Θλίψη έχει προκαλέσει στον κόσμο της μόδας και όχι μόνο η είδηση θανάτου του Κένζο Τακάντα.

O διάσημος σχεδιαστής πέθανε σε ηλικία 81 ετών από κοροναϊό στο αμερικανικό νοσοκομείο Neuilly-sur-Seine.

Ο θρύλος της ιαπωνικής μόδας ήταν ο πρώτος που συνδύασε με τόσο πετυχημένο τρόπο την κουλτούρα της χώρας του με τον δυτικό πολιτισμό. Ο σχεδιαστής είχε ακόμα εργαστεί με μεγάλη επιτυχία για το θέατρο και τον κινηματογράφο.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

It is with great sadness that we have learned that our dear friend Kenzo Takada passed away today. He was an inspiring and prodigious creator and we were proud to collaborate with him. We will always remember his smile and joie de vivre. The fashion, design world and all of us are mourning him tonight and extend our sincere condolences to his loved ones. Kenzo Takada nous a quitté ce jour. Il était un homme formidable et un créateur inspirant. Nous étions fiers de collaborer avec lui. Les mondes de la mode et de la décoration sont en deuil ce soir. Nous garderons en mémoire son sourire et sa joie de vivre communicative.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Kenzo Takada – K三 (@kenzotakada_official) στις

Ταλέντο από… κούνια

Ο Τακάντα γεννήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 1939 στο νησί Χονσού και από πολύ μικρή ηλικία έδειξε την αγάπη του για τη μόδα. Μέσα από τα περιοδικά μόδας που διάβαζαν οι αδερφές του ο σχεδιαστής μυήθηκε στον μαγικό κόσμο του σχεδίου και παρόλο που ξεκίνησε σπουδές διεθνών σχέσεων δεν τις ακολούθησε.

Οι σπουδές για τη μόδα και η φοίτηση στο Bunka Fashion College του Τόκιο, ήταν για αυτόν μονόδρομος και οι διακρίσεις για το ταλέντο του ήρθαν πολύ γρήγορα.

Πόλη του φωτός

Η πραγματική του όμως επαφή με την υψηλή ραπτική και τους «ήρωες» του ξεκίνησε την 1η Ιανουαρίου του 1965 όταν έφτασε στο σιδηροδρομικό σταθμό Gare de Lyon στο Παρίσι. H πρώτη του εντύπωση για την Πόλη του φωτός δεν ήταν ιδιαίτερα θετική καθώς του φάνηκε ψυχρή και μελαγχολική. Ωστόσο μόλις πέρασε από την υπέροχη Παναγία των Παρισίων γοητεύτηκε.

Πέντε χρόνια αργότερα και ενώ δούλεψε ως στυλίστας, έχοντας ελάχιστα χρήματα δημιουργεί την πρώτη του συλλογή και λίγο αργότερα το Elle φιλοξενεί ένα από τα σχέδια του στο εξώφυλλο του.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

It’s an honour to share K三 with you⁣ -⁣ #K三 #K3 #interiordesign #kenzotakada #kenzo #luxury #textiledesign

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Kenzo Takada – K三 (@kenzotakada_official) στις

Η ναυαρχίδα Kenzo

Από εκεί και μετά η καριέρα του γνωρίζει συνεχώς άνοδο με την δημιουργία του οίκου Kenzo να αλλάζει την ιστορία της ιαπωνικής μόδας.

H εταιρεία κυκλοφορεί συλλογές ένδυσης για γυναίκες, άντρες και παιδιά, αξεσουάρ και είδη οικιακής χρήσης, καθώς και αρώματα με μεγάλη εμπορική επιτυχία.

Το 1999, ο Takada ανακοίνωσε τη συνταξιοδότησή του από τον κόσμο της μόδας, προκειμένου να δοκιμαστεί στον χώρο της τέχνης και του interior design. Από το 2011 μέχρι σήμερα, την καλλιτεχνική διεύθυνση του οίκου έχουν οι Humberto Leon και Carol Lim, που είναι επίσης επικεφαλής σχεδιαστές του.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Flashback Friday to a wonderful evening! Wishing all a happy Friday ! 😃✨ #kenzotakada #friday #happy #weekend Photo: @anaelboulay

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Kenzo Takada – K三 (@kenzotakada_official) στις

Ύψιστη τιμή

Το 2016, Ο Kenzo Takada τιμήθηκε από τη γαλλική κυβέρνηση -έχει λάβει την γαλλική υπηκοότητα- με το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής για τη συμβολή του στη βιομηχανία της μόδας και του design.

«Μπορεί να γεννήθηκα στην Ιαπωνία, αλλά στο Παρίσι έχω ζήσει σχεδόν όλη την ενήλικη ζωή μου. Όσα χρόνια κι αν περάσουν, το Παρίσι θα είναι η πρωτεύουσας μόδα» είχε αναφέρει ο ίδιος.