Η Ταϊβάν είναι μια νησιωτική χώρα που βρίσκεται στην ανατολική Ασία. Με έκταση όσο η μΙΣΉ Ελλάδα και 23 εκατομμύρια πληθυσμό, ενώ απέχει 180 χλμ. μόνο από την Κίνα, αποτέλεσε πρότυπο ως προς την αντιμετώπιση του COVID-19, ενώ τώρα δείχνει τον δρόμο της επανόδου από την πανδημία.

Στους δρόμους της πρωτεύουσας, Ταϊπέι, οι πολίτες φαίνεται να ενδιαφέρονται περισσότερο για το πώς θα προστατευτούν από τον καυτό μεσημεριανό ήλιο παρά να διατηρήσουν τις απαραίτητες αποστάσεις μεταξύ τους.

Μεγάλες ουρές σχηματίζονται κατά μήκος των πεζοδρομίων, καθώς οι άνθρωποι συνωστίζονται σε δημοφιλή εστιατόρια για το μεσημεριανό τους γεύμα. Και στα κοντινά πάρκα, ομάδες νέων εξασκούν τις χορευτικές τους ικανότητες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN, λίγα είναι τα πράγματα στη νησιωτική χώρα που δίνουν την αίσθηση ότι είμαστε ακόμη στο 2020 και πως ο πλανήτης εξακολουθεί να μαστίζεται από την πανδημία.

Καθώς ο αριθμός επιβεβαιωμένων κρουσμάτων Covid-19 ξεπερνά τα 30 εκατομμύρια παγκοσμίως, οι κάτοικοι της Ταϊπέι φαίνονται χαλαροί, γνωρίζοντας ότι από τα μέσα του περασμένου Απριλίου έχει καταγραφεί μόλις ένα κρούσμα που σχετίζεται με τοπική μετάδοση στην πόλη.

Συνολικά, στην Ταϊβάν υπήρξαν περίπου 500 επιβεβαιωμένα κρούσματα και μόλις 7 θάνατοι από την αρχή της πανδημίας.

Το μυστικό της επιτυχίας

Όπως αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα, ένας από τους κύριους λόγους για την επιτυχία της Ταϊβάν στον περιορισμό του ιού είναι η ταχύτητα. Οι αρχές έδρασαν γρήγορα όσο ακόμη διαδίδονταν οι φήμες στο διαδίκτυο για έναν άγνωστο ιό στην πόλη της Ουχάν και υπήρχαν ανεπιβεβαίωτες αναφορές για ασθενείς που έπρεπε να απομονωθούν.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ταϊβάν, Τζόζεφ Γου, εξήγησε στο CNN ότι το θανατηφόρο ξέσπασμα της επιδημίας του σοβαρού οξέος αναπνευστικού συνδρόμου (SARS) το 2003 τους είχε διδάξει πολλά. «Τότε η Ταϊβάν χτυπήθηκε πολύ σκληρά και έτσι ξεκινήσαμε να αναπτύσσουμε την ικανότητά μας για να αντιμετωπίσουμε μια πανδημία όπως αυτή».

«Ετσι, όταν ακούσαμε ότι υπήρχαν κάποιες μυστήριες περιπτώσεις πνευμονίας στην Κίνα, όπου οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε θεραπεία μεμονωμένα, ξέραμε ότι ήταν κάτι παρόμοιο» πρόσθεσε.

Πριν ακόμη το Πεκίνο αναγνωρίσει δημόσια τη σοβαρότητα του ιού, ο Γου είπε ότι οι αξιωματούχοι υγείας της Ταϊβάν άρχισαν να ελέγχουν τους επιβάτες που έφταναν από την Ουχάν και τέθηκαν σε ισχύ πρόωροι ταξιδιωτικοί περιορισμοί.

Καθώς μεγάλο μέρος του κόσμου περίμενε περισσότερες πληροφορίες, η Ταϊβάν ενεργοποίησε το Κέντρο Διοίκησης Επιδημίας (CECC), το οποίο συντονίζει διάφορα υπουργεία σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και ο στρατός εκλήθη για να ενισχύσει την παραγωγή μασκών και προσωπικού προστατευτικού εξοπλισμού (PPE).

Αυτές οι αρχικές, γρήγορες ενέργειες – και η προθυμία ανάληψης δράσης – ήταν κρίσιμες για την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού στην Ταϊβάν.

«Η ζωή εδώ είναι τόσο σουρεαλιστική»

Η έγκαιρη ανταπόκριση της Ταϊβάν σημαίνει ότι η καθημερινή ζωή στο νησί είναι τώρα πολύ διαφορετική από πολλά μέρη παγκοσμίως, όπου οι ηγέτες δεν ενήργησαν το ίδιο γρήγορα.

Η ψυχολόγος Σιλ Τσεν μετακόμισε στη Νέα Υόρκη από την πατρίδα της πριν από 16 χρόνια. Νομίζει ότι κόλλησε τον ιό στα μέσα Μαρτίου από έναν πελάτη της που έβηχε κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας. Τότε, ήταν δύσκολο να κάνει τεστ στις ΗΠΑ, οπότε έμεινε στο διαμέρισμά της για πέντε εβδομάδες για να αποφύγει τη διάδοση του ιού. Ενα τεστ αντισωμάτων δύο μήνες αργότερα επιβεβαίωσε τη μόλυνσή της.

Όπως αναφέρεται, επέστρεψε στην Ταϊπέι στα μέσα Ιουλίου για να επισκεφτεί τη γιαγιά της που έχει καρκίνο του πνεύμονα. Μετά από μια καραντίνα 14 ημερών, έβγαλε τη 99χρονη γιαγιά της έξω. «Δειπνήσαμε σε ένα εστιατόριο» είπε.

«Κάνοντας ομαδική γιόγκα με ανθρώπους και σκεφτόμουν ‘ουάoυ, αυτό είναι τόσο σουρεαλιστικό, δεν θα ήταν δυνατό να φέρω τη γιαγιά μου σε ένα δημόσιο χώρο με αυτές τις συνθήκες οπουδήποτε αλλού στον κόσμο» σημείωσε.

Από την επιστήμη του lockdown στην επιστήμη της επανόδου

Σύμφωνα με το CNN, ο δρ Γουάνγκ και οι συνεργάτες του στο Στάνφορντ έχουν γράψει για την επιτυχία του μοντέλου της Ταϊβάν στην επιβράδυνση του ιού, αλλά θα ήθελε το νησί να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα.

«Η Ταϊβάν ήταν πραγματικά σπουδαία στην επιστήμη του κλεισίματος… αλλά ποια είναι η επιστήμη του εκ νέου ανοίγματος που θα μπορούσε να αποτελέσει ένα καλό μοντέλο για τον κόσμο;» διερωτήθηκε ο Γουάνγκ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να θεσπιστεί για τους αφιχθέντες μια μικρότερη περίοδος καραντίνας, η οποία θα είναι δυνατή μέσω διαδοχικών αρνητικών τεστ.

Σημειώνεται πως η Ταϊβάν εισήγαγε μικρότερη περίοδο καραντίνας για επαγγελματίες επισκέπτες τον Ιούνιο από χώρες που θεωρεί χαμηλού ή μεσαίου κινδύνου. Αυτό απαιτεί από τους επισκέπτες να υποβληθούν σε τεστ πριν από την επιβίβαση για να αποδείξουν ότι είναι αρνητικοί στον ιό εντός 72 ωρών από την πτήση και, στη συνέχεια, ένα τεστ κατά την 5η ημέρα της καραντίνας, μετά την οποία τους επιτρέπεται να βγουν από την απομόνωση και να αυτοπαρακολουθούνται για τις επόμενες δύο εβδομάδες.

«Το κάνουμε ήδη για επαγγελματίες ταξιδιώτες και όσους έχουν ειδικές βίζα, οπότε γιατί να μην ισχύσει για όλους;» λέει ο Γουάνγκ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση της Ταϊβάν εξετάζει επί του παρόντος μια διεθνή ταξιδιωτική μελέτη με το Στάνφορντ για να δοκιμάσει μικρότερες περιόδους καραντίνας με συχνότερα τεστ.