Σε νέα επίδειξη εγκληματικής ανοησίας επιδόθηκαν χιλιάδες άτομα νεαρής ηλικίας το βράδυ του Σαββάτου, λίγες ώρες πριν τεθούν σε ισχύ τα νέα έκτακτα μέτρα που ελήφθησαν προκειμένου να ανασχεθεί η καλπάζουσα πανδημία της Covid-19.

Προφανώς, θεωρώντας τα μέτρα που αποβλέπουν στη διατήρηση της υγείας των πολιτών ως οιονεί «στέρηση της ελευθερίας» τους και αδιαφορώντας για τις εκκλήσεις - προειδοποιήσεις των ειδικών χιλιάδες νεαροί κατέκλυσαν πλατείες της Αθήνας, συνωστιζόμενοι χωρίς να τηρούν μέτρα ασφαλείας, σε μια κατάσταση που οι ειδικοί αποκαλούν «υγειονομική βόμβα».

Όλα αυτά την ώρα που ο κοροναϊός θερίζει τις νέες ηλικίες, με τα κρούσματα στην ηλικιακή ομάδα 18 έως 39 ετών να ξεπερνούν το 43% του συνόλου.

Όπως ανέφεραν χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς και ο καθηγητής Γκίγκας Μαγιορκίνης ο  κοροναϊός παραμένει εδώ και θα συνεχίσει να μολύνει ανεξαρτήτως ηλικίας.

Έκκληση Χαρδαλιά στους νέους: Είναι μια κρίσιμη στιγμή για την προάσπιση των μεγάλων ανθρώπων

Μάλιστα ο κ. Χαρδαλιάς έκανε παράκληση στους νέους ανθρώπους να είναι προσεκτικοί με τον κορονοϊό,  με αφορμή τα μεγάλα ποσοστά που παρουσιάστηκαν στη Θεσσαλονίκη.

«Το 51% των ενεργών κρουσμάτων είναι στις ηλικίες 16-29. Οι ηλικίες άνω των 60 είναι της τάξης του 6%. Ανησυχούμε για τη μετάδοση από γενιά σε γενιά, προς τις επόμενες ηλικίες. Η παράκληση είναι απέναντι στους νέους ανθρώπους να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί. Το μεγάλο στοίχημα όλων και ειδικά των νέων παιδιών, είναι να συνειδητοποιήσουν ότι είναι μια κρίσιμη στιγμή που το μεγάλο στοίχημα είναι να προασπίσουμε τους μεγάλους ανθρώπους και ειδικά όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα».

Κορονα-πάρτι λίγο πριν απαγόρευση κυκλοφορίας

Παρά τις εκκλήσεις όμως χτες επικράτησε το αδιαχώρητο τόσο σε ορισμένες πλατείες της Αττικής, όσο και στην Θεσσαλονίκη.

Την τελευταία νύχτα πριν την απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 00:30 αρκετοί νέες και νέοι αποφάσισαν να το… «ρίξουν έξω».

Ωστόσο ακόμη και σε μία τόσο δύσκολη φάση με τη χώρα μας να βρίσκεται αντιμέτωπη με μία πρωτόγνωρη αύξηση κρουσμάτων, αρκετοί δεν τήρησαν τα μέτρα και συνωστίστηκαν χωρίς προηγούμενο.

Ειδικότερα νέοι απόλαυσαν το τελευταίο βράδυ «ελευθερίας» στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο το συμβάν δεν πέρασε απαρατήρητο από τις αρχές, αφού κλιμάκια της αστυνομίας μετέβησαν στο σημείο περίπου στη 1 π.μ.

Σύμφωνα με το grtimes αστυνομικοί με μηχανές και περιπολικά ζητούσαν από τους νέους να απομακρυνθούν από το σημείο, προειδοποιώντας τους παρευρισκόμενους με ηχητικό μήνυμα από τα μεγάφωνα των περιπολικών, πως για προληπτικούς λόγους απαγορεύεται ο συνωστισμός και πρέπει να απομακρυνθούν.

Μετά την αστυνομική επέμβαση στο σημείο, το πλήθος διαλύθηκε, ενώ η ισχυρή αστυνομική δύναμη παρέμεινε στο σημείο έως ότου βεβαιωθούν πως οι παρευρισκόμενοι απομακρύνθηκαν.

Δερμιτζάκης: Μέτρα σε όλη την επικράτεια για να ελέγξουμε την πανδημία

Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο και τους Ντίνο Σιωμόπουλο και τη Στέλλα Γκαντώνα μίλησε ο καθηγητής Γενετικής της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, αναφορικά με τις εξελίξεις στο μέτωπο του κοροναϊού, μετά και τα νέα μέτρα.

«Ακούω που λένε ότι πάμε πολύ καλύτερα από άλλες χώρες. Αλλά κάθε χώρα πρέπει να συγκρίνει τις υποδομές που έχει, τις δυνατότητες που έχει και να κρίνει τα δικά της όρια. Στην Ελλάδα δε γίνεται να φτάσουμε τις 6-7-8 χιλιάδες κρούσματα και το σύστημα υγείας να αντέξει. Άρα το επιχείρημα ότι πάμε καλύτερα από τους άλλους δεν είναι αρκετό για να αποφασίσουμε το πότε πρέπει να παρθούν μέτρα. Η Ελλάδα έχει λιγότερα κρούσματα από τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης σε σχέση με τον πληθυσμό της. Στο θέμα των θανάτων βρίσκεται στο μέσο όρο και τα μέτρα που μπήκαν είναι στη σωστή κατεύθυνση, με μικρές ενστάσεις», είπε ο κ. Δερμιτζάκης.

«Θα ήταν καλύτερο να είχαν μπει νωρίτερα τα μέτρα. Το θέμα είναι, μπορούσαμε να τα πάρουμε νωρίτερα; Θα μπορούσαμε να πάρουμε τα μέτρα ώστε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση τοπικά, αλλά ειδικά οι νέοι μπορούν να μετακινηθούν πολύ εύκολα. Για εμένα, θα έπρεπε να παρθούν τα μέτρα που ισχύουν σε όλη την επικράτεια για να ελέγξουμε την πανδημία. Είναι γρήγορες οι αλλαγές και είναι καλύτερο να παίρνουμε μέτρα προληπτικά», πρόσθεσε ο ίδιος.

Στην εκπομπή μίλησε και ο κ. Κώστας Ζέρβας, δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

«Πριν 20-25 ημέρες υπήρξε μέρα που είχαμε 2 ή 8 κρούσματα και είναι ενδεικτικό το πώς φτάσαμε τόσο γρήγορα σε τόσο ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων. Ο μέσος όρος των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη είναι τα 28 έτη. Η Θεσσαλονίκη είναι πανεπιστημιούπολη. Αυτά δείχνουν το γιατί είχαμε ραγδαία αύξηση αλλά και γιατί σε μεγάλο βαθμό βρίσκουμε κρούσματα σε νέες ηλικίες. Όλα αυτά τα αξιολογούμε, αλλά πιστεύω ότι όπως ανταποκριθήκαμε θετικά στο πρώτο κύμα, σήμερα με τα μέτρα που έχουν παρθεί και την ατομική ευθύνη του καθενός τα πράγματα θα πάνε καλύτερα», ανέφερε ο κ. Ζέρβας.

Μιλώντας για το αν υπάρχει πιθανότητα για νέο κλείσιμο της παραλίας της πόλης, ο ίδιος είπε ότι «Οι υπηρεσίες καθαριότητας συλλέγουν κάθε πρωί τρεις φορές περισσότερα απορρίμματα από ό,τι γινόταν προ κορωνοϊού. Πράγμα που σημαίνει ότι οι κοινόχρηστοι χώροι χρησιμοποιούνται περισσότερο. Όταν υπάρξουν ανησυχητικά στοιχεία προφανώς δεν θα φοβηθούμε να πάρουμε οποιοδήποτε μέτρο, πρώτα είναι η δημόσια υγεία. Όλα είναι ανοιχτά, δε χρειάζεται πανικός. Έχουμε πολλά περισσότερα τεστ και καλύτερη εικόνα του τι δεν πάει καλά. Οι διορθωτικές κινήσεις μπορεί να είναι πιο άμεσες και αποδοτικές».

«Θα σας πω μια εκτίμηση. Όταν η Ελβετία είχε περίπου 3.000 κρούσματα καθημερινά, η εκτίμηση ήταν ότι τα ενεργά κρούσματα που κυκλοφορούσαν στην κοινότητα ήταν 100.000. Αν υπολογίσετε ότι αυτή τη στιγμή είναι το ένα τέταρτο στην Ελλάδα, εγώ θα έλεγα ότι τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα είναι τουλάχιστον 25.000. Ενεργά είναι και αυτά που έχουν διαπιστωθεί. Τα υπόλοιπα κυκλοφορούν και δεν τα ξέρουμε», τόνισε καταλήγοντας ο κ. Δερμιτζάκης.

Ποιοι εξαιρούνται από τη νυχτερινή απαγόρευση

Από τον περιορισμό των μετακινήσεων εξαιρούνται οι εργαζόμενοι που έχουν βεβαίωση εργοδότη και τα περιστατικά έκτακτης ανάγκης.

Όσοι κυκλοφορούν τις ώρες της απαγόρευσης θα πρέπει να έχουν μαζί τους αστυνομική του ταυτότητα ή διαβατήριο και τη βεβαίωση κίνησης σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή.

Η απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας ισχύει για όλες τις περιοχές που είναι σε πορτοκαλί και κόκκινο επίπεδο κινδύνου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από