Διευκρινίσεις για τα μέτρα που προβλέπονται στον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση για τον κοροναϊό.

Στο επίκεντρο για ακόμη μια φορά τίθενται οι χώροι εστίασης και ψυχαγωγίας. Τόσο σε ό,τι αφορά το όριο πληρότητας, όσο και στη χρήση μάσκας.

Σε κάθε περίπτωση, οι μάσκες σε όλα τα υγειονομικά επίπεδα (και τα τέσσερα) είναι υποχρεωτικές τόσο σε εσωτερικούς χώρους, όσο και σε περιπτώσεις συνωστισμού σε εξωτερικούς χώρους.

Επίσης, για τις συναθροίσεις υπάρχει ανώτατο όριο 100 ατόμων στο επίπεδο 1, 50 ατόμων στο επίπεδο 2 και 9 ατόμων στο επίπεδο 3.

Τι ισχύει για τα εστιατόρια – «Μόνο όταν τρώμε χωρίς μάσκα»

Στην εστίαση ισχύει όριο πληρότητας 80% στο επίπεδο 1, 65% στο επίπεδο 2 και 50% στο επίπεδο 3.

Επίσης, δεν επιτρέπεται η λειτουργία της εστίασης και των κέντρων ψυχαγωγίας από 01:00 έως 05:00 στο επίπεδο 1, από 12:30 έως 05:00 στο επίπεδο 2, από 00:00 έως 05:00 στο επίπεδο 3.

Αναφορικά με τα εστιατόρια, ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε είναι σημαντικό να κινούμαστε με μάσκα σε όλους του χώρους και «όσο περισσότερο τη χρησιμοποιούμε τόσο σημαντικότερο είναι».

Πρόσθεσε πως είναι αυτονόητο ότι δεν χρησιμοποιούμε τη μάσκα όταν δειπνούμε και καθόμαστε στο τραπέζι, ωστόσο, όταν κινούμαστε μέσα στο εστιατόριο ερχόμαστε πρόσωπο με πρόσωπο με τον υπόλοιπο κόσμο και πρέπει να φοράμε μάσκα.

Όσα ισχύουν για διασκέδαση, θέατρα, συναυλίες και κινηματογράφους

Πέρα από το προαναφερθέν χρονικό όριο λειτουργίας, για τα θέατρα, τα σινεμά και τις συναυλίες προβλέπεται όριο πληρότητας ανά επίπεδο.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται 65% πληρότητα στο επίπεδο 1, 50% πληρότητα στο επίπεδο 2 και 30% πληρότητα στο επίπεδο 3.

Με μάσκα οι αθλούμενοι στα γυμναστήρια

Αναφορικά με τα γυμναστήρια, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως η χρήση μάσκας εξαρτάται από το επίπεδο των προληπτικών μέτρων που ισχύσουν σε μία περιοχή.

Γενικά, η χρήση της είναι υποχρεωτική και για το προσωπικό και για τους αθλούμενους στους χώρους υποδοχής και αναμονής, και στα αποδυτήρια του γυμναστηρίου.

Οι αθλούμενοι θα πρέπει να φορούν μάσκα κατά την ομαδική εκγύμναση στην περίπτωση των επιπέδων 2 και 3, όταν δεν μπορούν να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες αποστάσεις των 2 μέτρων μεταξύ των αθλουμένων.