Ο άνθρωπος του «Φύρερ» της Χρυσής Αυγής, Γιάννης Λαγός, υπήρχε κεντρικό πρόσωπο σε πολλές αιματηρές επιθέσεις των ταγμάτων εφόδου. 

Σε μια από αυτές μάλιστα, δεν δίστασε να αξιοποιήσει τα βουλευτικά του προνόμια. 

Ο ρόλος του παρέμενε βασικός στις δράσεις της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα, αφού όπως είχε δείξει ηχητικό ντοκουμέντο «για να κάνεις κάτι παίρνεις πρώτα τον Γιάννη». 

Ήταν αυτός που έδωσε την εντολή στον πυρηνάρχη της Νίκαιας, Γεώργιο Πατέλη, να ενεργοποιήσει το τάγμα εφόδου με γραπτό μήνυμα για να επιτεθεί στον Παύλο Φύσσα το μοιραίο βράδυ της 18ης Σεπτέμβρη του 2013. 

Έχοντας την ιδιότητα του περιφερειάρχη Πειραιά της οργάνωσης ενεπλάκη σχεδόν σε όλες τις δολοφονικές επιθέσεις που διερεύνησε το Κακουργιοδικείο. 

Η δράση του με τη Χρυσή Αυγή έχει οδηγήσει δύο φορές στη σύλληψη και κράτησή του με την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ φέρεται εμπλεκόμενος και στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. 

Η σημερινή απόφαση του δικαστηρίου τον έκρινε ένοχο για  ένταξη, συμμετοχή και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, παράνομη κατοχή πυροβόλων όπλων και πυρομαχικών με σκοπό τον εφοδιασμό εγκληματικής οργάνωσης.  

Η δολοφονία Φύσσα και η επιχείρηση συγκάλυψης  

Το βράδυ της δολοφονίας του Φύσσα ο Γιάννης Λαγός φαίνεται να είχε ανταλλάξει πλήθος κλήσεων με τον πυρηνάρχη της τοπικής οργάνωσης της Νίκαιας, Γιώργο Πατέλη –πριν την δολοφονία, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά. 

Όπως αποκάλυψε ο Πατέλης κατά την απολογία του, ο δολοφόνος του Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς, συνομίλησε μαζί του δεκαπέντε με είκοσι λεπτά μετά τη σύλληψή του. 

Με τη σειρά του, εκείνος επικοινώνησε με τον Λαγό ο οποίος μίλησε με τον Νίκο Μιχαλολιάκο 40 λεπτά μετά τη δολοφονία. Όπως ισχυρίστηκαν η συζήτηση περιορίστηκε στην επικείμενη επίσκεψη του Μιχαλολιάκου στη Νίκαια. 

Την επομένη της δολοφονίας πραγματοποιήθηκαν αστυνομικές έρευνες παρουσία εισαγγελέα και βουλευτών της ΧΑ στα γραφεία της ΧΑ στη λεωφόρο Μεσογείων, αλλά και στο σταθμό Λαρίσης και σε άλλες περιοχές της Αττικής, με τον Λαγό να ενημερώνει τον Σωτήρη Δεβελέκο, το πρωτοπαλίκαρο του ‘’Φύρερ΄’ ζητώντας του να «καθαρίσει», προτού να έρθει η αστυνομία, το σπίτι ενός κατηγορούμενου στελέχους της ΧΑ από τον Πειραιά που είχε συλληφθεί με την αυτόφωρη διαδικασία. 

«Τον Μάκη τον έχουν πιάσει για αυτόφωρο, θέλω να πας στο σπίτι του Μάκη, να χτυπήσεις το κουδούνι και να ρωτήσεις τον πατέρα του αν υπάρχει κάνα μαχαίρι, καμιά μαλακία, να τα πάρεις να φύγεις». 

Μόλις λίγες μέρες μετά τη δολοφονία του Παύλου στις 23.9.2013, ο Λαγός τηλεφώνησε στον Πατέλη για να του πει ότι «μένεις εδώ και συνεχίζεις κανονικά», στη θέση δηλαδή του πυρηνάρχη της οργάνωσης, καταρρίπτοντας τον ισχυρισμό του Μιχαλολιάκου ότι είχε διαγράψει τον Πατέλη μετά τη δολοφονία. 

Τατουάζ με τον αετό – σύμβολο του ναζιστικού κόμματος της Γερμανίας – Πηγή: XYZCONTAGION

«Τώρα θα μάθετε τι είναι Χρυσή Αυγή» 

Τον Ιούνιο του 2012 τέσσερις Αιγύπτιοι ψαράδες δέχθηκαν επίθεση στη μονοκατοικία όπου διέμεναν στο Πέραμα. 

Ως αποτέλεσμα ένας από τους τέσσερις να τραυματιστεί σοβαρά. Ένας από τους ενοίκους κατήγγειλε ότι ένας από τους επιτιθέμενους φορούσε μπλούζα της Χρυσής Αυγής. 

Πρόκειται για τον Αμπουζίντ Εμπάρακ, 28 ετών, πατέρα 3 παιδιών, στον οποίο προκάλεσαν βαρύτατο διπλό κάταγμα στην κάτω γνάθο και στα ρινικά οστά. Ο τραυματίας μεταφέρθηκε αρχικά στο Τζάνειο και στη συνέχεια στον Ευαγγελισμό λόγω των βαρύτατων τραυμάτων του.  

Νωρίτερα ο Λαγός σε ομιλία του είχε πει ότι «από εδώ και στο εξής οι Αιγύπτιοι ψαράδες στο Κερατσίνι θα δίνουν λογαριασμό στη Χρυσή Αυγή». 

«Έχουμε γίνει δέκτες παραπόνων για  κάποια θέματα που έχετε εδώ στην ιχθυόσκαλα, στο Κερατσίνι, με τους  Αιγύπτιους που κάνουν ό, τι θέλουν, που πουλάν τα ψάρια όπως θέλουν, που τα παίρνουν από όπου θέλουν, γενικά δε δίνουν λογαριασμό σε κανέναν. Ε, λοιπόν, εμείς τους λέμε ότι από δω και πέρα θα δίνουν λογαριασμό, θα δίνουν λογαριασμό  στη Χρυσή Αυγή…». 

Τάγματα εφόδου με βουλευτικά προνόμια  

Το απόγευμα της 10ης Ιουλίου του 2013 ο ελεύθερος κοινωνικός χώρος «Συνεργείο» στην Ηλιούπολη παραδίδει μαθήματα Αγγλικών, όταν ξαφνικά δέχεται επίθεση από ομάδα ατόμων με 50 μηχανάκια. 

Ανάμεσά τους, σύμφωνα με το πόρισμα των εφετών ανακριτριών είναι και ο Γιάννης Λαγός, ο Νίκος Μίχος κι ένα βουλευτικό αυτοκίνητο. 

Εκτός από τις υλικές ζημιές που προκάλεσαν στον χώρο, επίθεση δέχτηκε και ο Παναγιώτης Δριμυλής, ο οποίος έφερε βαρύτατα τραύματα. 

Στην κατάθεση του ο Δριμυλής είχε καταθέσει: «70-100 μηχανές, δικάβαλες, στα οποία επέβαιναν άτομα της Χρυσής Αυγής, φωνάζοντας από μακριά «Αίμα, Tιμή Χρυσή Αυγή» και πετώντας τρικάκια, με το αντίστοιχο σύνθημα, γεμίζοντας την πλατεία από αυτά, ήρθαν κατευθείαν στο ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ. Επισημαίνω ότι πάρα πολλοί από αυτούς ήταν ντυμένοι με την γνωστή στρατιωτική ενδυμασία της Χρυσής Αυγής (μαύρη μπλούζα και παντελόνι παραλλαγής) και όλοι οι συνεπιβάτες των μηχανών κρατούσαν σίδερα και ξύλα, επιτέθηκαν στο χώρο, διαλύοντάς τον, προξενώντας δηλαδή σοβαρές καταστροφές και επιτέθηκαν και σε εμένα προσωπικά, που βρισκόμουν στην είσοδο του χώρου. Η καθηγήτρια των Αγγλικών μαζί με κάποιους μαθητές για να προφυλαχθούν κλειδώθηκαν στην τουαλέτα. Περίπου 10-15 άτομα έπεσαν πάνω μου και με χτυπούσαν με ξύλα και με σίδερα. Προκλήθηκαν κακώσεις και είχα μώλωπες για τρεις μήνες. Ευτυχώς δεν υπέστην κάταγμα ή άλλο σοβαρότερο τραυματισμό. Αυτή η επιδρομή διάρκεσε το πολύ δυο λεπτά. Φαινόταν ότι η επιδρομή ήταν οργανωμένη με στόχο το ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ». 

Όπως αποκάλυψε η Εφημερίδα των Συντακτών, υπήρξε στην περιοχή και βουλευτικό αυτοκίνητο το οποίος είχε δοθεί στον Γιάννη Λαγό. Η αστυνομία που προσέτρεξε κατέγραψε τους αριθμούς όσων δίτροχων πρόφτασε, καθώς και την πινακίδα ενός αυτοκινήτου. Με τον σχετικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε αποδείχτηκε ότι το αυτοκίνητο ανήκει σε εταιρεία leasing είναι μισθωμένο στη Βουλή των Ελλήνων. 

Όταν συντάσσεται η δικογραφία για την υπόθεση, βγαίνουν στο φως και διάλογοι και μηνύματα στο κινητό του Γιάννη Λαγού, ο οποίος να θυμίσουμε ότι σήμερα είναι ευρωβουλευτής. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ:

«Στις 10/7/2013, την ημέρα δηλαδή της επίθεσης, πριν αυτή ξεκινήσει, ο Παναγιώτης Μπαμπάνης, στέλεχος της Χρυσής Αυγής στον Πειραιά, ζητάει την άδεια του Λαγού για το τι να φορέσει. «Πειράζει να φορέσω καμιά βερμούδα για ξεκάρφωμα;», ρωτάει. «Οχι. Φόρα», του απαντά. 

Την ίδια μέρα στέλνει μήνυμα στον Λαγό και ο Χρήστος Αθανασάκος, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Χρυσής Αυγής. «Γιάννη θες άτομα για σήμερα;», τον ρωτάει. «Δεν προλαβαίνουμε», του απαντάει το ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης. 

Ο Λαγός αναγνωρίστηκε από μάρτυρες ως επικεφαλής της επίθεσης. Από τα μηνύματα στο κινητό του προκύπτει η συμμετοχή του: «Πλάκα, πλάκα, το συνεργείο είχε δουλειά, 50 μηχανάκια, χα», του λέει ένας. Και ένας άλλος: «Δηλαδή τους αλλάξατε τα λάδια και τους γρασάρατε;». 

Ο Λαγός καταδικάστηκε για την επίθεση σε οκτώ μήνες φυλάκιση με αναστολή. 

Το «γερό πέσιμο στα κομμούνια στο Πέραμα» 

Στις 5 Ιουνίου του 2012 σωματεία εργαζομένων στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Περάματος κατέθεσαν στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πειραιά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η Χρυσή Αυγή ετοίμαζε οργανωμένη επίθεση εναντίον τους. 

Στις 8 Αυγούστου 2013 ο Λαγός επισκέφθηκε μαζί με άλλους δύο βουλευτές της ΧΑ, τον Παναγιώταρο και το Μίχο, ένα καφενείο στο Πέραμα, όπου, συζητώντας με οπαδούς της ΧΑ, τους κάλεσε να συμπράξουν εναντίον του ΠΑΜΕ και στο τέλος υποσχέθηκε ότι «οι λακέδες του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ θα εξαφανιστούνε από δω πέρα». 

Στις 21:30 της 12ης Σεπτεμβρίου του 2013 η Τ.Ο. της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια έστειλε στα μέλη της το μήνυμα: «Επιφυλακή ετοιμότητας». Γύρω στις 23:50 μια ομάδα Χρυσαυγιτών επιτέθηκε σε ομάδα αφισοκολλητών του ΠΑΜΕ στο Πέραμα με αποτέλεσμα τον τραυματισμό δέκα στελεχών του ΠΑΜΕ. 

Από τις έντεκα παρά τέταρτο ως τις δώδεκα παρά τέταρτο ο Λαγός επικοινώνησε τέσσερεις φορές με ένα κινητό καταχωρημένο σε ένα γυναικείο όνομα, που σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας ανήκει στον Τάσο Πανταζή. 

Λίγο πριν την επίθεση ο Λαγός ενημέρωσε τον πυρηνάρχη της ΧΑ στη Νίκαια Γιώργο Πατέλη ότι «Μάλλον θα φάνε γερό πέσιμο τα κομμούνια σήμερα στο Πέραμα. Εχουν βγει και βάφουν και μάζεψε ο Τάσος [Πανταζής] καμιά 30άρα και πάνε από κει», ενώ αμέσως μετά την επίθεση του έγραψε ότι «Πήραν μια πρώτη απάντηση». 

Σε τηλεφωνική συνομιλία του με το Δεβελέκο την ίδια νύχτα, στις 00:37, ο Λαγός είπε ότι περίπου 45 άτομα είχανε βγει «για να σβήσουνε συνθήματα» αλλά «τους πετύχανε» 18 με 20 Χρυσαυγίτες που «τους βαράγανε 10 λεπτά» και «τους λιώσανε». Σε ερώτηση του Δεβελέκου αν τους «έδωσε τέρμα», ο Λαγός απάντησε ότι τους έδωσε εντολή να διαλυθούν, ενώ ο Δεβελέκος συμφώνησε για το φόβο «μην τσιμπήσουν και κάνα δικό μας και έχουμε άσχημο τέλος». 

Σύμφωνα με την αναφορά μιας εισαγγελέως στις 14 Σεπτεμβρίου 2014, ο Λαγός προσπάθησε να εμποδίσει την έρευνά της στα γραφεία της ΧΑ στο Πέραμα μετά το περιστατικό, στην οποία κατασχέθηκαν ρόπαλα με αυτοσχέδιες μεταλλικές απολήξεις.

Η Χρυσή Αυγή αρνήθηκε οποιαδήποτε συμμετοχή στο επεισόδιο και έκανε λόγο για «ψέματα των μπολσεβίκων», ενώ η τοπική ιστοσελίδα της οργάνωσης υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει καμία επίσημη μαρτυρία που να δείχνει πως [οι επιτιθέμενοι] ήταν υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής». Στην απολογία του ο Λαγός ισχυρίστηκε ότι «εγώ προσωπικά και η Χρυσή Αυγή ουδεμία σχέση έχουμε» με την υπόθεση. 

Η ναζιστική συμμορία εκτός φυλακής και ο Λαγός στην ευρωβουλή 

Την 28ης Σεπτεμβρίου του 2013 και με εντολή της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, συλλαμβάνονται στελέχη της Χρυσής Αυγής μετά την παράδοση στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτυχία Κουτζαμάνη του πορίσματος του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπου Βουρλιώτη, σύμφωνα με το οποίο η Χρυσή Αυγή λειτουργούσε ως εγκληματική οργάνωση. 

Ανάμεσα στους συλληφθέντες και ο Γιάννης Λαγός, ο οποίος μετά την απολογία του την 2α Οκτωβρίου, κρίνεται προφυλακιστέος κατηγορούμενος για διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και οδηγήθηκε στη ΓΑΔΑ. 

Την επομένη μεταφέρθηκε μαζί με τον αρχηγό της ΧΑ, Νίκο Μιχαλολιάκο, που επίσης κρίθηκε προφυλακιστέος, στις φυλακές Κορυδαλλού, όπου μοιράζονταν το ίδιο κελί. 

Ο Λαγός αποφυλακίστηκε μαζί με το Μιχαλολιάκο το Μάρτιο του 2015 με την παρέλευση του ανώτατου συνταγματικού ορίου προσωρινής κράτησης των δεκαοκτώ μηνών, αλλά του επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι. Τρεις μήνες αργότερα ο αρμόδιος εισαγγελέας διαπίστωσε «μη τήρηση κατ’ επανάληψη … του περιοριστικού όρου του κατ’ οίκον περιορισμού» και πρότεινε την εκ νέου φυλάκισή του Λαγού στο δικαστικό συμβούλιο, που αποδέχτηκε την πρότασή του. Μετά την αποφυλάκισή του στις 16 Σεπτεμβρίου του 2015, όλοι οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής βρέθηκαν εκτός φυλακής. 

Λίγο πριν την απολογία του και λίγες μέρες αφού το νεοναζιστικό μόρφωμα βρέθηκε εκτός κοινοβουλίου, ο Γιάννης Λαγός «πηδά από το καράβι» για να σωθεί, όσο προλαβαίνει, στέλνοντας ουσιαστικά την Χ.Α. στον Καιάδα, παίρνοντας μαζί του αρκετούς συναγωνιστές του. 

Λίγο μετά ο ελληνικός λαός, διαγράφοντας από την μνήμη του την εγκληματική του δράση, τον εκλέγει ευρωβουλευτή δίνοντας του βουλευτική ασυλία.

«Δεν αποδέχομαι την ελληνική Δικαιοσύνη, απλά είμαι εδώ για να τα πω. Εμένα δεν θα με κάνετε να φοβηθώ, είμαι περήφανος Έλληνας πολίτης. Μπήκα φυλακή και κινδυνεύω να καταδικαστώ γιατί έδωσα τρόφιμα και αίμα σε Έλληνες. Εδώ και τέσσερα χρόνια συζητάτε για μερικές φωτογραφίες και κάθεστε εκεί και λέτε να απολογηθώ για μηνύματα που δεν υπάρχει η απάντηση του συνομιλητή. Δεν τολμάτε να αντιμετωπίσετε αυτά που έχουν γίνει, δεν έχετε το σθένος να αντιδράσετε», είπε ο Λαγός, ο οποίος αρνήθηκε να απολογηθεί για τον εθνικοσοσιαλισμό ή το ναζισμό, κατά την απολογία.

«Θα απαντήσω αν μου πείτε ότι διωκόμαστε για τις πολιτικές μας πεποιθήσεις», είπε.

Μετά το τέλος της απολογίας του οι γονείς του Παύλου Φύσσα που βρίσκονταν στην αίθουσα του φώναζαν: «Εξω φασίστα. Φονιά. Σκουπίδια».