Προβληματισμός επικρατεί ξανά στην κυβέρνηση και στον κύκλο των λοιμωξιολόγων καθώς τα τελευταία μέτρα για τον κοροναϊό φαίνεται να μην αποδίδουν και ο αριθμός των κρουσμάτων να είναι ακόμη στον… θεό.

Και παρ΄όλο που ο Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε με κάθε τρόπο και τόνο πως το πιο σημαντικό στην παρούσα φάση είναι να εφαρμόσουμε τα μέτρα που έχουν ληφθεί, αυτό δεν σημαίνει πως δεν εξετάζονται από τους ειδικούς και άλλα μέτρα.

Αυτή τη στιγμή φαίνεται πως δύο είναι τα μέτρα που εξετάζονται. Το ένα είναι αυτό για το οποίο σας έχουμε ενημερώσει εδώ και πολύ καιρό και είναι η καθολική χρήση μάσκας τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους.

Άλλωστε, κάτι τέτοιο είχε πει εμμέσως και ο Γκίκας Μαγιορκίνης αλλά και άλλοι λοιμωξιολόγοι. Χαρακτηριστικά είχε τονίσει πριν από λίγες μέρες πως η υπερμετάδοση του κορονοϊού μπορεί να αλλάξει την εικόνα της επιδημίας από τη μια μέρα στην άλλη.

Ο κ. Μαγιορκίνης είχε πει τον προηγούμενο μήνα μάλιστα πως αναμένεται αύξηση κρουσμάτων  όσο οι άνθρωποι επιστρέφουν σε κλειστούς χώρους, κάτι που θα συμβεί και στην Ελλάδα από τα τέλη Οκτωβρίου.

Το δεύτερο μέτρο που εξετάζεται είναι καφετέριες, μπαρ και εστιατόρια να κλείνουν νωρίτερα και συγκεκριμένα από τις 10 μ.μ.

Για το συγκεκριμένο ενδεχόμενο είχε μιλήσει στο MEGA ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης λέγοντας πως «Oσο δεν μπορούμε να ελέγξουμε την πανδημία, θα λαμβάνουμε αυστηρότερα μέτρα, ώστε να αποφύγουμε το γενικό lockdown, που θα είναι καταστροφικό για την οικονομία».

«Αυτή τη στιγμή δεν είναι επί θύραις το εν λόγω μέτρο, χωρίς να μπορώ να το αποκλείσω, αναλόγως της πανδημίας», είχε πει χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης στο Mega. Ακολούθως αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Ολλανδίας όπου στις 22:00 κλείνουν μπαρ και εστιατόρια.

«Όσο δεν μπορούμε να ελέγξουμε την πανδημία, θα λαμβάνουμε αυστηρότερα μέτρα, ώστε να αποφύγουμε το γενικό lockdown, που θα είναι καταστροφικό για την οικονομία. Αρα κάθε άλλο μέτρο είναι στο τραπέζι», πρόσθεσε. «Στόχος των όποιων νέων μέτρων είναι να μειωθεί η κοινωνική κινητικότητα, για να μειωθεί και η μετάδοση του ιού», κατέληξε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Αξιόπιστες οι προβλέψεις για πάνω από 600 κρούσματα την ημέρα τον Δεκέμβρη

Απολύτως αξιόπιστες χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθ. Εξαδάκτυλος τις προβλέψεις-σοκ του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας.

Σχολιάζοντας έκθεση του ΑΠΘ και του κ. Δ. Σαρηγιάννη, ο οποίος προειδοποιεί ακόμη και για πάνω από 600 κρούσματα τον Δεκέμβριο, o κ. Εξαδάκτυλος σημείωσε πως οι έρευνες του κ. Σαρηγιάννη είναι αξιόπιστες.

Για να μην επιβεβαιωθούν αυτά τα αρνητικά σενάρια, συμπλήρωσε ο κ. Εξαδάκτυλος, λαμβάνονται μέτρα, τα οποία έχουν δύο παραμέτρους: την έγκαιρη λήψη τους και την πιστή εφαρμογή. Για τη μεν λήψη μέτρων φαίνεται πως είναι έγκαιρη, ωστόσο η εφαρμογή θα μπορούσε να είναι πιο πιστή, καθολική και συνειδητή.

«Προσπαθούμε να αποφύγουμε το  lockdown, θέλουμε να είναι το τελευταίο μέτρο που θα λάβουμε» είπε ο ίδιος.

Χρηστικές οδηγίες για το εμβόλιο της γρίπης έδωσε μέσα από την εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» ο κ. Απόστολος Βαλτάς, πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, ο οποίος σημείωσε ότι οι πρώτες παρτίδες εμβολίων είναι ήδη στα φαρμακεία και έχουν ξεκινήσει σταδιακά οι εμβολιασμοί.

«Πρόταση μας είναι οι πολίτες να εμβολιαστούν μετά τις 15 Οκτωβρίου, ώστε από την 1η Νοεμβρίου και μετά να υπάρχει ανοσία στην γρίπη και σε πιθανή κορύφωση της να είναι προστατευμένες οι ευαίσθητες ομάδες», είπε.

Ενώ και ο κ. Εξαδάκτυλος αναφέρθηκε στο ποιοι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο και πότε.

Πονοκέφαλος οι εστίες υπερμετάδοσης και οι ασυμπτωματικοί φορείς

Την ίδια ώρα τα δύο δεδομένα  που βρίσκονται σε πρώτο πλάνο για τους λοιμωξιολόγους είναι οι ασυμπτωματικοί φορείς και οι εστίες υπερμετάδοσης.

Συγκεκριμένα, ένας ασθενής χωρίς συμπτώματα μπορεί να αλλάξει την πορεία της πανδημίας, καθώς χωρίς να το ξέρει ενδέχεται να μεταδίδει τον ιό στις επαφές του.

Παράλληλα, οι ειδικοί δεν αφήνουν στην άκρη τις εστίες υπερμετάδοσης, καθώς όπως έχει παρατηρηθεί τις τελευταίες ημέρες στα δύο γηροκομεία σε Αθήνα και Καρδίτσα, αλλά και στο εργοστάσιο στην Πέλλα, η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει από το πουθενά, με τα αποτελέσματα να φαίνονται μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Πέλλα: Σαρωτικά τεστ κοροναϊού από κλιμάκια του ΕΟΔΥ

Πολλαπλά τεστ κοροναϊού πραγματοποιούν κλιμάκια του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας στο νομό Πέλλας.

Ειδικότερα, έντεκα θετικά κρούσματα στον κοροναϊό προέκυψαν από το σύνολο των 735 rapid tests, που διενήργησαν στην Πέλλα 18 κλιμάκια του ΕΟΔΥ, προκειμένου να γίνει ιχνηλάτηση των επαφών των 114 εργαζομένων στην κονσερβοποιίας στο Μαυροβούνι Σκύδρας, που διαγνώστηκαν θετικοί στον κοροναϊό.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, «στους δήμους Αλμωπίας, Σκύδρας, Κρύας Βρύσης και Έδεσσας έχουν πραγματοποιηθεί 735 rapid test εκ των οποίων τα 11 ήταν θετικά», ενώ «οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες με στόχο να εντοπιστεί έγκαιρα και να περιοριστεί πιθανή διασπορά του ιού στην κοινότητα».

Από το πρωί του Σαββάτου, κλιμάκια του ΕΟΔΥ, δίνουν αγώνα στην Πέλλα προκειμένου να διεξάγουν όσο το δυνατόν περισσότερα τεστ γίνεται σε μικρό χρονικό διάστημα.