Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» και τους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Ανθή Βούλγαρη μίλησαν ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος και ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου για την πορεία της πανδημίας του κοροναϊού στην Ελλάδα.

Όπως τόνισε ο κ. Βασιλακόπουλος «δεν θα πρέπει να αφήσουμε τη διαχείριση της πανδημίας στην ατομική ευθύνη γιατί τα παραδείγματα δεν είναι τα καλύτερα». Επανέλαβε δε πως σε μια χώρα που καλπάζει ο κοροναϊός δεν θα έπρεπε να γίνεται καθόλου συζήτηση για το αν θα γίνει πορεία για το Πολυτεχνείο.

Σχετικά με τη Θεσσαλονίκη, ο καθηγητής του ΕΚΠΑ σημείωσε πως η πόλη βρίσκεται λίγο πριν το όριο του συναγερμού, υπογραμμίζοντας πως αυτή τη στιγμή βλέπουμε τις συνθήκες που υπήρχαν πριν δύο – τρεις εβδομάδες όταν όλοι ήταν πιο χαλαροί. «Ελπίζουμε με τα μέτρα θα υπάρξει μείωση των κρουσμάτων» πρόσθεσε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Για την πόλη που συγκεντρώνονται τα περισσότερα θετικά δείγματα κοροναϊού μίλησε και ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νίκος Παπαϊωάννου, ο οποίος αναφέρθηκε στα αποτελέσματα που δείχνουν τα λύματα της πόλης και σημείωσε πως δεν αποκλείεται τα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη να φτάσουν και τα 1.000 σε ημερήσια βάση.

«Μέχρι και τη Δευτέρα η τάση των μετρήσεων ήταν αυξητική» σημείωσε ο κ. Παπαϊωάννου, τονίζοντας όμως ότι τα νούμερα δεν ήταν στα επίπεδα των προηγούμενων ημερών. «Και αυτή την εβδομάδα η τάση θα είναι αυξητική και από την επόμενη θα δούμε μείωση» πρόσθεσε ο πρύτανης του ΑΠΘ.

«Για να υπάρξει μείωση των κρουσμάτων θα πρέπει να σπάσει η αλυσίδα της μετάδοσης και αυτό γίνεται μόνο με τη χρήση μάσκας και τήρηση των απαραίτητων αποστάσεων» πρόσθεσε ο κ. Παπαϊωάννου.

Τέλος, και οι δύο επιστήμονες υπογράμμισαν ως αρνητικό στοιχείο για την πορεία του κοροναϊού στη χώρα μας πως παρατηρείται αυξημένη κινητικότητα των πολιτών σε σχέση με την προηγούμενη καραντίνα της άνοιξης.