«Η συνεχιζόμενη παραβατική, πειρατική και επιθετική συμπεριφορά εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε συνδυασμό με το άνοιγμα μέρους της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων δείχνουν για ακόμη μια φορά τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας και δημιουργούν περαιτέρω ένταση στην περιοχή», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου, Χαράλαμπος Πετρίδης.

Μιλώντας στην αντικατοχική εκδήλωση του Δήμου Μόρφου, ο κος Πετρίδης ανέφερε ότι προ ολίγων ημερών, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και να τερματίσει τις έκνομες ενέργειές της στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Ήταν ξεκάθαρη η θέση πως η Τουρκία θα πρέπει να απόσχει από μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο, όπως ξεκάθαρη ήταν και η ειδική αναφορά για σεβασμό των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα Βαρώσια», επεσήμανε ο κος Πετρίδης, για να προσθέσει ότι «το Εθνικό Συμβούλιο με τη σειρά του, καταδίκασε ομόφωνα, με τον πιο έντονο τρόπο το άνοιγμα μέρους της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων και κάλεσε την Τουρκία να ανακαλέσει και να συμμορφωθεί με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και ειδικά τα ψηφίσματα 550 του 1984 και 789 του 1992».

Καταλήγοντας, ο υπουργός Αμυνας δήλωσε ότι αυτή η κατάσταση θα πρέπει οριστικά και άμεσα να τερματιστεί. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έχοντας επίγνωση του ιστορικού αυτού χρέους, συνεχίζει τον αγώνα με αποφασιστικότητα για να πετύχει τον κοινό στόχο, καλώντας την Τουρκία σε έναν εποικοδομητικό διάλογο μακριά από κάθε απειλή και δημιουργία τετελεσμένων.

«Παραμένουμε δεσμευμένοι στην προσπάθεια για αποκατάσταση της ιστορικής μας συνέχειας στη γη των πατέρων μας. Αυτή θα είναι η καλύτερη τιμή και δικαίωση για τους πεσόντες και αγνοουμένους μας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ