«Με αναγνώρισαν ως τον άνθρωπο που είχαν δει στα γυρίσματα της ταινίας, αμέσως με περικύκλωσαν και άρχισαν να με σπρώχνουν για να με βγάλουν από τα μάτια προφανώς της αστυνομίας, αντέδρασα, έφαγα πολύ ξύλο. Μας χτύπησαν αρκετά εκείνη την ημέρα. Αιμορραγούσα, με χτύπησαν».

Ο Θωμάς Ιακόμπι ανακαλεί στη μνήμη του τη στιγμή που οι χρυσαυγίτες του επιτέθηκαν για να τον εκδικηθούν μαζί με τη σύντροφό του, Ανζελίκ Κουρούνις.

«Στην επίθεση ο Θωμάς φώναξε πολλές φορές ‘αστυνομία, αστυνομία, βοήθεια, βοήθεια’, δεν επενέβη η αστυνομία ενώ είχε οπτική επαφή, επενέβη μετά τον ξυλοδαρμό» λέει η ίδια στην κάμερα του MEGA.

Ένα χρόνο μετά, ο Θωμάς Ιακόμπι δέχθηκε ξανά επίθεση από ομάδα χρυσαυγιτών στη διαδήλωση κατά των προσφύγων στο Σύνταγμα.

«Συμπεριφέρθηκαν όπως κανείς μπορεί να περιμένει από εγκληματίες και ναζιστές. Παρ’ όλο που υπήρχε περισσότερο αστυνομία από διαδηλωτές, μού επιτέθηκαν λίγο πριν ανοίξω και γράψω με την κάμερα» περιγράφει ο ίδιος.

«Κάποια στιγμή μια ηλικιωμένη γυναίκα κι αυτή ακροδεξιά, είπε ‘μα είναι μεγάλο άτομο’ και της απάντησαν ‘ναι αλλά μας έκανε μεγάλη ζημιά’. Η μεγάλη ζημιά ήταν η ταινία της Αγγελικής. Για μένα ήταν μια νίκη το να θεωρούν ότι τους κάναμε μεγάλη ζημιά».

Το ντοκιμαντέρ τεκμήριο στη δίκη

«Μια άλλη μεγάλη νίκη είναι ότι η ταινία μας χρησιμοποιήθηκε στη δίκη ως τεκμήριο από την πολιτική αγωγή κατά της Χρυσής Αυγής. Αυτό σου δίνει την ευχαρίστηση ότι κάτι έκανες κι εσύ».

Ερωτηθείς αν φοβήθηκε ή πείσμωσε ακόμη περισσότερο από την επίθεση, λέει: «Και τα δύο, και μάς φόβισε και μάς πείσμωσε. Το άγχος μετατράπηκε σε οργή».

«Μουλαρώσαμε στην κυριολεξία. Είναι αυτό που έγραψα στο twitter, αν πιστεύετε ότι θα σταματήσουμε κάνετε λάθος, δεν σας άρεσε η πρώτη ταινία, που να δείτε τι έρχεται στη δεύτερη» λέει.

Δείτε το ρεπορτάζ του MEGA