχωρά στη δωρεάν μαζική συνταγογράφηση των τεστ, κάτι που ζητούν και οι λοιμοξιωλόγοι».

Τόνισε δε, ότι τα μαζικά τεστ ανέδειξαν το εύρος του προβλήματος στη Θεσσαλονίκη. Σημείωσε ότι «η κραυγή αγωνίας της υπεύθυνης γιατρού των κλινικών Covid στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης συμπυκνώνει όλη την κυβερνητική αμέλεια, αφού όπως χαρακτηριστικά είπε:

«Όποιος θεωρεί τους διορισμούς στο ΕΣΥ σπατάλη χρημάτων είναι συνένοχος σε εγκλήματα κατά της ζωής».

Δάνεια αντί ενισχύσεων

Ο κ. Ηλιόπουλος υπογράμμισε την ανάγκη για «γενναίο πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων», προσθέτοντας επί παραδείγματι, ότι η Γερμανία ανακοινώνει ότι κλείνει την εστίαση αλλά δίνει ως ενίσχυση στις επιχειρήσεις το 70% του περσινού τζίρου τους.

«Εμείς; Είμαστε η μόνη χώρα που αντί για ενισχύσεις δίνει δάνεια και σχεδιάζει την κατάργηση του 8ώρου», τόνισε. Επιπλέον, επανέλαβε το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αραιώσουν οι μαθητές στα δημοτικά σχολεία, αναφέροντας ότι «οι εκπαιδευτικοί δέχονται να σπάσουν οι τάξεις με τους κατάλληλους διορισμούς αναπληρωτών εκπαιδευτικών».

Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ μετέφερε αίτημα-καταγγελία «από ενεργούς πολίτες του αναπηρικού κινήματος, στους οποίους -με τα νέα μέτρα- δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις για να αντιμετωπίσουν προβλήματα που σχετίζονται με την ανεξάρτητη διαβίωσή τους».

«Πρόκειται για κυβερνητική αμέλεια που πρέπει να διορθωθεί», είπε.

Πηγή ΑΜΠΕ