Ανοίγει η πόρτα για σειρά εξαγορών και συγχωνεύσεων στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, από την Ιταλία έως την Ισπανία και από τη Γερμανία και τη Γαλλία έως την Ελβετία. Οι επιπτώσεις από τα αρνητικά επιτόκια, την πανδημία, αλλά και το αυστηρότερο κανονιστικό πλαίσιο κάνουν στελέχη της UBS Group, της Credit Suisse, της Deutsche Bank και της Commerzbank να βλέπουν πιθανούς τέτοιους «γάμους» στην πορεία. Τα ντιλ αυτά στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία φαίνεται να αφορούν εξαγορές μέσα στη χώρα, χωρίς όμως να αποκλείονται και διασυνοριακές προσεγγίσεις.

Σε διαδικτυακό συνέδριο της Bank of America, που πραγματοποιήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου, ο επικεφαλής οικονομικών υπηρεσιών της Deutsche Bank Τζέιμς φον Μόλτκε έδωσε σήμα ότι η τράπεζα ενδιαφέρεται για ντιλ, ενώ το ίδιο σήμα είχε δώσει πρόσφατα και το αφεντικό της γερμανικής τράπεζας Κρίστιν Ζέβινγκ. Στο ετήσιο συνέδριο των ισχυρών τραπεζιτών από όλο τον κόσμο, ο διευθύνων σύμβουλος της UBS Group Σέρτζιο Ερμότι προειδοποίησε και αυτός πως είναι ξεκάθαρο ότι θα γίνουν ντιλ λόγω της πανδημίας, κάτι με το οποίο συμφώνησε και ο ομόλογός του στην Credit Suisse Τόμας Γκότσταϊν.

Οι συζητήσεις για συγχωνεύσεις και εξαγορές στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο έρχονται στο προσκήνιο μετά το ντιλ των CaixaBank και Bankia στην Ισπανία, που δημιουργούν τον μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό οργανισμό στη χώρα με βάση τα στοιχεία ενεργητικού. Επίσης στην Ιταλία η Intesa Sanpaolo εξαγοράζει την Unione di Banche Italiane.

Ενα νέο σενάριο αφορά πιθανή επαναπροσέγγιση και μετοχική συνεργασία της ελβετικής UBS με την Credit Suisse, ενώ ισχυρός παίκτης στο παιχνίδι παραμένει η γερμανική Deutsche Bank. Οι συζητήσεις μπορεί να αφορούν επίσης και τη γαλλική BNP Paribas.

Πολλές από τις συνομιλίες γίνονται προς το παρόν μέσα στα γραφεία κάθε τράπεζας χωριστά, καθώς δεν έχει εκδηλωθεί ακόμη – επίσημα τουλάχιστον – κάποιο ενδιαφέρον για εξαγορά. Επίσης οι περισσότερες συζητήσεις σε αυτό το στάδιο φαίνεται να αφορούν ντιλ στο εσωτερικό των χωρών και όχι διασυνοριακές εξαγορές αφού αυτές δημιουργούν προκλήσεις καθώς θα υπάρξουν κυβερνητικές παρεμβάσεις και παρεμβάσεις Αρχών ανταγωνισμού, σχολίασε η «Wall Street Journal».

Αναζωπύρωση σεναρίων

Τα νέα σενάρια για ντιλ αναζωπυρώνονται, καθώς ο πρόεδρος του ελβετικού ομίλου της UBS, ο Γερμανός Αξελ Βέμπερ, φαίνεται ότι επανεξετάζει σχέδια πολλών ετών για τη δημιουργία ευρωπαϊκής τράπεζας-κολοσσού που θα ανταγωνίζεται αντίστοιχες τεράστιες αμερικανικές τράπεζες. Ο Βέμπερ φέρεται ότι έχει κάνει λίστα με πιθανό ντιλ της UBS με τράπεζες που περιλαμβάνουν την ελβετική Credit Suisse, την Deutsche Bank και τη γαλλική BNP Paribas, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.

Ο Βέμπερ μόνο τυχαίο πρόσωπο δεν είναι, καθώς όχι μόνο έχει διατελέσει επικεφαλής της πανίσχυρης Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας, της Μπούντεσμπανκ, αλλά από τότε που αποχώρησε από αυτήν έχει βρεθεί στην κορυφή του ομίλου της UBS που είναι από τους μεγαλύτερους και πιο ισχυρούς στον κόσμο.

Η Deutsche Bank έχει επιδιώξει πολλές φορές στο παρελθόν να προχωρήσει σε συγχώνευση ή εξαγορά, με τις ευλογίες μάλιστα τότε της γερμανικής κυβέρνησης που θα ήθελε να δει να ισχυροποιείται ο εγχώριος τραπεζικός κλάδος και όχι να γίνει ντιλ με άλλη χώρα. Τελευταία προσπάθεια ήταν πέρυσι για συγχώνευση με την επίσης γερμανική Commerzbank, που όμως δεν προχώρησε. Ανάλογες διερευνητικές συζητήσεις είχαν γίνει το 2019 και μεταξύ UBS και Deutsche Bank, που όμως και πάλι δεν είχαν καταλήξει κάπου.

Μένει τώρα να φανεί εάν η πανδημία και τα προβλήματα που έχει προκαλέσει στην οικονομία θα αποτελέσουν καταλύτη για να επιταχυνθούν ξανά προσεγγίσεις μεταξύ των μεγαλύτερων χρηματοπιστωτικών ομίλων στην Ευρώπη. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα τα Διοικητικά Συμβούλια των τραπεζών CaixaBank και Bankia συμφώνησαν να προχωρήσουν σε συγχώνευση με στόχο να δημιουργηθεί η μεγαλύτερη τράπεζα της Ισπανίας με στοιχεία ενεργητικού που ξεπερνούν τα 650 δισ. ευρώ. Πρόκειται ουσιαστικά για εξαγορά της Bankia από την CaixaBank. Η νέα τράπεζα θα γίνει η μεγαλύτερη στη χώρα με βάση τις καταθέσεις και τα δάνεια. Οι μεγαλύτερες τράπεζες στην Ισπανία με δραστηριότητες και στο εξωτερικό είναι οι Santander και BBVA.