Την επιδημία συνεχίζουν να οδηγούν οι νέοι καθώς τα κρούσματα σε ηλικίες 18 με 39 έτη ξεπερνούν πια το 43% του συνόλου.

Πιο καθησυχαστικό στοιχείο είναι τα ηπιότερα συμπτώματα που εκδηλώνουν οι νέοι και βέβαια οι λιγότεροι θάνατοι σε αυτές τις ηλικίες.

Τα ηλιακά χαρακτηριστικά μιλούν από μόνα τους, καθώς αυξημένη δυναμική διατηρεί η ηλικιακή ομάδα των 19 έως 40 ετών να συντηρεί αυξημένη δυναμική.

Οι νέοι σέρνουν τον χορό της πανδημίας

Οι 19 έως 40 ετών μολύνονται έως και δύο φορές πιο εύκολα σε αυτή τη φάση από κάποιες από τις άλλες ηλικιακές ομάδες, και έτσι η συμμετοχή τους στις διαγνώσεις είναι μεγαλύτερη από την αναμενόμενη.

Οι υπόλοιπες ομάδες παραμένουν σε αρκετά χαμηλότερα επιδημικά επίπεδα, με το παρατηρούμενο χάσμα να συντηρείται την προηγούμενη εβδομάδα.

«Σε αυτή τη φάση θα πρέπει να προσέχει πάρα πολύ αυτή η ηλικιακή ομάδα, να μην θεωρεί τον εαυτό της άτρωτο, να χρησιμοποιεί τη μάσκα να αποφεύγει τον συγχρωτισμό και να προστατεύσει τα πιο ευπαθή τμήματα του πληθυσμού», ανέφερε στην χτεσινή ενημέρωση ο καθηγητής Γκίγκας Μαγιορκίνης.

Ωστόσο αυτό που απασχολεί τους ειδικούς είναι το γεγονός πως οι νέοι μεταδίδουν εύκολα τον κοροναϊό ειδικά στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες.

170 θάνατοι στους άνω των 65 ετών σε ένα μήνα

Παρ’ότι το τελευταίο καιρό ο κοροναϊός χτυπά τους νέους, καθώς τα κρούσματα στο ηλικιακό γκρούπ άνω των 65 έχουν μειωθεί, αυτό δεν σημαίνει πως οι ηλικιωμένοι είναι εκτός κινδύνου.

Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται και από τα στατιστικά των θυμάτων του τελευταίου διαστήματος.

Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο τον τελευταίο μήνα 170 ηλικιωμένοι έχασαν τη μάχη με τον κοροναϊό.

Συγκεκριμένα, από 289 θανάτους που κατέγραψε τον Σεπτέμβριο ο ΕΟΔΥ στους 65+, χθες (23/10) -ένα μήνα μετά- άγγιξαν τους 459. Πρόκειται, δηλαδή, για 459 από τα 559 συνολικά θανατηφόρα κρούσματα όλης της χώρας.

Πλέον είναι σαφές λοιπόν πως οι ηλικιωμένοι δεν μολύνονται εύκολα καθώς είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ωστόσο όσοι καταλήγουν από κοροναϊό ανήκουν κυρίως σε αυτό το ηλικιακό γκρουπ.

«Η συντριπτική πλειοψηφία των ηλικιωμένων έχουν προσβληθεί μετά από επαφή με νεότερες ηλικιακά ομάδες» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά κατά τη χθεσινή ενημέρωση για τον κοροναϊό στο Υπουργείο Υγείας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Όπως είπε, η ιχνηλάτηση των κρουσμάτων έχει αποδείξει ότι ο ιός μεταφέρεται από γενιά σε γενικά, δηλαδή από τα νεότερα μέλη της οικογένειας στα μεγαλύτερα.

“Για εμάς η έκκληση, η παράκληση είναι απέναντι στους νέους ανθρώπους. Θα πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί. Και προφανώς σχετίζονται και τα στοιχεία αυτά των νέων ανθρώπων και με τη διασκέδαση, αυτή είναι η πραγματικότητα, και με το συγχρωτισμό”, ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς.

40% αύξηση των διαγνώσεων στην Αττική

Την ίδια ώρα η Αττική παρουσίασε αύξηση των διαγνώσεων σε ποσοστό περίπου 40% σε σχέση με την τελευταία εβδομάδα, σε αντίθεση με την ελαφρά μείωση και σταθεροποίηση που παρατηρήθηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες. Ωστόσο να σημειωθεί πως το τελευταίο διάστημα αυξήθηκαν και τα τεστ στην πρωτεύουσα.

«Αν και φαίνεται ότι το ποσοστό που κατέχει στο σύνολο των διαγνώσεων στη χώρα υποχώρησε, καταλαμβάνοντας περίπου το 1/3 των νέων διαγνώσεων, δεν θα πρέπει να ερμηνεύουμε αυτό το σημείο ως βελτίωση της κατάστασης. Αυτό οφείλεται στο ότι η αύξηση εκτός της Αττικής έχει πιο έντονα χαρακτηριστικά», τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης.

Η Αττική και η Θεσσαλονίκη βρίσκονται για ακόμα μία ημέρα στο «κόκκινο» με 290 και 197 νέα κρούσματα αντίστοιχα. Μεγάλος προβληματισμός και για τις Σέρρες και τη Λάρισα όπου βρέθηκαν 35 και 25 νέες μολύνσεις αντίστοιχα.

Πρώτη μέρα με «μάσκα παντού» – Πώς υποδέχτηκαν το μέτρο στην Αττική

Παράλληλα ένα νέο μέτρο το οποίο θα επηρεάσει ακόμη περισσότερο την καθημερινότητά μας τέθηκε από σήμερα στις περιφέρειες που βρίσκονται στο επίπεδο 3  (Αυξημένης Επιτήρησης ) και στο επίπεδο 4 (Αυξημένου Κινδύνου) προκειμένου να αναχαιτίσει την πορεία του ιού, πριν έρθουν νέα χειρότερα μέτρα με αποκορύφωνα ένα γενικό lockdown, το οποίο όμως θα είναι και το χειρότερο σενάριο.

Συγκεκριμένα, οι Αθηναίοι έπρεπε σήμερα βγαίνοντας από το σπίτι τους να φορέσουν κατευθείαν τη μάσκα, καθώς η χρήση της είναι πλέον καθολική.

Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, οι πολίτες της Αθήνας που βρέθηκαν σε λαϊκή αγορά τήρησαν πιστά τα μέτρα.

Το ίδιο έκαναν και όσοι έκαναν τη βόλτα τους στο κέντρο της Αθήνας ή επισκέφτηκαν την Ερμού για τα καθιερωμένα τους ψώνια.

Υπενθυμίζεται ότι από τα ξημερώματα της Κυριακής θα τεθεί σε ισχύ και το μέτρο με την απαγόρευση της κυκλοφορίας, από τις 00.30 μέχρι τις 05.00.

Σαρωτικοί έλεγχοι για τη χρήση μάσκας στη Θεσσαλονίκη

«Μάσκα παντού» και απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει από σήμερα και στη Θεσσαλονίκη.

Παρότι η πόλη ήταν πρωταθλήτρια στα πρόστιμα για τη μη χρήση μάσκας τις προηγούμενες ημέρες, μέχρι στιγμής σύμφωνα με το thestival.gr φαίνεται πως τα περιοριστικά μέτρα τηρούνται τόσο από εργαζόμενους καταστημάτων όσο και από πολίτες που κυκλοφορούν στον δρόμο.

Κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ. πραγματοποιούν αυτή την ώρα ελέγχους στο κέντρο της πόλης και από την πρώτη εικόνα αποδεικνύεται ότι οι πολίτες κάνουν χρήση της μάσκας όπου αυτή είναι απαραίτητη.

Υπενθυμίζεται ότι τη χθεσινή ημέρα βεβαιώθηκαν 53 πρόστιμα των 150 ευρώ στη Θεσσαλονίκη για μη χρήση μάσκας και μη τήρηση αποστάσεων.

Οι περιοχές στις οποίες εφαρμόζονται τα νέα μέτρα

Στο «κόκκινο» βρίσκεται η Κοζάνη και η Καστοριά, ενώ στο «πορτοκαλί» βρίσκεται η Αττική, η Αχαΐα, η Ζάκυνθος, το Ηράκλειο, η Θήρα, τα Ιωάννινα, η Καρδίτσα, η Κέα, η Κύθνος, η Λέσβος, η Μύκονος, η Πέλλα, η Σάμος,τα Τρίκαλα, ηΘεσσαλονίκη, η Βοιωτία, η Λάρισα και οι Σέρρες.

Σχετικά με την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές, διευκρινίστηκε την Παρασκευή πως εξαιρούνται από αυτή οι συμμετέχοντες σε ομαδική ή ατομική άσκηση σε εξωτερικό χώρο και κατά τη διάρκεια της άσκησης αποκλειστικά και μόνο.

Στα σχολεία είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και στα διαλείμματα στις περιφερειακές ενότητες που έχουν ενταχθεί στο «πορτοκαλί» και το «κόκκινο» επίπεδο.

Στα κέντρα διασκέδασης και στα μπαρ απαγορεύεται ρητά η ζωντανή μουσική, και η διασκέδαση γίνεται αποκλειστικά με καθήμενους και πληρότητα 30% της αδείας, ενώ στην εστίαση επιτρέπεται η ζωντανή μουσική έως τρία άτομα χωρίς μικροφωνική, με υποχρεωτικά όλους τους πελάτες καθήμενους και 50% των προβλεπόμενων καθισμάτων της αδείας τους.

Επιπρόσθετα, σχετικά με τις δοξολογίες που αφορούν σε εορταστικές εκδηλώσεις της 26ης και 28ης Οκτωβρίου όπως και τις καταθέσεις στεφάνων σε όλη τη χώρα, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι θα πραγματοποιηθούν με αυστηρή τήρηση των μέτρων που προβλέπονται σε κάθε επίπεδο του χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας.