«Καμπανάκι» για τη διασπορά του κοροναϊού και την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα έκρουσε ο επικεφαλής του ερευνητικού κέντρου Ηρακλής και καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Ο κ. Σαρηγιάννης αναφέρθηκε σε προβλέψεις 500 κρουσμάτων ημερησίως τον Νοέμβριο και 700 τον Δεκέμβριο.

Όπως εξήγησε ο ίδιος η έρευνα που επεξεργάζεται το τμήμα Περιβαλλοντικής Μηχανικής σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας δείχνει πως από τα μέσα Νοεμβρίου και μετά υπάρχει πρόβλεψη για σημαντική αύξηση κρουσμάτων που μπορεί να οδηγήσει σε πάνω από 500 στο τέλος Νοεμβρίου και μετά τον Δεκέμβριο να ξεφύγουν πολύ παραπάνω (πιθανόν και 700).

Ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε πως «αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι το τι θα συμβεί από το τέλος του Οκτωβρίου και έπειτα όταν θα αρχίσει να κρυώνει ο καιρός όπου τότε θα έχουμε άλλες διαστάσεις: Η μία είναι η εγγενής μεταδοτικότητα του ιού η οποία όσο έχουμε ηλιοφάνεια και υψηλότερες θερμοκρασίες και μεγαλύτερη υγρασία μειώνεται άρα το καλοκαίρι στην ουσία είχαμε μικρότερη μεταδοτικότητα εγγενώς του ιού απλώς είχαμε προφανώς μεγάλη έξαρση λόγω της διασποράς. Αυτό θα αρθεί με τις χαμηλότερες θερμοκρασίες όπου θα μένουμε και περισσότερο μέσα σε κλειστούς χώρους, άρα θα υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα συνωστισμού και χειρότερος αερισμός».

Μιλώντας στο ΣΚΑΙ υπογράμμισε ότι «αυτό το φαινόμενο είναι πολλαπλασιαστικό, όσο μεγαλώνει η διασπορά και οι συνθήκες δυσχεραίνουν (εποχιακή γρίπη, κλπ) ο πολλαπλασιασμός των κρουσμάτων είναι χαρακτηριστικό»

Ερωτηθείς αν το μοντέλο αυτό έχει λειτουργήσει στις προβλέψεις μέχρι τώρα ο ίδιος απαντά πως από την αρχή της πανδημίας οι προβλέψεις είναι πάρα πολύ καλές «Είχαμε προβλέψει στις αρχές του Απρίλη την κορύφωση, την πτώση μετά καθώς από τις 20 Απρίλη είχαμε πει ότι ίσως θα υπάρξει έξαρση  τον Αύγουστο.

Και συμπλήρωσε: «Θεωρώ ότι θα απαιτηθούν μέτρα παραπάνω και οι δική μας πρόταση είναι να πάρουμε αυτά τα μέτρα νωρίς – μέσα στον Οκτώβριο κάποια στιγμή – ώστε να το προλάβουμε»

Ερωτηθείς για το είδος μέτρων που θεωρεί αναγκαία ο κ. Σαρηγιάννης αναφέρθηκε στην τηλεργασία και στις μάσκες παντού.