Στο κλίμα της προεκλογικής αναμέτρησης στις ΗΠΑ ενόψει των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου μας «μεταφέρει» μέσω της συνέντευξής του στα «ΝΕΑ» ο Εντη (Αυξέντης) Ζεμενίδης, εκτελεστικός διευθυντής στο Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC). Ο κύπριος στην καταγωγή ομογενής μιλά για την ψήφο των Ελληνοαμερικανών, τις κόντρες και τον ρόλο των εθνικών θεμάτων στις επιλογές τους, αλλά και γενικότερα για τις κρίσιμες παραμέτρους της εκλογικής αναμέτρησης Ντόναλντ Τραμπ – Τζο Μπάιντεν, τις αμφίρροπες πολιτείες, τα τρία πιθανά σενάρια, τι σημαίνουν οι εκλογές των ΗΠΑ για Ελλάδα και Κύπρο.

«Οι Ελληνοαμερικανοί είναι μοιρασμένοι ανάμεσα στους δύο υποψηφίους, περίπου 40% είναι Ρεπουμπλικάνοι και 40% Δημοκρατικοί. Ο,τι και να γίνει. Οι υπόλοιποι, περίπου 20%, είναι ανεξάρτητοι ή ψηφίζουν με γνώμονα τα εθνικά θέματα. Αυτοί έχουν αγανακτήσει με τον Τραμπ, που λέει, ο φίλος μου ο Ερντογάν, με το γεγονός ότι στην κρίσιμη αυτή τη στιγμή, που βλέπουμε τις κινήσεις του Ερντογάν στην Αγία Σοφία, στο Αιγαίο, στην ανατολική Μεσόγειο, τη δοκιμή των S-400, το αποτέλεσμα των εκλογών στα Κατεχόμενα, τον πόλεμο στην Αρμενία, οι ΗΠΑ δεν έχουν πει λέξη. Οσοι υποστηρίζουν τον Τραμπ τονίζουν τη συμβολή του Πομπέο, ενώ άλλοι δηλώνουν ότι δεν ψηφίζουμε για τον Πομπέο» λέει ο κ. Ζεμενίδης, δίνοντας το στίγμα του προεκλογικού κλίματος που επικρατεί στην ελληνοαμερικανική κοινότητα. Θα πάει η ελληνοαμερικανική ψήφος στον Μπάιντεν, είναι η επόμενη ερώτηση που θέτω; «Δεν μπορούμε να πούμε με ακρίβεια. Η διχόνοια, που βλέπουμε σε όλη την Αμερική, κυριαρχεί και στην ελληνική κοινότητα. Ομως, όσοι ομογενείς κάνουν πραγματική προεκλογική δουλειά και έχουν κινητοποιηθεί υπέρ ενός υποψηφίου, υποστηρίζουν τον Μπάιντεν» δηλώνει ο εκτελεστικός διευθυντής του HALC, μιλώντας μας τηλεφωνικά από το Σικάγο μία μέρα πριν από το τελευταίο ντιμπέιτ Τραμπ και Μπάιντεν.

Αληθεύει η άποψη ότι οι Ελληνοαμερικανοί έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση στο Δημοκρατικό Κόμμα; «Δεν είναι θέμα της κοινότητας. Με τους Δημοκρατικούς υπάρχουν σχέσεις πολλών δεκαετιών, διότι είναι οι ίδιοι στην πολιτική εδώ και χρόνια. Η διοίκηση Τραμπ, έχει σχέσεις με την κοινότητα, βλέπουμε δίπλα του ομογενείς, τον Τζορτζ Τζιτζίκο, για παράδειγμα, τον Ρέινς Πρίμπους, τον Μάικλ Κράτσιος, αλλά καθότι ο ίδιος δεν είναι τυπικός πολιτικός ούτε τυπικός πρόεδρος, δεν υπήρχαν ευκαιρίες συνεργασίας μαζί του νωρίτερα» λέει ο κ. Ζεμενίδης, γέννημα θρέμμα του Σικάγο, όπου βρέθηκαν οι κύπριοι γονείς του ως φοιτητές αρχιτεκτονικής, αποφάσισαν αργότερα να επαναπατριστούν, αλλά η εισβολή τους έφερε πάλι στις ΗΠΑ.

Οι κρίσιμες παράμετροι

Ο κ. Ζεμενίδης εκτιμά ότι ο Μπάιντεν βρίσκεται σε καλύτερη μοίρα από τον Τραμπ. Πρώτον, διότι «ο Τραμπ είναι ο μόνος πρόεδρος που δεν έχει φτάσει ποτέ σε αποδοχή πάνω από 50%, ούτε για μία μέρα». Δεύτερον, ο Μπάιντεν έχει συσπειρώσει τους Δημοκρατικούς. «Πριν από τέσσερα χρόνια ο Μπέρνι Σάντερς δεν στήριξε τη Χίλαρι Κλίντον, τώρα οι υποστηρικτές του έχουν αποφασίσει ότι μία νέα προεδρία Τραμπ θα είναι καταστροφική» επεξηγεί ο 47χρονος ομογενής. Τρίτον, το 2016 υπήρχαν πλέον των δύο υποψήφιοι, κάτι που έπαιξε σημαντικό ρόλο ιδίως στις κρίσιμες πολιτείες, Μίσιγκαν, Ουισκόνσιν, Πενσιλβάνια, που ήταν απαραίτητες για να επικρατήσει η Κλίντον. Τέταρτον, η ψήφος των μειονοτήτων. «Οι μαύροι είναι οι πιο σταθεροί Δημοκρατικοί, αλλά δεν θέλουν να θεωρούνται δεδομένοι. Ο Μπάιντεν επέλεξε υποψήφια αντιπρόεδρό του την Αφροαμερικανή Καμάλα Χάρις. Παράλληλα, θυμούνται τον Μπάιντεν ως τον αντιπρόεδρο του Ομπάμα και λόγω των βίαιων ταραχών, οι μαύροι αναμένεται ότι θα προσέλθουν φέτος στις κάλπες». Πέμπτον, «για πρώτη φορά φαίνεται ότι οι νέοι θα ψηφίσουν για την οικονομία, μια εξέλιξη που δεν ευνοεί τον Τραμπ».

Κατά τον κ. Ζεμενίδη επτά πολιτείες θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην ανάδειξη του νικητή, κρίνοντας τους συσχετισμούς στο Κολέγιο των Εκλεκτόρων, από το οποίο θα αναδειχθεί ο 46ος πρόεδρος, καθώς «όλα τα σενάρια συνηγορούν υπέρ της εκτίμησης ότι ο Μπάιντεν θα υπερισχύσει στη λαϊκή ψήφο». Πρόκειται για τις πολιτείες Ουισκόνσιν, Πενσιλβάνια, Μίσιγκαν, Βόρεια Καρολίνα, Φλόριντα, Αριζόνα και Οχάιο. «Υπάρχουν τρία, εξίσου πιθανά, σενάρια» λέει ο ομογενής δικηγόρος με εξειδίκευση στη δημοτική νομοθεσία. Πρώτον, νίκη Τραμπ, ανάλογη με το 2016, χάνοντας τη λαϊκή ψήφο και κερδίζοντας κρίσιμες αμφίρροπες πολιτείες. Δεύτερον, νίκη Μπάιντεν σε λαϊκή ψήφο και στις απαραίτητες πολιτείες. Τρίτον, μεγάλη νίκη του Μπάιντεν σε λαϊκή ψήφο και σε όλες σχεδόν τις κρίσιμες πολιτείες.

Ομως, υπάρχει και το σενάριο «πρωτοφανούς συνταγματικής κρίσης σε περίπτωση που ο Τραμπ αμφισβητήσει τα εκλογικά αποτελέσματα» επισημαίνει ο εκτελεστικός διευθυντής του HALC. Αναφέρεται στην πρόσφατη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου στην Πενσιλβάνια για τις επιστολικές ψήφους, που δεν ακυρώθηκε από το ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο, καθώς δεν συγκεντρώθηκε η απαιτούμενη πλειοψηφία των πέντε ψήφων (υπήρξε ισοψηφία 4-4). «Η υπόθεση δείχνει πόσο κρίσιμος μπορεί να είναι ο διορισμός της προτεινόμενης από τον Τραμπ δικαστού (Εϊμι Κόνι) Μπάρετ στο Ανώτατο Δικαστήριο. Και τα δύο κόμματα έχουν αποκτήσει μεγάλες ομάδες δικηγόρων για το ζήτημα, κυκλοφορούν διάφορα σενάρια σε περίπτωση διαφωνίας ιδιαίτερα για τις επιστολικές ψήφους, ενώ βλέπουμε σε όλες τις πολιτείες ουρές ψηφοφόρων στα εκλογικά κέντρα για να σιγουρευτούν ότι θα μετρήσει η ψήφος τους» λέει ο κ. Ζεμενίδης.

Τα ελληνοτουρκικά

Τι θα σημάνει η εκλογή Μπάιντεν για τα εθνικά ζητήματα της Ελλάδας; «Η εκλογή Μπάιντεν θα σημάνει ότι ο Λευκός Οίκος γνωρίζει πως θα παίξουν οι ΗΠΑ ηγετικό ρόλο στον κόσμο. Με πρόεδρο τον Μπάιντεν οι ΗΠΑ θα ξαναμπούν στο παιχνίδι, δεν θα είναι, βέβαια, Μεσσίας, διότι υπάρχουν σοβαρά εσωτερικά προβλήματα, ο κορωνοϊός για παράδειγμα, αλλά ο ίδιος ο Μπάιντεν και η ομάδα του γνωρίζουν τα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Επίσης, γνωρίζουν τα ζητήματα της Ελλάδας, της Κύπρου και της ευρύτερης περιοχής. Στην προηγούμενη κρίση ο Μπάιντεν ως αντιπρόεδρος πίεζε τη Μέρκελ υπέρ της Ελλάδας. Πρώτη φορά υπό τον Τραμπ δεν έχει δοθεί έμφαση στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, αντίθετα το πρώτο επίσημο δείπνο του Μπάιντεν ως αντιπροέδρου ήταν για τον Πατριάρχη, και έχει πάει στο Φανάρι. Ο Μπάιντεν έχει χαρακτηρίσει την Κύπρο συνέταιρο των ΗΠΑ, είναι υπέρ της Αρμενίας και των Κούρδων, θα αντιμετωπίσει το ζήτημα των S-400, ενώ ούτε ο ίδιος ούτε η ομάδα του έχουν δείξει ότι δέχονται την Τουρκία ως απαραίτητο και αξιόπιστο σύμμαχο» καταλήγει ο κ. Ζεμενίδης.