Αύξηση της άδειας πατρότητας στις 14 ημέρες μαζί με τους νέους κανόνες στο καθεστώς των απεργιών, τη μεγαλύτερη ευελιξία στις ώρες απασχόλησης των εργαζομένων και στον τρόπο πληρωμής των υπερωριών, προβλέπει το εργασιακό νομοσχέδιο-σκούπα το οποίο πρόκειται να δοθεί εντός των ημερών σε δημόσια διαβούλευση.

Ειδικότερα καθιερώνεται η αύξηση της άδειας πατρότητας από 2 ημέρες που ισχύει σήμερα σε 14 εργάσιμες ημέρες. Πρόκειται για προσαρμογή της οδηγίας 2019/1168 με την οποία αναγνωρίζεται το δικαίωμα και των δύο γονέων στην άσκηση της γονικής φροντίδας. Η οδηγία πρέπει να εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου 2021, ενώ ένα κράτος-μέλος μπορεί να ζητήσει διετή παράταση, δηλαδή έως την 1η Ιουλίου 2023. Σήμερα, η άδεια μητρότητας όταν γεννιέται το παιδί είναι για τη μητέρα 17 εβδομάδες στον ιδιωτικό τομέα. Στον δημόσιο τομέα είναι 2 μήνες πριν και 3 μήνες μετά τον τοκετό. Στη συνέχεια υπάρχει δυνατότητα μειωμένου ωραρίου ή άδειας φροντίδας του παιδιού έως 4 μήνες περίπου, της οποίας μπορεί να κάνει χρήση και ο πατέρας, αν δεν κάνει η μητέρα.

Ολόκληρη η διάταξη για την άδεια πατρότητας με το άρθρο 4 του υπό κατάθεση εργασιακού νομοσχεδίου έχει ως εξής:

– Κάθε εργαζόμενος πατέρας δικαιούται άδεια πατρότητας 14 εργάσιμων ημερών, η οποία πρέπει να λαμβάνεται κατά τη γέννηση του τέκνου. Η άδεια αυτή δύναται να κατανέμεται κατά 2 ημέρες πριν από την αναμενόμενη ημερομηνία τοκετού και οι υπόλοιπες 12 πρέπει να λαμβάνονται, συνολικά ή τμηματικά, άμεσα λόγω της γέννησης του τέκνου, εντός 30 ημερών από την ημερομηνία γέννησης.

– Προκειμένου για εργαζόμενο με μερική απασχόληση, η άδεια χορηγείται αναλογικώς προς τον χρόνο εργασίας σε σχέση με τον συγκρίσιμο εργαζόμενο πλήρους απασχόλησης.

– Η άδεια πατρότητας χορηγείται υποχρεωτικώς από τον εργοδότη με αποδοχές και δεν εξαρτάται από προηγούμενη απασχόληση ή προϋπηρεσία, τη συζυγική ή οικογενειακή κατάσταση του εργαζομένου.

– Σε περίπτωση υιοθεσίας ή αναδοχής τέκνου, ηλικίας έως 8 ετών, η άδεια πατρότητας χορηγείται από την τοποθέτηση του παιδιού στην οικογένεια.

Αλλες διατάξεις

Επίσης στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπονται και τα εξής:

Στο νομοσχέδιο, εκτός από τις αλλαγές προς την κατεύθυνση της μεγαλύτερης ευελιξίας στον καθορισμό του οκταώρου και της πληρωμής των υπερωριών με τη σύμφωνη γνώμη του εργαζομένων, για τις οποίες έχουν γράψει «ΤΑ ΝΕΑ» θα περιλαμβάνονται νέες ρυθμίσεις για τον συνδικαλιστικό νόμο. Μεταξύ άλλων προωθούνται τα παρακάτω:

– Αλλάζουν τα όρια προστασίας των συνδικαλιστών για την απόλυσή τους μετά τη λήξη της θητείας, ενώ μειώνεται ο αριθμός των μελών της διοίκησης που προστατεύονται με βάση τον αριθμό των μελών της οργάνωσης.

– Μειώνονται οι μέρες αδικαιολόγητης απουσίας συνδικαλιστών από την εργασία τους, από 7 ημέρες που είναι σήμερα. Στους όρους δεν συμπεριλαμβάνεται η άσκηση των καθηκόντων τους, ενώ στους όρους απόλυσης θα συμπεριληφθεί η περίπτωση να υπάρχει ποινικό αδίκημα ή η υποβολή μήνυσης. Ακόμη εξετάζεται στους λόγους απόλυσης των συνδικαλιστών να συμπεριληφθεί το ενδεχόμενο να εμποδίζουν την απασχόληση εργαζομένων που δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στην απεργιακή κινητοποίηση.

– Για τη λήψη απόφασης απεργιακής κινητοποίησης θα ισχύει όπως και σήμερα η 24ωρη προηγουμένως ενημέρωση του εργοδότη με την πλήρη καταγραφή όλων των αιτημάτων των εργαζομένων.

– Η νέα διάταξη για ηλεκτρονική ψηφοφορία για την πραγματοποίηση απεργίας θα εφαρμοστεί σε συνδυασμό με την ισχύουσα διάταξη που προβλέπει την παρουσία του 50% των οικονομικά ενεργών μελών της πρωτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης στη γενική συνέλευση.

– Ο εργοδότης θα είναι υποχρεωμένος να παρέχει στο σωματείο-συνδικαλιστική οργάνωση διαδικτυακό τόπο στον οποίο θα έχουν πρόσβαση οι εργαζόμενοι της επιχείρησης προκειμένου να ενημερώνονται για τις αποφάσεις και τις ανακοινώσεις. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα είναι απαραίτητο να υπάρχει πίνακας ανακοινώσεων.

– Θα υπάρξει ειδική μέριμνα, όπως ισχύει σήμερα, για τις επιχειρήσεις δημόσιου χαρακτήρα ή κοινής ωφελείας, όπου η προκήρυξη απεργίας επηρεάζει τη λειτουργία του κράτους και του συνόλου των πολιτών. Στο παρελθόν έχει ενεργοποιηθεί η επίταξη των εργαζομένων. Προκειμένου να αποφευχθεί κάτι τέτοιο, θα θεσμοθετηθεί η λειτουργία των επιχειρήσεων αυτών με προσωπικό ασφαλείας για το οποίο υπεύθυνο θα είναι το ίδιο το συνδικάτο. Στο σχέδιο νόμου θα προβλέπεται συγκεκριμένος αριθμός εργαζομένων που θα πρέπει να εργαστούν ως προσωπικό ασφαλείας, οι οποίοι θα γνωστοποιούνται στην επιχείρηση.