Με τα μέτρα να πέφτουν στο κενό το ένα μετά το άλλο στην Αττική και τα κρούσματα να μην μειώνονται, οι αρμόδιοι φαίνεται ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να σφίξουν κι άλλο τον κλοιό.

Ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, μιλώντας στο MEGA, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το κλείσιμο μπαρ και εστιατορίων να έρθει ακόμη νωρίτερα, δηλαδή στις 10 το βράδυ αντί για τα μεσάνυχτα. Την ίδια ώρα, οι λοιμωξιολόγοι είναι διχασμένοι για τη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, καθώς κάποιοι επικαλούνται στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία στις χώρες όπου η μάσκα ήταν υποχρεωτική και σε εξωτερικούς χώρους τα κρούσματα αυξήθηκαν.

Οι επιδημιολόγοι, σύμφωνα με τον πολιτικό συντάκτη του MEGA, Γιάννη Χρηστάκο, αναφέρουν στην κυβέρνηση ότι η περίπτωση της Αττικής είναι πολύ διαφορετική. Είναι πολύ μεγαλύτερος ο πληθυσμός, διαφορετική η δομή, είναι σαν να συνορεύουν η Πάτρα, τα Γιάννενα και πολλές άλλες πόλεις μαζί. Γι’ αυτό τόσο οι επιστήμονες όσο και το κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας δεν θα αποδώσει στην Αττική.

Η κατάσταση στο Λεκανοπέδιο ωστόσο είναι πολύ δύσκολη, γι’ αυτό στο τραπέζι υπάρχει το lockdown από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί αν τα κρούσματα αυξηθούν περαιτέρω τις επόμενες ημέρες.

Δεν αποδίδουν τα μέτρα

Πονοκέφαλο φέρνουν στην κυβέρνηση και οι μικρές παράλληλες μάχες που πρέπει να δώσει τόσο με το να πείσει τους πολίτες για την εφαρμογή των μέτρων σε συνθήκες κόπωσης της κοινωνίας αλλά και με εκείνη την κρίσιμη μάζα των αρνητών.

Στην τελευταία μάλιστα δημοσκόπηση της MEGA Analysis για το MEGA ένα 17% των ερωτηθέντων δεν θεωρεί ότι η μάσκα δεν εμποδίζει τη μετάδοση του ιού. Τα ήδη υπάρχοντα μέτρα πάντως δεν φαίνεται να αποδίδουν, αλλά ακόμη η χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους δεν έχει πλειοψηφήσει μεταξύ των ειδικών.

«Προφανώς τα μέτρα δεν έχουν αποδώσει. Αν αυτά τα μέτρα αρχίσουν και αποδίδουν και πειστεί ο κόσμος να φορά τη μάσκα, κατά τη γνώμη καθολικά στον εξωτερικό χώρο».

Κι ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν προέκρινε το μέτρο της καθολικής χρήσης της μάσκας, λίγο αργότερα αποφασίστηκε η επιβολής της χρήσης της και στους εξωτερικούς χώρους σε Αχαϊα και Ιωάννινα.

Δείτε το ρεπορτάζ του MEGA