Ο πρέσβης της Κίνας στον ΟΗΕ δήλωσε την Πέμπτη ότι οι ΗΠΑ έχουν «δημιουργήσει ήδη αρκετά προβλήματα στον πλανήτη». Οι δύο χώρες συνέχισαν να αψιμαχούν για το ζήτημα της πανδημίας του κοροναϊού, στη διάρκεια τεταμένης συνάντησης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Κέλι Κραφτ, επέκρινε την Κίνα για «την απόφαση να κρύψει την προέλευση του ιού, να υποτιμήσει τον κίνδυνο που αποτελούσε και να καταπνίξει την επιστημονική συνεργασία». Η Κραφτ υποστήριξε ότι οι ενέργειες του Πεκίνου «μετέτρεψαν μια τοπική επιδημία σε παγκόσμια πανδημία».

Ο Κινέζος πρέσβης, Ζανγκ Τζουν, απέρριψε τους χαρακτηρισμούς της Κραφτ για τα γεγονότα.

«Πρέπει να πω ότι φτάνει πια. Έχετε ήδη δημιουργήσει αρκετά προβλήματα στον πλανήτη», δήλωσε ο Ζανγκ.

«Δυστυχώς, για άλλη μια φορά ακούμε από τις ΗΠΑ έναν θόρυβο που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την ατμόσφαιρα της συνάντησης.

Ο Ζανγκ πρόσθεσε ότι το Πεκίνο απορρίπτει τις «αβάσιμες» κατηγορίες».

Η διαμάχη ήρθε δύο μέρες αφού ο πρόεδρος Τραμπ αποφάσισε να σπαταλήσει μεγάλο μέρος της προ-βιντεοσκοπημένης ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση για να κατηγορήσει την Κίνα για την πανδημία του κοροναϊού και την απόκρυψη πληροφοριών για τον ιό.

Την Τρίτη, ο Τραμπ κατηγόρησε το Πεκίνο που «επέτρεψε πτήσεις να φεύγουν από την Κίνα και να μολύνουν τον πλανήτη», ενώ δεν παρέλειψε να κάνει και πάλι λόγο για «κινέζικο ιό».

Την Πέμπτη, ο Ζανγκ τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει να κατηγορούν κανέναν άλλο, εκτός από τον εαυτό τους. Από τον Ιανουάριο, η χώρα έχει διαγνώσει περισσότερα από 6 εκατομμύρια κρούσματα κοροναϊού στον πληθυσμό της, ενώ περισσότερες από 200.000 ζωές έχουν χαθεί από την ασθένεια.

Ο Ρώσος αντιπρόσωπος τοποθετήθηκε επίσης εναντίον των ισχυρισμών της Κραφτ.

«Λυπόμαστε για το γεγονός ότι η εκπρόσωπος των ΗΠΑ επέλεξε αυτή τη συνάντηση και την πλατφόρμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να προβεί σε αβάσιμες κατηγορίες εναντίον ενός από τα μέλη του», είπε ο εκπρόσωπος της Ρωσίας, Βασίλι Νεμπένζια.

Ο κοροναϊός έχει ρίξει βαριά σκιά στη φετινή συνάντηση κορυφής, η οποία πραγματοποιήθηκε μέσω διαδικτύου εξαιτίας της πανδημίας και των κανονισμών 14ημερης καραντίνας της Νέας Υόρκης.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, έχει απευθύνει επανειλημμένως έκκληση για ενότητα μεταξύ των κρατών-μελών και προειδοποίησε την Πέμπτη ότι η σχέση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας κινείται «προς μια πολύ επικίνδυνη κατεύθυνση».

Πηγή: www.cnn.com