Η ελβετική κυβέρνηση έθεσε την Τετάρτη τον στρατό στη διάθεση των καντονιών που θα ζητήσουν τη βοήθειά του, απέναντι στην έκρηξη του αριθμού των κρουσμάτων της Covid-19 και την τεταμένη κατάσταση μέσα στις μονάδες εντατικής θεραπείας των νοσοκομείων.

«Το ομοσπονδιακό Συμβούλιο αποφάσισε να στηρίξει τον τομέα της δημόσιας υγείας επιστρατεύοντας έως 2.500 στρατιώτες ως υπηρεσία υποστήριξης», αναφέρει ανακοίνωση που εκδόθηκε στο τέλος της συνεδρίασης του ομοσπονδιακού συμβουλίου, που διευκρινίζει ότι οι μεμονωμένες αιτήσεις θα εξεταστούν στη συνέχεια από την Ελβετική Συνομοσπονδία.

Που θα παρεμβαίνει ο στρατός

Ο στρατός θα μπορεί να παρέμβει για να υποστηρίξει τα μη στρατιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα στις υπηρεσίες βασικής υγειονομικής περίθαλψης και γενικών θεραπειών, πρόγνωσης, ανίχνευσης υπόπτων κρουσμάτων της Covid-19 και των αντίστοιχων τεστ. Θα μπορεί επίσης να αυξήσει τις δυνατότητες στις ΜΕΘ είτε σε υλική υποστήριξη όπως αναπνευστήρες, είτε σε προσωπικό.

Τα καντόνια θα μπορούν επίσης να προσφεύγουν στα μέσα που διαθέτει ο στρατός για τη διακομιδή των ασθενών, προσθέτει η ανακοίνωση. Η κυβέρνηση διευκρινίζει ότι θα εφαρμοστεί η αρχή της επικουρικότητας, δηλαδή ότι τα μέσα αυτά θα χορηγηθούν αν τα τοπικά μέσα εξαντληθούν.

Το φαρμακείο του στρατού

Κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος, το φαρμακείο του στρατού είχε παραδώσει εκατομμύρια μάσκες στα καταστήματα λιανικής. Από την Παρασκευή, οι αρχές του καντονιού Φριμπούρ, στη δυτική Ελβετία, κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης απέναντι στο δεύτερο κύμα της πανδημίας και ζήτησαν την επικουρική στήριξη του στρατού προκειμένου να βοηθήσει το τοπικό νοσοκομείο (HFR).

Το δεύτερο κύμα της Covid-19 πλήττει σκληρά το σύνολο της χώρας, ενώ στο πρώτο κύμα η Ελβετία είχε μείνει σχετικά ανεπηρέαστη. Απέναντι στην επιδημιολογική κατάσταση και τη συμφόρηση των πανεπιστημιακών νοσοκομείων, το καντόνι της Γενεύης κήρυξε ημι-καραντίνα κλείνοντας ένα μέρος των καταστημάτων και των αθλητικών δομών αλλά αφήνοντας τα σχολεία ανοιχτά.

Πάνω από 10.000 κρούσματα σε μία μέρα

Από χθες,Τρίτη, η Ελβετία κατέγραψε περισσότερα από 10.000 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα και 72 θανάτους. Τις 14 τελευταίες ημέρες, περισσότεροι από 1.100 άνθρωποι διαγνώστηκαν με τον ιό ανά 100.000 κατοίκους και η αναλογία των θετικών τεστ ήταν 26%.

Σύμφωνα με την Βιρζινί Μασερέι, του Ομοσπονδιακού Γραφείου Δημόσιας Υγείας, το όριο χωρητικότητας στις μονάδες εντατικής θεραπείας μπορεί να καλυφθεί την Κυριακή.

Επιχορηγήσεις στον αθλητισμό

Παράλληλα, η κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φως για τη διανομή 350 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (384 εκατ. δολαρίων) σε επιχορηγήσεις και δάνεια σε επαγγελματικές και μη επαγγελματικές αθλητικές ενώσεις που επλήγησαν από την πανδημία, και ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να εξετάσει τη χορήγηση περισσότερης βοήθειας τώρα που οι μεγάλες διοργανώσεις πραγματοποιούνται χωρίς θεατές με στόχο την επιβράδυνση της εξάπλωσης της νόσου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από