Έξι χρόνια μετά την άσκηση ποινικών διώξεων και την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης για τα αποκαλούμενα επισφαλή δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου έκλεισε σήμερα η υπόθεση μετά από ομόφωνη απόφαση των δικαστών του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας  που κήρυξαν αθώους τους κατηγορούμενους.

Οι δικαστές υιοθετώντας την πρόταση της εισαγγελέως, έκριναν ότι δεν στοιχειοθετείται το αδίκημα της απάτης που αποδίδονταν στον πρώην πρόεδρο του Ιδρύματος Άγγελο Φιλιππίδη, στον επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά,  και σε άλλα πρώην στελέχη του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Όπως σημείωσε η εισαγγελική λειτουργός στην αγόρευσή της, δεν παραπλανήθηκαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Τ.Τ που ενέκριναν τα δάνεια καθώς γνώριζαν το περιεχόμενο της συμφωνίας μεταξύ του κ. Κοντομηνά και του πιστωτικού ιδρύματος ενώ ούτε ο επιχειρηματίας παρουσίασε, είτε ο ίδιος είτε οι συνεργάτες του, ψευδή στοιχεία στα μέλη του ΔΣ.

Σημειώνεται ότι όσον αφορά στα αδικήματα της απιστίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα που αντιμετώπιζαν ορισμένοι από τους 35 κατηγορούμενους, το δικαστήριο κατά πλειοψηφία έκλεισε αυτό το σκέλος τον περασμένο Ιούλιο. Όπως είχε απεφάνθη, με βάση τις τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα που απαιτείται έγκληση του παθόντα για την κατηγορία της απιστίας σε βάρος τραπεζικού ιδρύματος (νόμος 4619/2019 άρθρο 405), σε διαφορετική περίπτωση η δίωξη κηρύσσεται απαράδεκτη.

Οπως δήλωσαν οι συνήγοροι υπεράσπισης του Δημήτρη Κοντομηνά, Αρης Τζανετής, Γρηγόρης Τσόλιας και Δημήτρης Κούρεντας: «Με την απαλλακτική απόφαση, σε μια υπόθεση που ξεκίνησε το 2014 με την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης, αποδείχθηκε σήμερα ότι όχι μόνο δεν τέλεσε ο κ. Δ. Κοντομηνάς τις αποδιδόμενες πράξεις, αλλά κυρίως ότι ουδέποτε είχε τελεσθεί οιαδήποτε αξιόποινη πράξη».

Από την πλευρά του ο Αλέξης Στεφανάκης, συνήγορος υπεράσπισης  επισήμανε ότι: «Σήμερα είχαμε την έκδοση της απόφασης του Γ´ τριμελούς εφετείου κακουργημάτων Αθηνών, με την οποία κηρύχθηκε ομόφωνα αθώος για το αδίκημα της απάτης ο εντολέας μου. Δηλώνω ιδιαίτερα ικανοποιημένος και δικαιωμένος για την απόφαση, έστω μετά σχεδόν 7 έτη, χωρίς όμως να ξεχνάμε τις τόσες αστοχίες και πλημμέλειες της ανακριτικής διαδικασίας όσο και του παραπεμπτικού βουλεύματος».