Η «πόλη του φωτός» σκοτεινιάζει μετά την απόφαση του Εμανουέλ Μακρόν που απαγορεύει την νυχτερινή κυκλοφορία στο Παρίσι αλλά και σε ακόμη 8 πόλεις.

Συγκλονιστικό είναι και το πρωτοσέλιδο της Liberation η οποία λέει «καληνύχτα» στους Γάλλους μετά το μέτρο-σοκ που ανακοινώθηκε χτες το βράδυ.

Δείτε το πρωτοσέλιδο της Liberation

Ειδικότερα σε κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης τίθεται από τις 17 Οκτωβρίου ολόκληρη η Γαλλία, ενώ στο κέντρο του Παρισιού και 8 άλλες μεγάλες πόλεις η κυκλοφορία θα απαγορεύεται το βράδυ.

Όπως ανακοίνωσε ο Εμανουέλ Μακρόν, στο κέντρο του Παρισιού (Ile-de-France), καθώς και στη Λυόν, τη Λιλ, την Τουλούζη, τη Ρουέν, το Μοντπελιέ, το Σεντ Ετιέν, στη Μασσαλία (Aix-Marseille) και στη Γκρενόμπλ θα ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ έως τις 6 το πρωί. 

Το μέτρο αυτό θα έχει ισχύ για ένα μήνα (μέχρι τις 17 Νοεμβρίου), αλλά ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι στόχος του είναι να το επεκτείνει μέχρι την 1η Δεκεμβρίου – συνολικά για έξι εβδομάδες.

Κατά τη διάρκεια των ωρών της απαγόρευσης της κυκλοφορίας δεν θα μπορεί κανείς να πάει σε εστιατόρια ή να επισκεφθεί φίλους, συνέχισε ο Μακρόν. Δεν θα υπάρξουν όμως περιορισμοί στα δημόσια μέσα μεταφοράς, ούτε απαγόρευση ταξιδιών μεταξύ διαφορετικών περιοχών της Γαλλίας.

Το πρόστιμο για την κυκλοφορία κατά τις «απαγορευμένες» ώρες της νύχτας θα είναι τα 135 ευρώ. Στις πόλεις αυτές, πάντως, θα συνεχιστεί κανονικά η λειτουργία των θεάτρων, των εστιατορίων και των μπαρ τις υπόλοιπες ώρες.

Για τα επαγγέλματα που θα επηρεαστούν από την παραπάνω απαγόρευση (ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια, τουρισμός, πολιτισμός, αθλητισμός), ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε σειρά στήριξης μέτρων με τη δυνατότητα εργασίας εκ περιτροπής ή μερικής απασχόλησης.