Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε ο υπεύθυνος εργαστηρίων αναλυτικής χημείας στο ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, για τη μεθοδολογία Μόντε Κάρλο που χρησιμοποιείται προκειμένου να υπολογιστεί η τάση της διασποράς του κοροναϊού στο λεκανοπέδιο της Αττικής μέσα από την ανάλυση των λυμάτων.

Σύμφωνα με τον κ. Θωμαΐδη, γίνεται καθημερινή συλλογή των δειγμάτων, ανάλυση και απομόνωση του ιικού υλικού και υπολογισμός του αριθμού των κρουσμάτων.

Στη συνέχεια τα συμπεράσματα στέλνονται στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων, όπου γίνεται επεξεργασία με βάση τα δικά τους αποτελέσματα, και συγκρίνεται ο επιπολασμός, δηλαδή γίνεται προβολή τι μπορεί να συμβεί.

Τι δείχνουν τα λύματα

Οι έρευνες αυτές δείχνουν την πραγματική διάσταση της διασποράς, γιατί είναι ένα δείγμα που έχει ως εικόνα όλο τον πληθυσμό.

Όσον αφορά στην τωρινή εικόνα, η διάδοση της νόσου το Σαββατοκύριακο στη Αθήνα εμφανίζεται μειωμένη, ωστόσο αναμένεται άνοδος μέσα στη εβδομάδα.

Το αυξημένο φορτίο τις καθημερινές παρατηρείται λόγω της πιο έντονης ανθρώπινης δραστηριότητας (πχ. εργασία, σχολεία κ.ό.κ.) και γι’ αυτό υπάρχει και μεγαλύτερη διασπορά. Είναι δύσκολο να τηρηθούν όλα τα μέτρα κατά γράμμα μέσα στην καθημερινότητα, σε αντίθεση με το σαββατοκύριακο όπου η εστίαση και η διασκέδαση είναι ελεγχόμενη.

Ο κ. Θωμαΐδης εκτιμά πως ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων δε θα ξεπεράσει τα 500 αυτήν την εβδομάδα.