Σήμερα στις 12 το μεσημέρι Τετάρτης αναμένεται η απόφαση επί των ποινών στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Στη συνέχεια θα γίνει η διαδικασία της συγχώνευσης προκειμένου να εισέλθουμε στο τρίτο στάδιο που αφορά στο αν θα χορηγηθεί αναστέλλουσα δύναμη της έφεσης στους 57 καταδικασθέντες ή όχι.

Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο δικηγόρος Γιάννης Μαρακάκης σημείωσε πως η πρόταση της εισαγγελέως αναφορικά με τις ποινές ήταν «προς τα πάνω». Πάντως είναι πιθανό η έδρα να διαφοροποιηθεί αναφορικά με την πρόταση της εισαγγελέως, εκτίμηση μάλιστα του κ. Μαρακάκη είναι ότι η έδρα πιθανώς να διαφοροποιηθεί ακόμη και προς τα πάνω σε σχέση με την εισαγγελική πρόταση.

Αναφορικά με τον Ρουπακιά, τόνισε ότι αν αποφασίσει το δικαστήριο την ποινή των ισοβίων, ο καθ’ ομολογίαν δολοφόνος ίσως να εκτίσει 20 ή 16 ή ακόμη και 12 χρόνια σε σχέση με τα 25 χρόνια που προβλέπονται για τα ισόβια.

Αυτό ενδεχομένως να φέρει αντιδράσεις, συμπλήρωσε, καθώς για τέτοιου είδους ειδεχθή εγκλήματα ερεθίζεται το κοινό περί δικαίου αίσθημα.

Ο κ. Μαρακάκης εξήγησε επίσης τι προβλέπεται για την έκτιση των ποινών και ειδικότερα: την έκτιση των 2/5 της ποινής, την εργασία, την καλή διαγωγή και άλλα κριτήρια που αξιολογούνται και που μπορούν να κατεβάσουν τη φυλάκιση στο «μίνιμουμ».

Εξάλλου, όπως είπε, στον νέο Ποινικό Κώδικα υπάρχει και διάταξη για ηλεκτρονική επιτήρηση και δεν είναι απίθανο οποιοσδήποτε από τους καταδικασθέντες να εκτίσει μέρος της ποινής στο σπίτι με «βραχιολάκι».

Καθυστερήσεις στη διαδικασία της άρσης ασυλίας στην Ευρωβουλή βλέπει ο κ. Μαρακάκης για τον Γιάννη Λαγό μέχρι να βγει ένταλμα.