Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις για το εμβόλιο κατά του κοροναϊού.

Η υφήλιος περιμένει με το «πράσινο φως» του αμερικανικού οργανισμού υγείας για το εμβόλιο της Pfizer, που, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις, πρόκειται να αποτελέσει το πρώτο όπλο στον πόλεμο κατά του φονικού ιού.

Μετά τον ενθουσιασμό που ακολούθησε την ανακοίνωση περί αποτελεσματικότητας 90%, η επόμενη ημέρα έφερε πολλά… ερωτήματα σχετικά με τα επόμενα βήματα. Για παράδειγμα, πότε θα ξεκινήσει η διανομή του, πώς θα μεταφερθεί, και όσον αφορά τη χώρα μας, πόσα θα λάβει η Ελλάδα.

Ο Κικίλιας για το εμβόλιο

Ιδιαίτερη αναφορά στο συγκεκριμένο ζήτημα έκανε και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας ο οποίος τόνισε ότι όλος ο πλανήτης υποδέχθηκε την είδηση για το εμβόλιο της Pfizer με πολύ μεγάλη αισιοδοξία. Επεσήμανε ότι η Ελλάδα συμμετέχει στην ευρωπαϊκή προσπάθεια για την προμήθεια εμβολίων. «Θα έχει το εμβόλιο όποτε θα το έχει και η υπόλοιπη Ευρώπη», είπε.

Εξήγησε ότι θα εμβολιαστούν, σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, πρώτα οι υγειονομικοί και οι ευπαθείς ομάδες και μετά ο υπόλοιπος πληθυσμός.

«Αυτό θα μας δώσει τη δυνατότητα να έρθουμε σε μια μερική κανονικότητα και φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ρίξουμε τις άμυνες μας και να μην προσέχουμε τους επόμενους μήνες, αλλά αντίθετα πρέπει να πάρουμε κουράγιο και δύναμη για να κάνουμε ακόμα πιο ισχυρή προσπάθεια και να προφυλάξουμε τις ευπαθείς ομάδες μέχρις ότου έρθουν τα εμβόλια».

Ο υπουργός είπε ότι είναι το τέταρτο εμβόλιο, αυτό της Pfizer, που έρχεται σε συμφωνία η Ε.Ε. και βάση αλγόριθμου και ποσοστό πληθυσμιακό η κάθε χώρα της Ε.Ε. θα προμηθεύεται τον ανάλογο αριθμό δόσεων εμβολίου. Εκπονείται ένα σημαντικό σχέδιο με κέντρα εμβολιασμού, που θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα, είπε ο κ. Κικίλιας.

«Τα εμβόλια τα οποία θα έρθουν θεωρούνται ότι είναι απόλυτα ασφαλή και δεν υπάρχει κανένας λόγος για την διασπορά ψευδών ειδήσεων ότι το εμβόλιο είναι επικίνδυνο» τόνισε με τη σειρά της η κ. Κοτανίδου.

Πόσοι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, εκτίμησε ότι περίπου 7.000.000 Ελληνες θα πρέπει να εμβολιαστούν, προκειμένου να είμαστε ασφαλείς στον κοροναϊό.

Πιο συγκεκριμένα, μετά τις ανακοινώσεις για το εμβόλιο από τις εταιρείες Pfizer και BionTech η κυρία Λινού, μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ, σημείωσε ότι δεν περίμενε πως το εμβόλιο των Pfizer και BionTech θα ήταν τόσο αποτελεσματικό. Κι αυτό γιατί, όπως τόνισε, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά 90% είναι ικανοποιητικότατη.

Μάλιστα, η κυρία Λινού έφερε ως παράδειγμα τα εμβόλια της γρίπης, τα οποία, όπως διευκρίνισε, έχουν αποτελεσματικότητα 60% με 70%. Σχετικά, πάντως, με το ερώτημα ποιοι θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο πρώτοι, η κυρία Λινού τόνισε ότι πρώτα θα πρέπει να εμβολιαστούν γιατροί και νοσηλευτές που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κοροναϊού και στη συνέχεια να κάνουν το εμβόλιο ευάλωτες ομάδες και ηλικιωμένοι.

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ ανέφερε ακόμη πως εκτιμά ότι μέχρι την άνοιξη του 2021 το εμβόλιο θα έχει διατεθεί μόνο σε ορισμένους, υπονοώντας σαφώς ότι μέχρι τότε δεν θα έχει εμβολιαστεί ο γενικός πληθυσμός.

Επιχείρηση εμβόλιο

Μόλις δοθεί η απαραίτητη άδεια, η αμερικανική εταιρεία θα αποστείλει αεροπορικός προς την Ευρώπη τα πρώτα από τα 300 εκατομμύρια εμβόλια που έχει ήδη προπαραγγείλει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτό πιθανολογείται ότι θα συμβεί περί τα τέλη Δεκεμβρίου, ενώ ο μεγάλος αριθμός των εμβολίων αναμένεται να είναι έτοιμος για αποστολή στα μέσα Ιανουαρίου. Από την κεντρική Ευρώπη θα ξεκινήσει μια τεράστια αεροπορική επιχείρηση με στόχο να μοιραστούν τα εμβόλια προς όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Η μεταφορά πρέπει να γίνει ταχύτατα λόγω της ευαισθησίας των εμβολίων.

Στην Ελλάδα αναμένεται να φθάσουν σε πρώτη φάση περίπου 1,6 εκατομμύρια δόσεις.

Η επιχείρηση μεταφοράς των εμβολίων θα ολοκληρωθεί στην Ελλάδα καθώς από την Αθήνα θα ξεκινήσει το μοίρασμά του προς τα νοσοκομεία αναφοράς Covid σε ολόκληρη την χώρα.

Τα εμβόλια θα αποθηκευτούν σε θαλάμους βαθιάς κατάψυξης στους -70 βαθμούς Κελσίου, όπου μπορούν να διατηρηθούν για 6 μήνες. Το εμβόλιο μπορεί να μείνει ενεργό και σε θαλάμους ψύξης από 2 έως 8 βαθμούς Κελσίου, αλλά για μόλις μια εβδομάδα.

Το εμβόλιο χρησιμοποιεί μια νέα τεχνολογία μέσω του συνθετικού MRNA το οποίο εκπαιδεύει τον ανοσοποιητικό σύστημα στην παραγωγή αντισωμάτων για τον covid19. Η πλήρη θωράκιση του οργανισμού θα χρειαστεί 2 δόσεις εμβολίου μέσα σε 28 ημέρες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από