Ο απίστευτος ισχυρισμός του Λευκού Οίκου ότι οι ΗΠΑ δεν είναι σε θέση να ελέγξουν την ταχέως επιδεινούμενη πανδημία, επισκιάζει τις φρενήρεις προσπάθειες της τελευταίας στιγμής του Ντόναλντ Τραμπ για να εξασφαλίσει την επανεκλογή του, γράφει το CNN.

Όπως αναφέρει, τα σχόλια του επικεφαλής προσωπικού του Λευκού Οίκου, Μαρκ Μέντοουζ, στο CNN την Κυριακή, προκάλεσαν αγωνία στους ειδικούς σε ζητήματα υγείας, που επιχειρηματολογούν ότι το να επιτραπεί η ανεξέλεγκτη κυκλοφορία του φονικού ιού στη χώρα ισοδυναμεί με μια πολιτική ανοσίας της αγέλης που θα κοστίσει πολλές χιλιάδες ζωές ακόμη.

Όμως με τα ημερήσια κρούσματα να αγγίζουν επίπεδα-ρεκόρ, ο πρόεδρος Τραμπ πέρασε το σαββατοκύριακο υπονομεύοντας ανοιχτά κρίσιμες συμπεριφορές όπως η χρήση μάσκας και η τήρηση αποστάσεων, που έχουν αποδειχθεί ικανές να ελέγξουν την κυκλοφορία του ιού. Δεν δίστασε μάλιστα, αναφέρει το CNN, ακόμη και να γκρινιάξει ότι τα ΜΜΕ ασχολούνται μόνο με «κοροναϊό, κοροναϊό, κοροναϊό».

«Δεν πρόκειται να ελέγξουμε την πανδημία» δήλωσε ο Μέντοουζ στον Τζέικ Τάππερ του CNN την Κυριακή, υποστηρίζοντας ότι «κατάλληλοι παράγοντες άμβλυνσης», όπως είναι οι θεραπείες και τα εμβόλια θα έπρεπε να αποτελούν προτεραιότητα.

Αυτή η ματιά στον τρόπο που σκέφτεται η κυβέρνηση, έφτασε μετά από ένα σαββατοκύριακο στη διάρκεια του οποίου ο Τραμπ επιχειρούσε να κατασκευάσει ένα «τεράστιο τρικ εμπιστοσύνης» για τους ψηφοφόρους, ανακηρύσσοντας ότι η χώρα «άλλαζε τροχιά με υπέροχο τρόπο» στο πλαίσιο της μάχης της κατά του κοροναϊού.

Την ίδια στιγμή, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, αρνείται να δεχτεί τις οδηγίες των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), σύμφωνα με τις οποίες θα έπρεπε να τεθεί σε καραντίνα από τη στιγμή που ο επικεφαλής προσωπικού του και ένας βοηθός ανήκουν στα πέντε άτομα του κύκλου του που βγήκαν θετικά στη νέα συρροή εντός του Λευκού Οίκου.

Οι τελευταίες ενδείξεις ότι ο Τραμπ θέτει τις πολιτικές του προτεραιότητες πάνω από το καθήκον του να προστατεύει τους Αμερικανούς, είναι το γεγονός ότι ο πρόεδρος προγραμματίζει μια φρενήρη εβδομάδα γεμάτη συνωστισμένες συγκεντρώσεις που πετούν από το παράθυρο τα μέτρα τήρησης αποστάσεων.

Όμως ένα σαββατοκύριακο από δυσοίωνα υγειονομικά στοιχεία και αντιπαραθέσεις, πρόκειται να επισκιαστεί από την πανδημία. Το γεγονός είναι βέβαιο ότι θα πλήξει τον Τραμπ, από τη στιγμή που πρόσφατη δημοσκόπηση του CNN διαπίστωσε ότι το 60% των πολιτών είναι δυσαρεστημένοι από τη διαχείρισή του. Ο πρόεδρος έχει επιχειρήσει να υποβαθμίσει το μέγεθος της κρίσης, γελοιοποιώντας τις καλές πρακτικές για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού και μετατρέποντας το ζήτημα των μασκών σε πολιτιστικό πόλεμο.

Επιπλέον, άσκησε πιέσεις στους Ρεπουμπλικάνους κυβερνήτες να ανοίξουν πρόωρα τις οικονομίες των πολιτειών τους, σε μια κίνηση που οδήγησε στο φονικό κύμα λοιμώξεων του καλοκαιριού. Ως αποτέλεσμα, η αποτυχία του να ελέγξει την πανδημία έχει καταστεί κεντρικό ζήτημα της προεκλογικής εκστρατείας, και η συμπεριφορά του στη διάρκεια των τελευταίων ημερών δείχνει ότι η προσέγγιση του Λευκού Οίκου πάνω στο ζήτημα δεν πρόκειται να αλλάξει αν ο Τραμπ εξασφαλίσει την επανεκλογή του – όσο και αν επιδεινωθεί η επιδημική εικόνα κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Σημαντικό προβάδισμα Μπάιντεν

Η τελευταία εβδομάδα της προεκλογικής εκστρατείας ανεβάζει αυλαία με τον Μπάιντεν να έχει προβάδισμα 9-10% στη λαϊκή ψήφο, με τη διαφορά να είναι μικρότερη σε πολλές από τις αμφίρροπες πολιτείες που θα κρίνουν τα αποτελέσματα στις 3 Νοεμβρίου. Αν οι δημοσκοπήσεις είναι ακριβείς, ο Τραμπ έχει ένα μικρό περιθώριο επανεκλογής, όμως θα πρέπει να τηρήσει τον όρκο του να επεκτείνει αποφασιστικά την πολιτική του βάση με συντηρητικούς ψηφοφόρους και να αντιστρέψει το κλίμα στις κρίσιμες πολιτείες.

Είναι αξιοσημείωτο ότι σχεδόν 60 εκατ. Αμερικανοί έχουν ήδη ψηφίσει μέσω της πρώιμης επιστολικής ψήφου, ξεπερνώντας ήδη το σύνολο των πρώιμων ψήφων του 2016. Αυτό συνεπάγεται ότι θα είναι πιο δύσκολο για οποιονδήποτε υποψήφιο να «γυρίσει» τη δυναμική του αγώνα την τελευταία στιγμή. Ο Μπάιντεν δείχνει να έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να εξασφαλίσει τις 270 ψήφους των εκλεκτόρων που απαιτούνται για τη νίκη, όμως οι Δημοκρατικοί παραμένουν ανήσυχοι ενθυμούμενοι τη νίκη-έκπληξη που είχε επιτύχει ο αμφιλεγόμενος πρόεδρος το 2016, εναντίον της Χίλαρι Κλίντον.

Ο Μέντοουζ σοκάρει την Ουάσινγκτον

Ο βαθμός στον οποίο ο Λευκός Οίκος μοιάζει να έχει παραιτηθεί από την καταπολέμηση της πανδημίας – που υπονοούνταν μεταξύ άλλων από τη διακοπή των δημόσιων ενημερώσεων από υψηλόβαθμους αξιωματούχους – έγινε απολύτως ξεκάθαρος από τον Μέντοουζ.

Το εμβόλιο, που ανέφερε ως λύση, ακόμη και αν εγκριθεί μέσα στους επόμενους μήνες, δεν θα είναι διαθέσιμο σε όλους τους Αμερικανούς τουλάχιστον μέχρι του χρόνου. Τα πειραματικά φάρμακα που βοήθησαν στην ανάρρωση του Τραμπ, επίσης δεν είναι διαθέσιμα στο ευρύ κοινό, ενώ καθημερινά ασθενούν δεκάδες χιλιάδες ακόμη πολίτες των ΗΠΑ. Οι ειδικοί σε ζητήματα δημόσιας υγείας επιμένουν ότι οι μάσκες είναι ένα από τα πλέον αποτελεσματικά όπλα που έχουμε διαθέσιμα εναντίον του ιού.

Ο Μπάιντεν αντέδρασε άμεσα στα σχόλια του Μέντοουζ, καθώς εντάσσονται στο επιχείρημά του ότι η άρνηση του Τραμπ, και η προσπάθειά του να υποτιμήσει τη σημαντικότερη υγειονομική κρίση εδώ και 100 χρόνια, σημαίνει ότι δεν είναι κατάλληλος να υπηρετήσει δεύτερη θητεία.

Τόνισε ότι ο επικεφαλής προσωπικού του Λευκού Οίκου «προχώρησε το πρωί στην εντυπωσιακή παραδοχή ότι η κυβέρνησή του δεν προσπαθεί πλέον καν να ελέγξει την πανδημία, ότι έχει παραιτηθεί από το κυριότερο καθήκον της να προστατεύει τον αμερικανικό λαό».

«Δεν ήταν ένα εκφραστικό λάθος του Μέντοουζ, ήταν μια ανατριχιαστική παραδοχή της φύσης της στρατηγικής της κυβέρνησης Τραμπ, που ήταν ξεκάθαρη από την αρχή της κρίσης: Να κουνήσει τη λευκή σημαία της ήττας και να ελπίσει ότι, αν τον αγνοήσει, ο ιός απλώς θα εξαφανιστεί. Δεν το έχει κάνει μέχρι στιγμής, και δεν πρόκειται».

Ο πρόεδρος και ο Πενς – επικεφαλής της ομάδας εργασίας για τον κοροναϊό – έχουν αρνηθεί επανειλημμένως να παραγγείλουν μοντέλα που θα δείξουν ποιο είδος κοινωνικής αποστασιοποίησης και χρήσης μάσκας θα είναι πιο αποτελεσματικό για τον περιορισμό των λοιμώξεων μέχρι να υπάρξουν διαθέσιμα εμβόλια και θεραπείες.

Την Κυριακή, για παράδειγμα, ο πρόεδρος μπλέχτηκε με υποστηρικτές του που στέκονταν συνωστισμένοι και χωρίς μάσκες.

Όπως τονίζει το CNN, το μήνυμα που στέλνει ο Τραμπ δεν θα μπορούσε να είναι πιο επικίνδυνο. Μελέτη που στηρίζεται σε επιδημιολογικό μοντέλο και που εκπονήθηκε από το Ινστιτούτο της Ουάσινγκτον για τις Υγειονομικές Μετρήσεις και Αξιολογήσεις, έδειξε ότι τον Σεπτέμβριο μόλις το 49% των Αμερικανών δήλωναν ότι φορούσαν «πάντοτε» μάσκα σε δημόσιους χώρους. Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, αν το ποσοστό έφτανε το 95%, μέχρι το Φεβρουάριο θα μπορούσαν να είχαν σωθεί περισσότερες από 100.000 ζωές.

Ο Δρ. Τζόναθαν Ρέινερ, καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο George Washington, δήλωσε την Κυριακή στο CNN: «Αυτή η δήλωση υπονοεί ανοσία της αγέλης, και αυτό είναι τρομακτικό. Μπορούμε να ελέγξουμε την πανδημία».

«Αυτό που λέει ο επικεφαλής προσωπικού ισοδυναμεί με παραίτηση. Όχι, όχι, πρέπει όλοι να βάλουμε τις μάσκες μας. Έτσι θα μειώσουμε τα κρούσματα».

Ακόμη και οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές αισθάνθηκαν άβολα απέναντι στα σχόλια του Μέντοουζ.

«Όλοι μας έχουμε έλεγχο, και όλοι μας έχουμε ευθύνη ως ηγέτες να δώσουμε το παράδειγμα κάνοντας στο σωστό για να περιορίσουμε την εξάπλωση», δήλωσε ο δεύτερος κατά σειρά Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής, Τζον Τιουν, από τη Νότια Ντακότα.

«Υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που όντως δεν μπορούμε να ελέγξουμε. Είναι ιός. Είναι πολύ επιθετικός. Θέλει να μολύνει πολλούς ανθρώπους, όμως υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να ελέγξουμε σε ό,τι αφορά τη συμπεριφορά μας».