Η φωτογραφία είναι από την κλινική του Βερολίνου όπου νοσηλεύεται από τις 22 του περασμένου Αυγούστου. Και δείχνει τον Αλεξέι Ναβάλνι περιστοιχισμένο από τη σύζυγό του και τα δυο τους παιδιά, με τον ίδιο να δίνει την πληροφορία πως μπορεί πλέον να αναπνεύσει χωρίς μηχανική υποστήριξη, η οποία χρειάστηκε για να τον κρατήσει στη ζωή μετά τη δηλητηρίασή του με τον νευροτοξικό παράγοντα Νοβιτσόκ. «Αν και πολλοί το υποτιμούν, είναι καταπληκτικό να αναπνέεις μόνος σου. Το συστήνω ανεπιφύλακτα» έγραψε στον λογαριασμό του.

Η φωτογραφία αποτελεί την πιο ισχυρή απόδειξη του γεγονότος πως ο Αλεξέι Ναβάλνι αναρρώνει μετά το κώμα από το οποίο εξήλθε την περασμένη εβδομάδα. Και δόθηκε από τον ίδιο στη δημοσιότητα λίγο αφότου εκπρόσωπός του γνωστοποίησε την πρόθεσή του να επιστρέψει στη Ρωσία. «Γεια σε όλους, είμαι ο Ναβάλνι, μου λείψατε» έγραψε στον λογαριασμό του στο Instagram. «Δυσκολεύομαι να κάνω οτιδήποτε, αλλά χθες ανέπνευσα μόνος μου όλη την ημέρα. Πραγματικά μόνος μου» συμπλήρωσε, σχεδόν έναν μήνα από την ημέρα που έχασε τις αισθήσεις του ενώ περιόδευε στη Σιβηρία ενόψει των περιφερειακών εκλογών.

Η γερμανική κυβέρνηση, η οποία εξασφάλισε την αερομεταφορά του Ναβάλνι στο Βερολίνο και τη νοσηλεία του σε κλινική της γερμανικής πρωτεύουσας, ανακοίνωσε προχθές πως ακόμη δυο εξειδικευμένα ινστιτούτα, ένα στη Γαλλία και ένα στη Σουηδία, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ο Ναβάλνι δηλητηριάστηκε με Νοβιτσόκ. Οι δυτικές πρωτεύουσες έχουν ζητήσει εξηγήσεις από τη Μόσχα για τη δηλητηρίαση του βασικού αντιπάλου του Βλαντίμιρ Πούτιν, το Κρεμλίνο όμως αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη. Ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ επανέλαβε χθες πως η Μόσχα θέλει να διερευνήσει τι ακριβώς συνέβη στον Ναβάλνι, αλλά δεν μπορεί να το πράξει επειδή η γερμανική κυβέρνηση εμφανίζεται απρόθυμη να δώσει στοιχεία. «Δεν κατανοούμε τον λόγο για τον οποίο σε γαλλικά και σουηδικά εργαστήρια παρασχέθηκαν ιατρικά δείγματα, ενώ η Ρωσία δεν έχει την ίδια πρόσβαση» ανέφερε.

Η δηλητηρίαση του Ναβάλνι οδήγησε σε περαιτέρω επιδείνωση τις σχέσεις της Δύσης με τη Μόσχα, οι οποίες έφτασαν στο χειρότερο σημείο τους από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014 και την απόπειρα δολοφονίας του πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ, και πάλι με Νοβιτσόκ, στη Βρετανία το 2018. Η απόπειρα κατά του Ναβάλνι ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για πολλούς στη Γερμανία, που ζήτησαν από την καγκελάριο Μέρκελ να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία με την αναστολή της συμφωνίας για τον Nord Stream 2, του αγωγού που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία.

Σύμφωνα με τους «Νιου Γιορκ Τάιμς», που επικαλούνται γερμανό αξιωματούχο, ο Ναβάλνι μίλησε σε γερμανό εισαγγελέα για την απόπειρα σε βάρος του, ενώ στον ίδιο ανέφερε πως σκοπεύει να επιστρέψει στη Ρωσία το συντομότερο δυνατόν. Το περιβάλλον του Ναβάλνι επιβεβαίωσε την πληροφορία: «Ποτέ δεν τέθηκε ζήτημα κάποιας άλλης επιλογής» έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter η εκπρόσωπος του ρώσου αντιφρονούντα Κίρα Γιάρμις. Για το θέμα ρωτήθηκε ο Πεσκόφ: «Κάθε πολίτης της Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι ελεύθερος να φύγει από τη Ρωσία και να επιστρέψει στη Ρωσία. Εάν αποκαθίσταται η υγεία ενός πολίτη της Ρωσικής Ομοσπονδίας, τότε ο καθένας μας είναι ευχαριστημένος» σχολίασε. Θα άξιζε να σημειωθεί πως ήταν η πρώτη φορά που ο ρώσος εκπρόσωπος αναφέρθηκε στον Ναβάλνι με το όνομά του και όχι ως «ασθενή του Βερολίνου».